Børnejournalister. Skoleelever vinder mediekonkurrence med børnearbejde som tema. Wafande spiller til prisoverrækkelsen.
Foto: DANIELHJORTH

Børnejournalister. Skoleelever vinder mediekonkurrence med børnearbejde som tema. Wafande spiller til prisoverrækkelsen.

Uddannelse

Børnejournalister vinder mediekonkurrence

Skoleklasser har dystet om at lave de bedste aviser og nyhedssite om børnearbejde.

Uddannelse

De fniser og småsnakker, mens de tjekker deres smartphones og rykker lidt rundt på stolene.

I garderoben ligger deres skoletasker hulter til bulter under tøjstativerne. Her til eftermiddag er Pressen i Politikens Hus fyldt af omkring 200 skoleelever fra syv forskellige skoleklasser, der er samlet for at hylde sig selv og hinanden, som vindere af skolernes Mediekonkurrence 2013.

Eleverne har arbejdet med emnet børnearbejde og produceret mindre trykte aviser og digitale nyhedssites over en periode på fire uger i foråret. Bag konkurrencen står udviklingsorganisationen IBIS, Politiken og Ekstra Bladet, og projektet er støttet af Danida.

En rødhåret dreng i en stribet trøje vifter kold luft i ansigtet med et lamineret ark, hvorpå der står ’Byens Skole’. Nu er det ved at være tid til at gå i gang.

Hvorfor tøjet er billigt i H&M »Den her sal er fyldt med vindere«, siger skuespilleren Martin Brygmann, der er dagens konferencier. Programmet er en blanding af taler og underholdningsindslag. Først taler udviklingsministeren Christian Friis Bach, så kommer en mand i nøgendragt ind og fortæller vittigheder, og derefter er der endnu et taler-indslag i form af IBIS’ generalsekretær Vagn Bertelsen.

»I har lavet et fantastisk stykke journalistisk arbejde. I kan gøre en forskel. Det handler om, at vi skal bekæmpe fattigdom. Der er ingen forældre, der har lyst til at sende deres børn ud til de ting, I fortæller om«, siger Vagn Bertelsen, og giver et eksempel på, hvordan man kan gøre en forskel til hverdag: »Næste gang I går ind i Hennes & Mauritz, som en af jeres aviser beskriver, så spørger til, hvorfor tøjet er så billigt. Hvorfor tror I, det er billigt? Det er fordi, der ikke er ordentlige arbejdsvilkår, og fordi de har børnearbejde«

Wafande: Koncerter skal høres ikke filmes
Og så er der musik. »Har I det godt?!« - rapperen Wafande er gået på scenen, og eleverne er igen begyndt at røre på sig ude i salen.To piger fniser højlydt, og Wafande vender sig om mod dem og hilser. Hvilket får dem til at fnise endnu mere, mens den ene siger »Ej, hvor pinligt« til den anden.

»Hvis du er stolt af din avis, så sig wow«, råber Wafande fra podiet, og hele salen wow’er. »Og hvis du er glad for sommer og is, så sig wow«, fortsætter han, før han sætter i gang med hittet ’Uartig’, der får flere af eleverne til at rejse sig og samles foran scenen, hvor de rokker til musikken og hiver deres smartphones frem for at filme musikeren på tæt hold. Men det er ifølge Wafande ikke måden, man hører musik på:

»Hvordan oplever man en koncert? Med ørene og med øjnene«, siger han til tilskuerne, og beder dem om at gemme deres telefoner af vejen. Efterhånden som koncerten skrider frem, kommer der flere elever op til scenen, og til sidst står næsten hele salen op.

Og så kommer prisoverrækkelsen. Politiken chefredaktør, Bo Lidegaard, og Poul Madsen, chefredaktør for Ekstra Bladet, står for at dele diplomer ud til klasserne, som hver især kommer op på scenen, og får rosende ord med på vejen fra de to garvede avismænd. En af dem er 6.g fra Byens Skole i Valby.

Måske fremtidens journalister

»Tillykke til Byens Skole. 8 siders avis om børnearbejde. Rigtig flot lavet, I når rigtig langt rundt om emnet, I har også tænkt meget på layout og har mange gode artikler. Og også meget om børnekonventionen - helt ned i grundlaget for hvorfor børnearbejde er forbudt, og hvilke regler, der gælder«, siger Bo Lidegaard og fremhæver en bestemt historie:

»Den historie, jeg bedst kan lide i jeres avis, er den, hvor der er en, som fortæller om, hvordan det er selv at arbejde, hvordan det er selv at føle, at man bliver trukket lidt for langt ind i børnearbejde, selv om det ikke er nær så dramatisk, som noget af det I skriver om, det der foregår i udlandet«.

LÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den historie er skrevet af Mark Eger Schrøder, som var ham der tidligere på dagen sad og viftede med skolens skilt.

»Den handler om en pige, der arbejder på en dansk café, og så går de ligesom lidt over grænserne, de sætter hende til at betjene kassen og lave mad, selv om hun egentlig ikke må«, siger han, og fortæller, at det har været rigtig spændende at prøve at lave avis:

»Det har været helt vildt fedt, rigtig sjovt! Men også hårdt. Vores lærer har arbejdet rigtig meget over, og det har vi også«.

Og Mark vil gerne lave mere af den slags i fremtiden:

»Jeg vil gerne være journalist - eller fotograf«, siger han.

Konkurrencen bliver afholdt igen næste år.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce