Foto: DRESLING JENS
Uddannelse

Udskældt studiereform udskydes et år

Krisemøde om studiereform. Ministeren vil opbløde planen, der skal få studerende hurtigere gennem studierne.

Uddannelse

Reformen, der skal få studerende hurtigere igennem deres studier på universitetet, bliver udskudt.

Efter at både de studerende og universiteterne i de seneste uger har protesteret mod studiefremdriftsreformen, har uddannelsesminister Morten Østergaard (R) indkaldt partierne bag aftalen til et møde torsdag. Her vil han foreslå, at reformens krav blødes op.

FRUSTREREDE STUDERENDE

»Jeg har set på høringssvar, og jeg kan konstatere, at det for universiteterne er vanskeligt, grænsende til umuligt, at være klar til at implementere dette her 1. september for alle studerende«, siger Morten Østergaard:

DEBAT

»Derfor er vi i sagens natur nødt til at sige, at vi udskyder ikrafttrædelsen et år, så kun de nye studerende indskrives efter de nye regler. Det vil jeg søge forligskredsens opbakning til«.

Jeg har set på høringssvar, og jeg kan konstatere, at det for universiteterne er vanskeligt, grænsende til umuligt, at være klar til at implementere dette her 1. september for alle studerende

Reformen stiller blandt andet krav til, hvor mange fag og eksamener de studerende tager. Men efter mødet i dag vil partierne blive enige om, at reglerne ikke skal gælde for studerende, der allerede er indskrevet på et universitetsstudium.

Venstre kalder det tillidsbrud

Forligspartiet Venstre støtter udskydelsen af reformen, men forskningsordfører Esben Lunde Larsen kritiserer samtidig, at det vedtagne forlig ikke kan lade sig gøre:

»Jeg er naturligvis dybt skuffet over, at ministeren kan opføre sig så uansvarligt. Vi har fået stillet en implementering af reformen i udsigt, som ministeren ikke kan levere. Det er et klart tillidsbrud mellem ministeren og forligskredsen«.

KU-REKTOR BAKKER PROTESTER OP

Også Konservative og Dansk Folkeparti er åbne for at udskyde reformen.

Jakob Ruggaard, formand for Danske Studerendes Fællesråd, glæder sig over opblødningen:

Jeg er naturligvis dybt skuffet over, at ministeren kan opføre sig så uansvarligt. Vi har fået stillet en implementering af reformen i udsigt, som ministeren ikke kan levere. Det er et klart tillidsbrud mellem ministeren og forligskredsen

»Dette her beviser, at vi ved, demonstrationer og protester har fået presset en forståelse igennem for, at dette her ikke er en reform, der gør os klogere eller dygtigere. Tværtimod«.Ifølge universiteterne vil de nye regler kunne føre så meget bureaukrati med sig, at det i sig selv kan forsinke studerende i deres studier. Derfor glæder universiteternes rektorformand, Jens Oddershede, sig over de nye politiske meldinger.

»Jeg håber meget, at parterne vil arbejde intenst for at udsætte reformens ikrafttræden, så vi kan afbøde de uhensigtsmæssigheder, der er«, siger han.


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce