0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Spareøksen rammer skolerne igen

Der skal fyres lærere og pædagoger, og i år kommer børnene hverken på lejrskoler eller ekskursioner. Lærerne frygter, at der også bliver færre timer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det var et dybt og blodigt sparehug, som København Kommune i går satte ind mod fortrinsvis byens skoler.

Politikerne i kommunens børne- og ungdomsudvalg måtte på deres udvalgsmøde skære yderligere 108 millioner kroner på skole- og fritidsområdet, og den besparelse kan så lægges oven i de 190 millioner kroner, som i forvejen var barberet væk fra budgettet for 2007.

Reduktion i børnehaveklaserne
Blandt en række besparelsesposter bliver der eksempelvis reduceret i tolærerordningen i børnehaveklasserne, tilskud til lejrskoler og ekskursioner fjernes for næste år, og der sker en reduktion i tilskuddet til den såkaldte mønsterbrydning. Men det har en social slagside, kritiserer lærerforeningen.

»Mønsterbrydning, lejrskoler og ekskursioner er lige præcis der, hvor eleverne kan komme uden for skolernes mure og se noget andet end brokvartererne, og det har især de tosprogede elever gavn af«, siger Ole Hein Christensen.

Den største enkeltstående post er på næsten 20 millioner kroner, som forvaltningen har lagt ud på skolerne som en generel besparelse. Det vil sige, at hver skole skal spare 0,85 procent på undervisningen, hvilket svarer til 250.000 kroner per skole i gennemsnit.

Engangsbesparelser
Børne- og Ungdomsforvaltningens borgmester, Bo Asmus Kjeldgaard (SF), bekræfter, at spareøksen betyder fyringer. »Det er klart, at når man får et budget, der er mindre, så betyder det færre lærere«, siger han og håber, at besparelserne ikke vil give eleverne urimelige vilkår.

»Skolerne skal bruge deres budget bedst muligt, men der er nogle krav til, hvordan man skal undervise, og de skal selvfølgelig overholdes«, siger Bo Asmus Kjeldgaard.

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme