Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Udveksling. Danmark er ikke blevet destination for de uddannelsessultne unge. Med 7,8 procent udlændinge blandt de studerende ligger man på gennemsnittet i Oecd.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Udveksling. Danmark er ikke blevet destination for de uddannelsessultne unge. Med 7,8 procent udlændinge blandt de studerende ligger man på gennemsnittet i Oecd.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Erhvervsliv frygter tab af udvekslingsstuderende

Politikere taler om værn. Men Danmark skal ifølge erhvervslivet aggressivt forsøge at få udenlandske studerende til landet.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Studerende i hele verden er vilde med at rejse ud for at studere.

I løbet af de seneste seks år er antallet af internationale studerende steget med 50 procent, viser tal fra FN’s uddannelsesorganisation Unesco.

Men Danmark er ikke blevet destination for de uddannelsessultne unge. Som Politiken beskrev i maj, er antallet af udvekslingsstuderende faldende i Danmark, hvilket uddannelsesminister Morten Østergaard (R) dengang kaldte for en »kedelige negativ spiral«.

Danmark bør vågne op af prinsessesøvnen

Nye tal fra Oecd viser nu, at Danmark med 7,8 procent udlændinge blandt de studerende ligger på gennemsnittet i Oecd. Det er ifølge Dansk Erhverv alt for uambitiøst.

»Danmark bør vågne op af prinsessesøvnen«, siger Søren Friis Larsen, markedsdirektør i Dansk Erhverv, som mener, vi kan tiltrække langt flere.

LÆS OGSÅ

»Vi har nogle stærke uddannelsesinstitutioner og et godt brand som land. Så der er et marked for det, og det er godt for Danmark på lang sigt. Det er bare med at udnytte det«, siger han og henviser til, at andelen af udenlandske studerende i lande som England, Østrig, Schweiz og Australien er mellem 16 og 20 procent.

Brug for internationale studerende
Australien vurderer, at internationale studerende samlet set bidrager med cirka 150.000 kroner per studerende per år til uddannelsessektoren, bolig, dagligvarer og turisme.

Derfor skal politikerne ikke være bange for udenlandske studerende, siger erhvervslivet.

Som når begge sider af Folketinget de seneste dage har haft travlt med at tale om »værn« om den danske SU, fordi en række EU-domme har slået fast, at medlemslandene ikke kan være så tilbageholdende med at give SU til udenlandske studerende.

For alle fremskrivninger viser, at Danmark vil mangle kvalificeret arbejdskraft ikke så langt ude i fremtiden, siger blandt andre Dansk Industri (DI).

»Vi har i sagens natur en lille talentmasse, og vi skal konkurrere med hele verden og masser af talentfulde mennesker. Så kan vi få fat i nogle af de dygtigste, er det meget værdifuldt for Danmark«, siger DI’s underdirektør, Charlotte Rønhof, som kalder de udenlandske studerende for en »rigtig god forretning, selv om vi betaler for deres uddannelse og SU«.

»Den danske model er udfordret, men det er ikke sort eller hvidt. Eksempelvis er det meget billigere, end hvis vi også skulle betale deres folkeskole, daginstitution og lægebesøg. Det kræver selvfølgelig, at de bliver her bagefter, så vi har stor interesse i at få dem til at synes, at Danmark er et godt sted at bo og arbejde«, siger hun og nævner en model, hvor SU’en omlægges til lån, som kan eftergives, hvis man efterfølgende arbejder i Danmark.

Den socialdemokratisk funderede tænketank Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er på samme linje.

»Det kunne være en form for pantsystem, hvor det, du skylder, modregnes over skatten, såfremt du bliver i landet og arbejder efter endt uddannelse«, siger rådets direktør Lars Andersen.

LÆS LEDER

Cepos: Spændende muligheder

Den tilgang støtter man også i den liberale tænketank Cepos, hvor man dog anser Danmarks høje skattetryk som den største barriere.

LÆS OGSÅ »Flere udenlandske studerende vil klart være et plus for Danmark. I forhold til at få dem til at blive vil det være et trækplaster, hvis de kan se nogle spændende erhvervsmæssige muligheder, hvor de kan tjene penge. Og kan vi få fjernet topskatten, jamen så vil det bidrage til at tiltrække de studerende, vi er ude efter«, mener vicedirektør Mads Lundby Hansen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden