Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hjemmeundervisning. Sygeplejerskestudiet via nettet gør det muligt for Simon Krarup at have et job ved siden af, så han kan forsørge sin familie, mens han tager en uddannelse.
Foto: Daniel Hjorth

Hjemmeundervisning. Sygeplejerskestudiet via nettet gør det muligt for Simon Krarup at have et job ved siden af, så han kan forsørge sin familie, mens han tager en uddannelse.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere studerer hjemme foran skærmen

Uddannelser udvider deres undervisning på nettet. Fjernundervisning tiltrækker nye typer studerende, men kan ikke erstatte almindelige studier.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et stigende antal studerende tager deres uddannelse hjemme på sofaen.

Sådan lyder meldingerne efter en rundringning til landets professionshøjskoler, der blandt andet uddanner sygeplejersker, pædagoger og lærere.

Den såkaldte fjernundervisning, som primært foregår over computeren, gør det muligt at løse opgaver, overvære forelæsninger eller lave virtuelt gruppearbejde uden at dukke op på en uddannelsesinstitution.

På Professionshøjskolen UCC er antallet af studerende, der tager en netbaseret pædagoguddannelse, steget fra 19 i 2011 til 44 i 2013. Også på UC Sjællands professionshøjskoler stiger antallet.

I 2004 blev 43 studerende optaget på sygeplejerskeuddannelsens fjernstudie. I år var tallet 85.

UC Sjælland har været professionshøjskolernes frontløber på den netbaserede undervisning, som skolen nu tilbyder på samtlige uddannelser. Vælger den studerende det såkaldte e-lærings-kursus, som det hedder på UC Sjælland, arbejder de primært hjemme foran computeren, og en gang om måneden bliver de indkaldt af uddannelsesstedet, hvor de for eksempel gennemgår dele af pensum sammen med resten af holdet.

LÆS OGSÅ

Nye målgrupper
Opgørelser fra UC Sjælland viser, at modtagerne af e-lærings-uddannelser adskiller sig fra de studerende, der går på de ordinære uddannelser.

»Vi har fået nogle helt andre målgrupper, efter at vi er begyndt at tilbyde det her. Folk, der er udstationeret med ægtefælle, stewardesser og især ældre, som har en uddannelse og nu er i gang med en uddannelse nummer 2«, siger uddannelsesdirektør Hanne Dorthe Fischer fra UC Sjælland.

En af dem er Simon Krarup fra København. Han er 35 år, har i forvejen en uddannelse som redder, er familiefar til to, har sit eget firma og er desuden i gang med en ordinær sosu-uddannelse.

Vi har fået nogle helt andre målgrupper

Han havde planlagt at tage sygeplejerskeuddannelsen, når han var færdig med sin sosu, men med fjernundervisning kunne han gå i gang med det samme.

»Det havde slet ikke kunnet lade sig gøre at læse til sygeplejerske, som jeg gerne vil, hvis det ikke kunne gøres som fjernstudie«, siger Simon Krarup, der læser uddannelsen på skæve tidspunkter for at få det hele til at gå op.

»Stort set al min læsning og opgaveskrivning foregår efter klokken 20, når børnene er lagt i seng, og så bliver jeg som regel ved til midnat«.

Studerende fra hele verden
Også Københavns Universitet og DTU er i fuld gang med at udvide deres fjernundervisning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Begge universiteter har netop udbudt deres første kurser på det internationale onlineuniversitet Coursera, som tilbyder gratis undervisning fra førende universiteter over hele verden. Et tilbud, som mere end 4 millioner onlinestuderende over hele verden benytter sig af.

Knap 27.000 studerende fra hele verden meldte sig til Københavns Universitets sundhedsfaglige kursus 'An Introduction to Global Health', da det begyndte i september. Deltagernes engagement er kommet bag på underviseren, professor i sundhed Flemming Konradsen.»Der har været en meget levende diskussion mellem de involverede fra alle tænkelige lande. Jeg er overrasket over, hvor højt niveauet er. Det er en meget mere divers gruppe end dem, vi normalt underviser, for de har mange forskellige baggrunde, og det gør diskussionen lidt rigere«, fortæller han.

Undersøgelser fra blandt andet Stanford-universitetet viser, at der er stort frafald på onlineuddannelser; det er også tilfældet på kurset i København.

»Vi vidste, der ville være et meget stort frafald, for mange er bare inde og snuse lidt, tager de moduler, de finder interessante, og hopper så fra. Men vi synes sådan set ikke, det gør noget. Sådan er vilkårene med denne her form for uddannelse«, siger Flemming Konradsen.

Kan ikke erstatte almindelig undervisning

Det samme billede tegner sig på DTU, hvor 15.000 meldte sig til universitetets første online Coursera-kursus, og 1.400 bestod.

For DTU er der god branding i at holde kurserne, og underviserne får spredt deres resultater over hele verden, fortæller uddannelsesleder Hanne Jarmer. »Jeg er sikker på, vi vil få mere af den form for undervisning. Om 10 år er vores undervisning overhovedet ikke den samme, som vi kender i dag. Men det er klart, at onlineundervisning aldrig kommer til helt at erstatte almindelig undervisning, der foregår i et lokale«, siger hun. Samme forudsigelse har professor i it-didaktik ved Aarhus Universitet Helle Mathiasen. For i mange uddannelser er den menneskelige kontakt vigtig. »Ville man ansætte en pædagog eller en tandlæge, der udelukkende havde taget fjernundervisning? Det er nok svært, medmindre det er en uddannelse, hvor man ikke skal kommunikere og formidle til andre mennesker«, siger professoren, der tror, at onlineværktøjerne mere vil blive en del af eksisterende uddannelser. »Undervisningsmiljøet skal vælges, så de kompetencer, der ønskes udviklet, får de bedste betingelser. De studerende har på mange uddannelser brug for at mødes fysisk og tage de faglige diskussioner, også gerne med læreren«, siger hun.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden