KAMPRÅB. Især gymnasieeleverne fyldte i demonstrationen. Mange af de havde inden nedlagt undervisningen.
Foto: JACOB EHRBAHN

KAMPRÅB. Især gymnasieeleverne fyldte i demonstrationen. Mange af de havde inden nedlagt undervisningen.

Uddannelse

Elever til Løkke: Min bare røv

Med konfetti og rap protesterede unge mod nedskæringer, SU-forringelser og praktikpladsmangel foran Christiansborg.

Uddannelse

Tusinder af utilfredse unge under uddannelse fyldte Københavns gader i eftermiddags med lilla konfetti, romerlys og høj musik.

Under sloganet 'Unge ta'r Ansvar' havde 20 ungdomsorganisationer indkaldt lærlinge, elever og studerende til demonstrationer over hele landet i protest mod nedskæringer og dårlige forhold på uddannelserne.

Vi står her ikke i dag, fordi vi kæmper en egoistisk kamp

Vrede over SU-forslag »Vi står her ikke i dag, fordi vi kæmper en egoistisk kamp. Vi er her fordi, at vi vil gøre vores for at gøre Danmark klar til de udfordringer, vi står overfor« sagde formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Frederik Gjørup Nielsen.

Slogans som »Praktik, tak«, »Pas på nedskæringerne!« og »Giv os en fremtid!« prægede bannerne, som de unge havde med sig i optoget fra Rådhuspladsen til Christiansborg.

Lars Løkke Rasmussens forslag om at afskaffe SU'en for unge, der bor hos deres forældre, fyldte meget i demonstrationstalerne.

»Regeringen har i dag valgt at komme med et hårdt angreb på de unge på ungdomsuddannelserne. 95 procent-målsætningen min bare røv!«, råbte Frederik Gjørup Nielsen til demonstranterne.

Han henviste til, at regeringen har som målsætning, at 95 procent af en ungdomsårgang tager en ungdomsuddannelse. I dag gennemfører godt 80 procent en ungdomsuddannelse, og det er regeringens skyld, mener demonstranterne.

»Det kan da for helvede ikke være rigtigt, at min morfar risikerer at blive grillet, når han tænder for sin radio, og samtidig står halvdelen af min klasse fra grundforløbet på teknisk skole stadig uden en læreplads – det giver sgu da ingen mening«, sagde Sune Baldus, formand erhvervsskoleeleverne, der var gal over, at 8.500 unge mangler en lærerplads .

Skolebesættelser og demonstrationer i hele landet
I løbet af dagen nedlage omkring 40 gymnasier undervisningen og også en enkelt handelsskole strejkede. Det er første gang siden 2001, at også en handelsskole nedlægger undervisningen.

»Vi nedlægger undervisningen for at blive hørt. Det er ikke så tit, at handelsskoleelever aktionerer, men det skyldes, at også mange af vores elever er hjemmeboende og bliver berørt af at miste SU'en«, siger elevrådsformand fra HHX på CPH West Ishøj, Mildred Mutyanbule.

Derudover har studerende fra universiteterne, lærer- og pædagogseminarier og elever fra de tekniske skoler afholdt mindre demonstrationer inden den store fælles demonstration

Politikere kiggede forbi

Politiet oplyser til politiken.dk, at omkring 4.000 unge deltog i demonstrationen. 'Unge ta'r Ansvar' påstår i en pressemeddelelse, at 25.000 demonstrerede i København, og 40.000 var på gaden i alt til demonstrationerne i Århus, Odense, Sønderborg og Aalborg.

I København fik de besøg af blandt andre Margrethe Vestager (R), Villy Søvndal (SF) og Schmidt-Nielsen (Ø), der deltog i demonstrationen.

DOKUMENTATION Læs om 'Unge ta'r Ansvar' på Facebook

Klokken 19 starter de unges 'Demo fest' i Studenterhuset i København. De lokker med »lækre DJ' og gratis bobler« og senere på aften sælger en pølsevogn hotdogs til en 5'er.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden