Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Samarbejde. Virksomheder som Vestas og TDC skriver problemformuleringerne til de projekter, førsteårsstuderende ved Aalborg Universitet udfører.
Foto: MIRIAM DALSGAARD (arkiv)

Samarbejde. Virksomheder som Vestas og TDC skriver problemformuleringerne til de projekter, førsteårsstuderende ved Aalborg Universitet udfører.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Humanistiske uddannelser allierer sig med erhvervslivet

Høj arbejdsløshed blandt humanister får universiteter til at samarbejde med erhvervslivet.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tiden, hvor studerende og ansatte på universiteternes humanistiske fag kunne bure sig inde på biblioteker og bag rapporter uden at komme i kontakt med verden omkring dem, er slut.

Som en ny tendens er de humanistiske fakulteter gået ind i et tættere samarbejde med erhvervslivet for at forbedre mulighederne for, at de mere end 35.000 studerende, der læser humaniora, kan komme i arbejde efter studierne.

Omverdensrelationer
Aalborg Universitet har inviteret erhvervsledere fra virksomheder som Vestas, TDC og Jyske Bank med i det panel, der skal give input til indholdet på de humanistiske fags uddannelser.

Samarbejdet er så etableret, at virksomhederne skriver problemformuleringerne til de projekter, universitetets førsteårsstuderende udfører.

Også gennem de såkaldte aftagerpaneler har flere universiteter allieret sig med virksomheder og organisationer for at sikre sig, at deres kandidater er attraktive på jobmarkedet, når de er færdiguddannede.

Vi vil gerne have erhvervslivets feedback på, om de reformer, vi laver, er relevanteDer er nok at arbejde med, for i dag er mere end 25 procent af alle nyuddannede humanister arbejdsløse et år efter endt uddannelse.

LÆS OGSÅ Af samme grund har Københavns Universitets Humanistiske Fakultet for nylig udnævnt en prodekan for ’omverdensrelationer’, der skal tage sig af kontakten til erhvervslivet. »Vi skal samarbejde endnu mere med erhvervet. De studerende skal blive bedre til at formulere, hvordan deres kompetencer kan bruges. Flere og flere af vores humanistiske kandidater bliver i dag ansat i private virksomheder, og derfor vil vi også gerne være bedre til at synliggøre vores kompetencer i erhvervslivet«, siger prodekan for omverdensrelationer Julie Sommerlund. Obligatorisk samarbejdeSamme toner lyder fra andre universiteter. På Aarhus Universitet gjorde Institut for Æstetik og Kommunikation det fra sidste semester obligatorisk, at de studerende på kandidatuddannelsen samarbejder tæt med virksomheder på deres fagområde omkring konkrete projekter. »Vi opprioriterer samarbejdet, fordi vi vil gøre vores uddannelser endnu mere brugbare, end de har været i forvejen. Vi vil gerne have, at vores kandidater får nogle erhvervskompetencer, og vi vil også gerne have erhvervslivets feedback på, om de reformer, vi laver, er relevante i forhold til de ønsker og behov, de har for øjeblikket«, siger Ken Henriksen, der er studieleder på instituttet, som har omkring 40 bachelor- og kandidatuddannelser.

LÆS DEBAT

Udvander universiteternes guld

Også RUC har i de seneste år udvidet mulighederne for, at de studerende kan komme i praktikophold.

Men humanisternes omfavnelse af erhvervslivet er ikke kun en fordel for fagligheden, advarer prorektor Hanne Leth Andersen.

LÆS DEBAT »Vi skal passe på, vi ikke udvander det, der rent faktisk er universiteternes guld, og som vi har opbygget gennem århundreder. Danske humanistiske kandidater har været meget respekterede i udlandet, i kraft af hvordan uddannelsen er bygget op. Det risikerer vi at sætte over styr, hvis vi bliver for kortsigtede i vores planlægning og indretter os efter virksomhedernes behov«, siger Hanne Leth Andersen, der ikke kunne forestille sig at gøre samarbejde med erhvervsliv obligatorisk, som de har gjort i Aarhus. »Jeg er bange for, at vi lige nu retter for meget fokus mod et øjeblikkeligt behov hos dem, der rekrutterer medarbejdere i dag. Der er så mange, der har meninger om uddannelserne. Lige nu er der alt for mange kokke, der fordærver uddannelserne«, siger hun.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden