Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Børnejournalister. Skoleelever vinder mediekonkurrence med børnearbejde som tema. Wafande spiller til prisoverrækkelsen.
Foto: DANIELHJORTH

Børnejournalister. Skoleelever vinder mediekonkurrence med børnearbejde som tema. Wafande spiller til prisoverrækkelsen.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børnejournalister vinder mediekonkurrence

Skoleklasser har dystet om at lave de bedste aviser og nyhedssite om børnearbejde.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fniser og småsnakker, mens de tjekker deres smartphones og rykker lidt rundt på stolene.

I garderoben ligger deres skoletasker hulter til bulter under tøjstativerne. Her til eftermiddag er Pressen i Politikens Hus fyldt af omkring 200 skoleelever fra syv forskellige skoleklasser, der er samlet for at hylde sig selv og hinanden, som vindere af skolernes Mediekonkurrence 2013.

Eleverne har arbejdet med emnet børnearbejde og produceret mindre trykte aviser og digitale nyhedssites over en periode på fire uger i foråret. Bag konkurrencen står udviklingsorganisationen IBIS, Politiken og Ekstra Bladet, og projektet er støttet af Danida.

En rødhåret dreng i en stribet trøje vifter kold luft i ansigtet med et lamineret ark, hvorpå der står ’Byens Skole’. Nu er det ved at være tid til at gå i gang.

Hvorfor tøjet er billigt i H&M »Den her sal er fyldt med vindere«, siger skuespilleren Martin Brygmann, der er dagens konferencier. Programmet er en blanding af taler og underholdningsindslag. Først taler udviklingsministeren Christian Friis Bach, så kommer en mand i nøgendragt ind og fortæller vittigheder, og derefter er der endnu et taler-indslag i form af IBIS’ generalsekretær Vagn Bertelsen.

»I har lavet et fantastisk stykke journalistisk arbejde. I kan gøre en forskel. Det handler om, at vi skal bekæmpe fattigdom. Der er ingen forældre, der har lyst til at sende deres børn ud til de ting, I fortæller om«, siger Vagn Bertelsen, og giver et eksempel på, hvordan man kan gøre en forskel til hverdag: »Næste gang I går ind i Hennes & Mauritz, som en af jeres aviser beskriver, så spørger til, hvorfor tøjet er så billigt. Hvorfor tror I, det er billigt? Det er fordi, der ikke er ordentlige arbejdsvilkår, og fordi de har børnearbejde«

Wafande: Koncerter skal høres ikke filmes
Og så er der musik. »Har I det godt?!« - rapperen Wafande er gået på scenen, og eleverne er igen begyndt at røre på sig ude i salen.To piger fniser højlydt, og Wafande vender sig om mod dem og hilser. Hvilket får dem til at fnise endnu mere, mens den ene siger »Ej, hvor pinligt« til den anden.

»Hvis du er stolt af din avis, så sig wow«, råber Wafande fra podiet, og hele salen wow’er. »Og hvis du er glad for sommer og is, så sig wow«, fortsætter han, før han sætter i gang med hittet ’Uartig’, der får flere af eleverne til at rejse sig og samles foran scenen, hvor de rokker til musikken og hiver deres smartphones frem for at filme musikeren på tæt hold. Men det er ifølge Wafande ikke måden, man hører musik på:

»Hvordan oplever man en koncert? Med ørene og med øjnene«, siger han til tilskuerne, og beder dem om at gemme deres telefoner af vejen. Efterhånden som koncerten skrider frem, kommer der flere elever op til scenen, og til sidst står næsten hele salen op.

Og så kommer prisoverrækkelsen. Politiken chefredaktør, Bo Lidegaard, og Poul Madsen, chefredaktør for Ekstra Bladet, står for at dele diplomer ud til klasserne, som hver især kommer op på scenen, og får rosende ord med på vejen fra de to garvede avismænd. En af dem er 6.g fra Byens Skole i Valby.

Måske fremtidens journalister

»Tillykke til Byens Skole. 8 siders avis om børnearbejde. Rigtig flot lavet, I når rigtig langt rundt om emnet, I har også tænkt meget på layout og har mange gode artikler. Og også meget om børnekonventionen - helt ned i grundlaget for hvorfor børnearbejde er forbudt, og hvilke regler, der gælder«, siger Bo Lidegaard og fremhæver en bestemt historie:

»Den historie, jeg bedst kan lide i jeres avis, er den, hvor der er en, som fortæller om, hvordan det er selv at arbejde, hvordan det er selv at føle, at man bliver trukket lidt for langt ind i børnearbejde, selv om det ikke er nær så dramatisk, som noget af det I skriver om, det der foregår i udlandet«.

LÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den historie er skrevet af Mark Eger Schrøder, som var ham der tidligere på dagen sad og viftede med skolens skilt.

»Den handler om en pige, der arbejder på en dansk café, og så går de ligesom lidt over grænserne, de sætter hende til at betjene kassen og lave mad, selv om hun egentlig ikke må«, siger han, og fortæller, at det har været rigtig spændende at prøve at lave avis:

»Det har været helt vildt fedt, rigtig sjovt! Men også hårdt. Vores lærer har arbejdet rigtig meget over, og det har vi også«.

Og Mark vil gerne lave mere af den slags i fremtiden:

»Jeg vil gerne være journalist - eller fotograf«, siger han.

Konkurrencen bliver afholdt igen næste år.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden