Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Udgift. Gennemsnitshuslejen for et værelse i København er på 3.688 kr. om måneden, og der er derfor ikke meget SU tilbage, når den er betalt.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udgifter til bolig æder SU'en op

Prisen på et værelse i studiebyerne København og Aarhus er de seneste 5 år steget med mellem 10 og 15 procent i snit.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De rekordmange ansøgere til de videregående uddannelser – 88.078 – kan se frem til at skulle bruge en stor andel af deres uddannelsesstøtte (SU) på boligudgifter, når de bliver optaget på et studie.

En undersøgelse fra Djøf viser, at de studerende på en mellemlang uddannelse bruger 96 procent af deres SU på bolig, mens studerende på en kandidatuddannelse bruger mere, end de får i SU, på bolig.

LÆS OGSÅ

Samtidig viser tal fra BoligPortal.dk, at prisen på et værelse i København og Aarhus fortsætter med at stige – på 5 år med henholdsvis 10 og 15 procent.

»Der er sket en yderligere koncentration af studerende i de store studiebyer, mens udbuddet af boliger i den samme periode ikke er fulgt med – det er nærmest stabilt. Så nu står vi i en situation, hvor priserne på boligerne stiger, og i yderste konsekvens kan de studerende ikke få et sted at bo«, siger Henrik Løvig, direktør i BoligPortal.dk, der formidler boliger til især studerende og derfor holder øje med udviklingen på markedet.

Svært at klare sig
Den stigende efterspørgsel på værelser i de to største universitetsbyer betyder, at det gennemsnitlige værelse koster henholdsvis 3.688 kroner i København og 3.163 kroner i Aarhus.

Men ifølge Henrik Løvig er der mange eksempler på værelser, der går for langt højere priser.

Dermed kan det være svært for de studerende at klare sig for de 5.753 kroner, som SU’en udgør før skat, uden et arbejde ved siden af studiet.

Boligsituationen for de studerende får slet ikke den politiske opmærksomhed, som den burde have

»Det gør det meget vanskeligt at koncentrere sig om at passe sit studium og får direkte en meget negativ betydning for studiets kvalitet. Det er en stor stressfaktor for de studerende«, siger forsknings- og uddannelsespolitisk chef i Djøf Wenche Marit Quist.

»De må bruge rigtig meget tid på først at finde en bolig og dernæst på at arbejde for at kunne betale en høj husleje. Boligsituationen for de studerende får slet ikke den politiske opmærksomhed, som den burde have«.

Ly hos familie og venner

Hos BoligPortal.dk forventer man, at efterårets kamp om billige studieboliger bliver mere drabelig end sidste år.

»Der er kommet omkring en tredjedel flere bachelorstuderende på Københavns Universitet siden 2008, og vi kan se en tilsvarende stigning i efterspørgslen hos os. Det betyder uundgåeligt et yderligere pres på priserne i efteråret, og priserne gør efterhånden ondt på de studerende«, siger Henrik Løvig, der forventer flere studerende, som ikke kan finde en egnet bolig.

LÆS OGSÅ

Af undersøgelsen fra Djøf fremgår det, at en stor andel af de studerende i løbet af deres studietid oplever at være uden egen bolig.

Blandt bachelorstuderende er det 33 procent, der en eller flere gange har stået uden bolig, mens 30 procent af de kandidatstuderende har oplevet det samme. De må i stedet finde ly hos familie eller venner og bekendte.

»Der er et akkumuleret problem, som politikerne ikke har taget hånd om i tide. Politikerne burde for mindst fem år siden have konfronteret et alvorligt problem med den basale infrastruktur – manglende boliger til studerende«, siger Løvig.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden