Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
MØNSTERBRYDER. Peder Lykke Skolen på Amager har held med at ruste tosprogede elever til ungdomsuddannelserne. Dermed går skolen mod en generel tendens.
Foto: Lars Just

MØNSTERBRYDER. Peder Lykke Skolen på Amager har held med at ruste tosprogede elever til ungdomsuddannelserne. Dermed går skolen mod en generel tendens.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommunal plan er slået fejl: Tosprogede taber terræn i skolen

Færre unge med etnisk minoritetsbaggrund gennefører eller kommer i gang med en ungdomsuddannelse.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trods flere handlingsplaner, nedsættelse af en eksperttænketank og status som særligt indsatsområde med øremærkede midler går det den forkerte vej for Københavns Kommune med at ruste tosprogede elever i folkeskolen frem mod ungdomsuddannelserne.

Andelen af unge med etnisk minoritetsbaggrund, der har gennemført eller er i gang med en ungdomsuddannelse, er faldet med 3,6 procentpoint til godt 80 ud af 100 børn, viser nye tal fra Københavns Kommune.

Samtidig er det ikke lykkedes at lukke gabet mellem et- og to-sprogede elevers karaktergennemsnit fra 2010 til 2011.

Ekspert er overrasket Dermed har den øgede fokus, som blev iværksat i 2009, på at få tosprogede elever til at klare sig bedre ved afgangsprøven ikke båret frugt, som det ellers var hensigten.

Kommunens handlingsplan har desuden et erklæret mål om at »gøre det muligt for langt flere elever med anden etnisk baggrund end dansk at gennemføre en ungdomsuddannelse«, men heller ikke det er indfriet.

Udviklingen kommer bag på professor i pædagogik ved Aarhus Universitet Niels Egelund:

»Tilbagegangen er markant. Det er bekymrende og særdeles overraskende, fordi København er en af de kommuner, der har satset massivt på folkeskolen og på de tosprogede elever i mange år«.

LÆS OGSÅ Godt 30 procent af folkeskoleeleverne i København har minoritetsbaggrund, og kommunen har blandt andet oprustet ved at tilbyde kurser i dansk som andetsprog til skolelærere.

I 2010 skabte en såkaldt Pisa-måling håb om, at indsatsen virkede: Tosprogede elever var blevet bedre til matematik, og gabet på til etnisk danske elever var mindsket i naturfag.

Et led i Københavns oprustning var også en eksperttænketank for integration, som i 2010 fremlagde en række anbefalinger til forbedring af folkeskolen - herunder tættere dialog mellem skole og kommune, fokus på etniske minoritetsdrenge og danske som andetsprog samt en større indsats for »at gøre eleverne parate til at gennemføre en ungdomsuddannelse«.

»En trist statistik«

Formand Agi Csonka betegner de nye tal som »en trist statistik«: »Vi skal have et meget skarpere blik for at rette indsatsen mod de svage skoler. Københavns Kommune har ikke været god nok til at følge op. Man giver skoler midler, men følger ikke tilstrækkeligt op på, om man når målene og skaber resultater«, siger hun.

Integrationsborgmester i København Anna Mee Allerslev (R) lover at gå sin indsats efter i sømmene:

»Den glædelige nyhed er, at det går den rigtige vej, hvis man måler over en længere periode. Men det er klart, at det her ikke er tilfredsstillende«, siger hun.

LÆS OGSÅ Borgmesteren varsler en ny ungestrategi, der skal komme den negative udvikling til livs, men erkender, at kommunen kan blive bedre og lover, at »der kommer noget konkret ud af det«.

»Vi har ikke været gode nok på børneområdet, men det vil vi arbejde for fremover. Vi skal tage det meget mere seriøst«, siger hun.

Korrektion: Efter at denne artikel først blev publiceret er der foretaget en rettelse i teksten. I den første version skrev vi, at forskellen mellem et- og tosprogede københavnske skoleelevers karakterer ved folkeskolens afgangsprøve voksede fra 2010 til 2011. Forskellen var i praksis uændret, viser et notat fra kommunen.

Redaktionen

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden