Kommuner styrer uden om skolelukninger

Kommuner bøjer sig for forældres pres og dropper upopulære skolelukninger.

Uddannelse

Når de sidste kommuner fredag lukker budgettet for 2011, har mange droppet en eller flere af de annoncerede skolelukninger.

Det gælder blandt andet i Køge, Nordfyns, Assens, Billund og Vejle Kommune.

»Der har været nogle utrolig stærke lokalsamfund, som har kæmpet en indædt kamp. Vi er selvfølgelig blevet påvirket at forældrene, som er kommet med mange konstruktive ændringsforslag«, siger Arne Sigtenbjerggaard (V), borgmester i Vejle Kommune, hvor fem skolelukninger er taget af bordet.

LÆS ARTIKEL

Her skulle skolelukningerne ellers have givet en besparelse på 12 millioner kroner.

Forsker: Det kan ramme børnene
Skoleforsker ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Niels Egelund mener, at det går ud over børnene, når politikerne bøjer sig for forældrenes krav om at bevare de små lokale skoler. For det betyder, at der skal findes besparelser andre steder på skoleområdet.

»Det er for slapt, at kommunalpolitikerne ikke lukker skolerne. Det betyder, at besparelserne i stedet kommer til at ramme et meget stort antal elever - for eksempel med færre skoletimer og nedskæringer i specialundervisningen«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch er ikke overrasket over, at politikerne tøver med at lukke skoler.

»Når byrådspolitikerne mødes af så kraftige reaktioner fra forældrene, vil de hellere finde pengene på områder, der ikke skaber så stor reaktion«, siger han og fortsætter:

»Frem til 2025 vil børnetallet falde, og derfor er det ikke nok at gøre krumspring. Så det er en stakket frist for skolerne og kommunerne«.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce