Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Fingeraftryk. Et nyt program kan identificere de enkelte på baggrund af deres skrivestil.
Foto: LEHMANN MARTIN

Fingeraftryk. Et nyt program kan identificere de enkelte på baggrund af deres skrivestil.

Uddannelse

Eksamenssnyd: Nyt program kan identificere elevers skrivestil

Et nyt program kan gøre det lettere at afsløre eksamenssnyd.

Uddannelse

Inden længe samles gymnasieeleverne ved de grønne borde. Hvert år afsløres nogle i at snyde til eksamenerne, men snart bliver det måske endnu sværere at fuske med opgaverne.

Niels Dalum Hansen, kandidatstuderende på datalogi på Københavns Universitet, er i færd med at udvikle et nyt program, der kan tegne et skriftligt fingeraftryk af eleverne.

»Jeg identificerer eleverne på baggrund af deres skrivestil«, siger han og forklarer, at programmet kan se, hvis noget i teksten afviger fra den måde, den studerende som regel skriver på.

LÆS OGSÅ

Programmet sammenligner stilelementer, som eleven plejer at benytte, med dem, der er brugt i den nye opgave. Karakteristikken af den enkelte gymnasieelevs skrivestil baseres på en række tidligere tekstopgaver. Teknologien har gjort det nemmere at snyde.

»Det er alment kendt, at opgaverne ligger på nettet, og at de deler dem imellem sig. Hvis du skal aflevere en dansk stil, kan du hente den på nettet«, siger Stephen Alstrup, professor, viceinstitutleder og vejleder for Niels Dalum Hansen på Datalogisk Institut ved Københavns Universitet.

Lettere at afsløre
Men teknologien gør det også nemmere at afsløre snyd.

Ifølge Datalogisk Institut på Københavns Universitet findes allerede metoder til at afsløre direkte afskrift, men det nye program vil også kunne afdække omskrivning af andre tekster, eller hvis en anden person for eksempel har skrevet noget af opgaven. Det kan ifølge Niels Dalum Hansen især blive en fordel for censorer, som ikke tidligere har læst noget af de pågældende elever:

»Jeg forestiller mig, at det kan bruges af censorer, der ikke har forhåndskendskab til eleven«, siger han.

Fordele ved at blive afsløret

Stephen Alstrup mener, at der kan være fordele ved at blive taget i at snyde.

»Hvis man ser på studerende, der er ved at falde ud af gymnasiet, så kunne jeg forestille mig, at de i højere grad begynder at kopiere opgaver for at kunne følge med. Og hvis de kommer godt af sted med at kopiere, så bliver det jo først på et senere tidspunkt, at man opdager, at de er ved at falde ud af studiet. Det ville være godt, hvis man kunne gribe dem lidt før, de er kommet for langt ud, og give dem en hjælpende hånd«, siger han.

Det er endnu for tidligt at sige, om og i så fald hvornår programmet kan tages i brug. »Det skal stadig evalueres, om det bliver præcist nok til, at det kan bruges«, siger den kandidatstuderende.

LÆS OGSÅ

I øjeblikket kan han nå op på en 60-procents sandsynlighed for, at der er tale om snyd, men han er sikker på, at han i hvert fald kan nå op på 70 procent. Ideen er så, at en underviser skal se de afvigende opgaver efter i sømmene og vurdere, om der er tale om snyd. Niels Dalum Hansen mener, at man også skal være opmærksom på, at en persons skrivestil kan ændre sig naturligt med tiden.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce