Kommuner skærer i timetallet i folkeskolen

Otte års skolegang i stedet for de ni planlagte. Fire ud af ti kommuner planlægger at skærer i elevernes timetal.

Uddannelse

Politikerne i kommunerne er på jagt efter besparelser.

Ifølge en rundspørge til samtlige kommuner, som Danmarks Lærerforening har gennemført, planlægger fire ud af ti kommuner at skære i timetallet. Det skriver Mandag Morgens ugebrev.

Flere steder går man fra det vejledende timetal til minimumtimetallet for alle fag, klassetrin og skoler.

Det svarer til 570 færre timer eller tab af næsten et helt skoleår per barn set i forhold til timetallet i de yngste klasser, der ligger på omkring 600 timer.

Især de yngste ryger under minimumsgrænsen Allerede i dag har hver tredje folkeskole problemer med at overholde minimumtimetallet i ét eller flere fag.

Det går ud over 16 procent af de danske folkeskoleelever, viser Undervisningsministeriets nyeste timetalsopgørelser, der offentliggøres mandag.

Ifølge Mandag Morgen viser ministeriets nye tal, at det i sær er folkeskolens yngste elever, der oftest må leve med et timetal under minimumgrænsen.

Minister: Ingen grund til dramatik

De kortere skoledage vækker bekymring hos professor Niels Egelund fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole.

»I 3. og 4. klasse øges kravene markant, så hvis de allerede er tabt efter 2. klasse, er chancerne for, at de klarer sig godt videre i uddannelsessystemet, markant forringet«, siger han.

LÆS OGSÅ

Planerne om at skære timetallet skræmmer dog ikke undervisningsminister Tina Nedergaard (V).

»Hvert eneste år har vi hørt, at der vil blive sparet dramatisk i folkeskolen, men hvert år har regnskabstal vist, at det gør der ikke. Kommunerne har de samme ressourcer i 2011 som i 2010. Der burde derfor ikke være behov for at skære i tilbuddet til eleverne i folkeskolen«, siger hun.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce