Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Tinne Hjersing Knudsen
Foto: Tinne Hjersing Knudsen

Besættelse. Unge aktivister forsøgte at lave en tom skole om til et kollegie. De blev anholdt hurtigt af politiet, men kort efter løsladt igen.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Studerende forsøgte at besætte skole på Nørrebro

Hjemløse studerende brød ind på skole og forsøgte at omdanne den til et kollegie.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En gruppe studerende brød kl. 18 i dag døren op til Havremarkens skole på Nørrebro, som står tom på grund af skolesammenlægninger, og omdannede den til et kollegie. I hvert fald i et kort øjeblik.

De fik ikke lov til at holde mere end en halv tale for de fremmødte på gaden, før poltiet anholdte dem. Det skete i protest mod manglen på billige boliger i København, som aktivisterne kalder akut.

De studerende, som ikke har forbindelse til studenterrådene på cykelsafari, har organiseret sig under navnet 'Hjemløse Studerende'. De brød døren op ind til skolen med koben, og de var klar over, var ulovligt.

»Der er røget en liste af døren. Men vi er ikke ude på at skabe problemer, vi vil gerne finde løsninger«, siger Andreas Nielsen fra aktivistgruppen.

Han studerer på RUC og har lige nu tag over hovedet.

»Men det er alt for dyrt, og derfor leder jeg efter noget nyt«, siger han.

»Politet er lidt for hårde« De hjemløse studerende sidder de på en bænk i skolegården. Der har de fået besked på at vente af politet, og der blev de beordret hen, med det samme, de begyndte at tale inde fra bygningen. De havde dog nået at indrette et skolelokale som sovesal, inden politiet bad dem om at gå.

»Vi fik pumpet nogle luftmadrasser op og hængt nogle tegninger på væggene, som lå der inde i fovejen. Der var rigtig fint, så der kunne vi sagtens bo«, siger Juliane Stege, en af aktivisterne bag aktionen.

I en pressemeddelelse og et åbent brev, som aktivisterne har formuleret til København og byens politikere, skriver de, at 'de ikke længere kan holde ud at se deres venner droppe ud og opgive deres fremtidsdrømme' på grund af boligmanglen.

Er det ikke en anelse dramatisk at mene, at boligmangel får unge til at droppe deres fremtidsdrømme?

»Synes du da, det er voldsomt at forlange tag over hovedet?«, siger Juliane Stege.

Hun studerer til daglig på Københavns Universitet og har et sted at bo, men kun fordi hun samtidig har et studiejob med mange arbejdstimer om ugen.

»Mine vejledere siger, at jeg ikke kan blive ved med at have så mange timer som nu, så jeg bliver også nødt til at finde noget, som jeg bedre har råd til«, siger hun.

Naboerne vil gerne have et kollegie
Mens aktivisterne er sat i skammekrog på en bænk under et halvtag, vimser nogle frivillige rundt og forsyner dem med kaffe og varm chokolade. En af de to er Løven Bech, som er fodboldtræner i hallen, som er tilknyttet skolen.

»Jeg synes, det vil være fint at bruge den gamle skole som kollegie. Det vil give noget liv til området. Lige nu hænger der kun narkomaner her om aftenen, og det vil unge ændre på«, siger han.

Han afbryder sin talestrøm og henter en liter mælk. En af de lovovertrædende aktivister spørger efter en sjat mælk i sin sorte kaffe. Løven Bech mener dog ikke, at skolen er ligeså klar til at flytte ind i, som de studerende mener.

»Det er en faldefærdig bygning, som kun har to toiletter«, fortæller han og tilføjer:

»Se, deroppe på gavlen er der endda skudhuller fra 2. Verdenskrig. Det er en meget gammel bygning og noget af et håndværkertilbud til 30 millioner kroner«, siger han og griner.

Flyt til Fyn, der er masser af plads
Harris Pedersen, en fyr med dreadlocks i sit røde hår, som har en bachelor i litteraturvidenskab, flyttede til Odense, da han skulle studere, fordi boligsituationen var så håbløs i hovedstaden. Han kommer oprindeligt fra Roskilde.

»I København kunne jeg måske være heldig at finde en bolig til 3500 kr. I Odense kunne jeg bo for 1600 kr. og måneden. Det var en væsentlig forskel i min økonomi«, siger han.

Ideen om at flytte til Odense bliver dog hurtigt manet til jorden af de andre aktivister.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Odense er sikkert en dejlig by at bo i, men det ændrer ikke på problemet i København. Det er lidt underligt, at København vil markedsføre sig på at være landets største universitetsby, og så ikke har plads til sine studerende«, siger Andreas Nielsen.

Måske tiltalelse

Efter et udramatisk forløb afbryder politiet aktivisternes kaffedrikkeri i skolegården. De bliver måske sigtet for at bryde døren op, men indtil videre får de lov til at gå. De bliver modtaget som helte af deres kammerater ude på gaden foran skolen.

»Nu skal vi ned på hjørnet og have en kold øl!«, råber Juliane Stege begejstret til en af sine fremmødte venner.

De er glade, selvom det ikke lykkedes dem at oprette kollegiet, og de stadig har luftmadrasser og tæpper under armen. Andreas Nielsen mener, at aktionen har givet dem en god ballast for deres videre arbejde.

»Vi har noget konkret at bidrage med, når vi kontakter Frank i morgen«, siger han og forklarer, at han med Frank mener Københavns overborgmester Frank Jensen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden