Nedskæring. Den nationale spareplan vil gå voldsomt ud over universiteterne, siger formanden for universitetsrektorerne.
Foto: ARKIVFOTO RASMUS BAANER

Nedskæring. Den nationale spareplan vil gå voldsomt ud over universiteterne, siger formanden for universitetsrektorerne.

Uddannelse

Universiteter i chok over milliardstort sparekrav

Allerede fra næste år vil universiteterne begynde at afskedige ansatte og skære ned på forskningen.

Uddannelse

De danske universiteter er chokerede over den nye plan til genopretning af dansk økonomi.

Ifølge formanden for de danske universitetsrektorer, Jens Oddershede fra Syddansk Universitet, kommer kravet om en besparelse på omkring 2 milliarder kroner som lidt af et chok.

»Uforståelig hård besparelse« »Vi var forberedt på at skulle spare på linje med alle andre offentlige institutioner og læreanstalter. Men at vi skulle rammes så uforholdsmæssigt hårdt, kommer bag på os«, siger Jens Oddershede til politiken.dk.

»I realiteten er der tale om en besparelse, der svarer til 8-10 procent af vores omsætning. Vi kan simpelthen ikke forstå, hvorfor vi skal bære så stor en del af byrden«, siger Oddershede.

Man har valgt at satse mere på nutiden end på fremtiden

Færre ansatte - mindre forskning
Endnu er de konkrete besparelser ikke udmøntet. Men ifølge Jens Oddershede vil der uundgåeligt blive tale om afskedigelser - »færre ansatte over hele linjen« - ligesom der vil blive forsket mindre på universiteterne.

»Dette må tolkes sådan, at man fra politisk hold har valgt at satse mere på nutiden end på fremtiden. Vi skal på universiteterne bidrage med forskning, der skal styrke Danmarks konkurrenceevne. Men samtidig har man valgt at lægge en uforholdsmæssig stor del af besparelserne hos os«, siger Jens Oddershede.

DOKUMENTATION

Nedskæringer næste år

Ifølge genopretningsplanen skal der i 2012 spares 203 millioner kroner på universiteterne. I 2013 lyder besparelsen på 1,762 milliarder kroner.

»For at være klar til det store tryk på budgetterne i 2013 bliver vi nødt til at gå i gang med nedskæringer allerede i 2011. Vi bliver jo nødt til at tilpasse vores drift til den nye og mindre økonomi«, siger Jens Oddershede.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce