Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

STUDIEOPRÅB. Oprørte studerende fra flere fakulteter har presset KU til at parkere de skrappere studiekrav som kræver, at studerende skal kæmpe sig hurtigere gennem studiet.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frustrerede studerende: »Vi er bange for fremtiden«

Omkring 9.000 studerende demonstrerer i dag mod KU's strammere studiekrav.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grønne, gennemsigtige hætter og hvide kitler vandrer over Fredensbro i København.

Medicinstuderende - og flere hundrede af dem - er på vej mod samlingspunktet Vor Frue Plads for at deltage i fællesdemonstration mod de skærpede studiekrav, som Københavns Universitet indtil i morges ville lægge ned over flere tusinde studerende.

Med bannere og tunge skridt fortsætter de medicinstuderende mod Øster Farimagsgade for at træde højre vejbane tynd og gøre opmærksom på deres sag.

LÆS OGSÅ

»Vi er vrede. Vi er frustrerede. Og vi er bange for fremtiden«, siger den 25-årige medicinstuderende Louise Bering, som er stødt til optoget med sin studiekammerat Tania Deis, inden hun skal på arbejde:

»Vi er kommet for at vise KU, at vi er utilfredse med de skrappe regler. Der er flere ting i reformen, som gør det svært for os at dygtiggøre os inden for vores fag«.

»For eksempel er det ikke muligt for os at tage et forskningsår, og det giver os ikke mulighed for at få den nødvendige praktiske erfaring og finde ud af, hvordan man vil specialisere sig i fremtiden«, siger hun med frygten for, at Folketinget og KU vil afskaffe muligheden for at få orlov på kandidatuddannelsen.

Dumper du, ryger du
Samtidig kræver de skærpede regler, at de studerende skal bestå flere eksamener hvert år, end de skulle før, da det er pålagt universiteterne at få de studerende hurtigere gennem uddannelsesforløbene.

Det kræver Folketingets såkaldte fremdriftsreform, som blev vedtaget som en del af SU-reformen i foråret, og som umiddelbart vil træde i kraft fra efteråret 2014.

Vi er vrede. Vi er frustrerede. Og vi er bange for fremtiden

At de studerende skal bestå flere eksamener på kortere tid, kan ifølge 23-årige Tania Deis være en hindring for at gennemføre studiet. De dumpede medicinstuderende kan ifølge hende risikere at skulle læse op til deres reeksamen samtidig med, at de starter på et nyt semester:

»Det betyder, man ikke kan færdiggøre uddannelsen. Dumper man et stort fag, kan man risikere at blive smidt ud«, siger Tania Deis og bliver ekstra opmærksom på omgivelserne, da en jubel breder sig fra de forreste kitler i optoget.

Jublen skyller videre ned til de bagerste rækker, hvor de to studiekammerater står i takt med, at en smilende lastbilchauffør trykker på bilhornet i hurtige stød, da han kører forbi i den anden vejbane. Han anerkender de studerendes budskab.

Det giver anledning til en fællessang, og rækkerne samler stemmerne på melodien 'Jeg er så glad for min cykel':

»Jeg er så glad for mit studie, min viden den går vidt omkring. Men det skal ikke gå for hurtigt, for ellers lærer jeg ingenting«, synger kitlerne og svajer deres bannere i takt til musikken:

'Akademiske bånd, ikke samlebånd' og 'Hvem skal være DIN læge?', står der malet i versaler.

Må hoppe uddannelsesminister i tale

Flokken af medicinstuderende når Vor Frue Plads, hvor de mingler ind i mængden af 9.000 demonstrerende studerende. Her får de tilbudt en papkop af en mand med en kaffetank på ryggen samt en lap papir, som de kan skrive under på.

Studenterrådet har nemlig arrangeret en underskriftindsamling med overskriften: 'Sig nej til hurtigere Ud-Reformen (Fremdriftsreformen)'.

Underskrifterne går til uddannelsesminister Morten Østergaard (R), som står bag fremdriftsreformen, og som de studerende gerne vil have til at involvere sig for at give de studerende på KU en bedre forudsætning for at studere.

»Det er ham, der er anledningen til, at KU har måttet tænke sådan her fra starten af. Vi håber, at han snart kommer med nogle indrømmelser«, siger Juliane Stege, som er medlem af Studenterrådet.

Hun kan fortælle, at Studenterrådet har registreret op mod 9.000 demonstranter på Vor Frue Plads, som altså er 2.000 mere, end rådet havde forventet.

De 9.000 demonstranter står nu og hopper. Få står stille. Og de råber:

»Dem, der ikke hopper, de elsker Morten«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden