Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dyr undervisning kan spares væk

Knap hver tredje folkeskole bruger ny pædagogik, der betyder, at færre børn skal have dyr specialundervisning.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er torsdag formiddag, og Ali har engelsk. Han sidder helt stille på sin stol og smiler til sin lærer, der fortæller, hvad klassen skal lave i timen.

Sådan har det ikke altid været. For ikke så lang tid siden larmede Ali nemlig konstant, forstyrrede undervisningen og var dårlig til de fleste fag.

LÆS ARTIKEL Tidligere ville Ali have fået specialundervisning alene med en lærer. Eller også havde hans lærere givet op og sendt ham til en specialskole. Men han går stadig i sin helt almindelige klasse på Nymarkskolen i Slagelse. Hele dagen.

Læringsmiljø og pædagogisk analyse på skoleskemaet
Skolen er nemlig en af de mange folkeskoler i landet, der er begyndt at arbejde med den såkaldte LP-model, der står for ’læringsmiljø og pædagogisk analyse’.

Modellen er blevet populær på kort tid – i 2007 brugte 42 folkeskoler den – i dag er det knap 500 ud af 1.500 folkeskoler. Det viser nye tal fra University College Nordjylland.

Det er, som om lærerne i folkeskolen har vandret i mørke i de seneste 20 år og ikke har turdet gøre noget ved børn med problemer.

Nymarkskolen indførte modellen i 2007, og over en treårig periode har alle skolens lærere får uddannelse i at arbejde med LP.

LÆS ARTIKEL

Siden da er antallet af elever, der går i specialklasser eller modtager specialundervisning i alle eller nogle af timerne, faldet fra 104 til kun 9 børn.

Modellen er en langsigtet investering
Det er sket, efter at Slagelse Kommune har investeret 8 millioner i at give sine folkeskoler bedre muligheder for at rumme specialbørn.

»Uddannelse i LP-modellen er en væsentlig del af det. Den økonomiske gevinst regner vi med at høste om et par år«, fortæller skolechef i kommunen Lena Lund Pedersen.

Hun peger på, at en elev, der får individuel specialundervisning på en folkeskole i mere end 12 timer om ugen, koster cirka 250.000 kroner om året.

LÆS ARTIKEL

En elev, der går på en specialskole et stykke fra sit hjem, koster 400.000, blandt andet på grund af udgifter til taxakørsel.

Specilaundervisning blev til bedre karaktergennemsnit
På landsplan kostede specialundervisning sidste skoleår 12,8 milliarder kroner, viser en undersøgelse, som regeringen har fået lavet. Det svarer til en tredjedel af folkeskolens budget.

Grundtanken bag LP-modellen er, at undervisningen skrues sammen, så der er plads til flere af de elever, der tidligere ville have fået specielundervisning. Uden at det går ud over de andre i klassen.

LÆS ARTIKEL

På Nymarkskolen er karaktergennemsnittet til afgangsprøverne steget med over en halv karakter, siden LP-modellen blev indført.

»I mange år har vi skældt og smældet på de vanskelige elever. Nu er vi gået væk fra, at det er barnet, der har et problem, til at se på, hvorfor barnet skejer ud, samtidig med at vi ser på, om vores undervisning er god nok«, siger lærer på Nymarkskolen Tina Hansen.

Modellen kigger efter fejl på skolerne og ikke hos børnene

Skoleleder René Nielsen er begejstret: »Det her virker. Det er, som om lærerne i folkeskolen har vandret i mørke i de seneste 20 år og ikke har turdet gøre noget ved børn med problemer. I stedet har de ekskluderet dem til andre skoletilbud«. En norsk undersøgelse viser, at andelen af elever, der får specialundervisning, er faldet knap 20 procent på skoler, der bruger modellen.

Nu er vi gået væk fra, at det er barnet, der har et problem, til at se på, hvorfor barnet skejer ud, samtidig med at vi ser på, om vores undervisning er god nok.

LÆS ARTIKEL

Også her er karaktererne forbedret, fortæller professor Thomas Nordahl, der står bag modellen: »I stedet for at kigge efter fejl hos eleverne, kigger lærerne på undervisningen. Tit er det den, der er noget galt med, ikke børnene«.

I organisationen Skole og Forældre, er formand Benedicte Ask Skotte positiv:

»Mange børn vil have glæde af at være i en normalklasse. Børn ønsker at være som alle andre, ikke at blive ekskluderet«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden