Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Årsfest. I morgen holder RUC den traditionsrige årsfest i alle de såkaldte huse. Forberedelserne har præget stemningen på universitetet hele ugen.
Foto: Joachim Adrian

Årsfest. I morgen holder RUC den traditionsrige årsfest i alle de såkaldte huse. Forberedelserne har præget stemningen på universitetet hele ugen.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dygtige studerende får egne spor på universiteter

Talentprogrammer blomstrer på universiteter, der vil sikre, at eliten får undervisning på et tilstrækkeligt højt niveau.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bedre undervisning, lettere adgang til undervisere og et guldrandet eksamensbevis. Det venter de særligt dygtige studerende, som universiteterne vil tilbyde fag og forløb, der skal sikre, at de bliver udfordret nok.

På Aarhus Universitet er Fakultetet for Science and Technology i gang med at sluse de dygtigste studerende ind på talentprogrammer, hvor de får ekstra kurser, som stiller højere krav til dem, end der gøres på de almindelige studieforløb.

50-60 timers arbejdsuge »Vi vil gerne sikre, at de dygtigste og mest motiverede studerende bliver udfordret i tilstrækkelig grad. Det er dem, der har lidt overskudskapacitet, som får mulighed for at komme på talentprogrammet«, siger fakultetets prodekan for uddannelse, Tom Vindbæk Madsen.

Foreløbig bliver talentprogrammet tilbudt de studerende, der i dette semester er startet på fysik og nanoscience. 20 er foreløbig startet på forløbet, som giver 30-40 ekstra ects-point per semester.

Gennemfører de det, får de et særligt guldrandet eksamensbevis på, at de bliver kandidater with honours (med ære). Programmet kører ved siden af den obligatoriske undervisning, og det forventes, at udvalgte talenter får en arbejdsuge på omkring 50-60 timer, fortæller prodekanen.

»Vi skiller ikke talenterne ud fra de ordinære kurser, for jeg tror, de kan være med til at styrke vores bacheloruddannelser. De dygtige kan være med til at løfte dem, der ikke har helt så meget at spille med, og omvendt kan talenterne lære af at skulle forklare noget for dem, der ikke er så dygtige, for det kan også være svært«, siger Tom Vindbæk Madsen.

Efterligner udlandet

Også på Syddansk Universitet er man i gang med at etablere et talentprogram på Det Naturvidenskabelige Fakultet.

Fra næste år vil de særlige talenter også her blive tilbudt ekstra undervisning og andre faciliteter end de øvrige studerende. Programmet er forbeholdt dem, der virkelig brænder for deres fag, fortæller dekan Henrik Pedersen.

»Blandt de almindelige studerende er der mange, der er dygtige, men som også går til ridning eller spiller violin ved siden af studiet. De går på universitetet 37-40 timer om ugen, og så har de et liv ved siden af. Men folk har forskellige interesser, og der er nogle, der gerne vil arbejde konstant, er grebet af deres fag, og som er meget talentfulde. Dem har man i udlandet længe behandlet på en anden måde, end man har tradition for i Danmark, og det vil vi nu også gøre«, siger han.

LÆS OGSÅ

Han forventer at omkring 5-10 procent af de studerende skal ind på talentprogrammet, hvor de bliver knyttet tættere til forskere og konkrete forskningsprojekter og får lov at bruge professionelt udstyr til deres forsøg.

Talentprogrammerne på både Aarhus og Syddansk Universitet retter sig mod studerende, der kunne tænke sig en karriere som forsker, og derfor vil de studerende på talentprogrammerne blive tilbudt at påbegynde en femårig ph.d.-uddannelse direkte, efter at de tre år inde i studiet har bestået deres bacheloreksamen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden