Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MAGNUS HOLM (arkiv)
Foto: MAGNUS HOLM (arkiv)

Studiereform. De studerende vil have ændringer i udskældt studiefremdriftsreform.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De studerende vejrer morgenluft: Kræver ændringer i studiereform

Dårligt studieforlig er genåbnet for forhandlinger, siger studerendes formand.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De studerende har demonstreret og brokket sig højlydt, og universiteterne har formuleret en række kritiske indvendinger i høringssvar.

Den udskældte studiefremdriftsreformen, der skal få de landets universitetsstuderende hurtigere gennem uddannelsen, er langt fra de studerendes kop te.

Vi fortolker det her som en åbning for og et rum til at spille ind med dem nu

Men formanden for Danske Studerendes Fællesråd Jakob Ruggaard er faktisk godt tilfreds med, at politikerne i dag på et møde i Uddannelsesministeriet ikke kunne blive enige om en udskydelse, der indebærer en overgangsordning for landets nuværende studerende.

LÆS OGSÅ

De studerende vejrer nemlig morgenluft midt i den politiske uenighed.

»Vi har en masse helt konkrete løsningsforslag til, hvordan man kan afbøde nogle af de negative effekter, der ligger i reformen. Vi fortolker det her som en åbning for og et rum til at spille ind med dem nu«, siger Jakob Ruggaard til Politiken og fortsætter:

»Vi må have noget fakta på bordet og have igangsat en reel debat om, hvordan vi kan lave en reform, der ikke går ud over uddannelseskvaliteten og fører til dårligere kandidater i Danmark«, siger Jakob Ruggaard.

Minister: Alle står bag reformen
Jakob Ruggard mener, det er »fornuftigt ikke at lave en ny uigennemtænkt hasteløsning«. Derfor er han tilfreds med, at politikerne i dag ikke bare valgte at udskyde implementeringen af reformen et år.

»En udskydelse af problemet er ikke en løsning af problemet. Udskydelsesmodellen er bare udtryk for en minister, der skubber problemerne foran sig. Det er klart, at en udskydelse er bedre end en implementering nu. Men det her er en åbning for os. Nu er forliget åbent«, siger han.

Sådan udlægger uddannelsesminister Morten Østergaard (R) ikke uenigheden mellem forligsparterne.

Det er »lidt vanskeligt« at forlange en ændring, der ifølge dem, der skal foretage den, ikke er mulig, siger han og slår fast, at indholdet i reformen ligger fast.

»Den reform, vi er blevet enige om at indføre, står alle på mål for. Der er ingen slinger i valsen. Vi har gennemført en høring over en bekendtgørelse, der har sandsynliggjort, at der er behov for en overgangsordning for de eksisterende studerende. Sådan en har vi præsenteret og har så kunne konstatere, at vi ikke i dag kunne få tilslutning til«, siger Morten Østergaard til Politiken.

Han understreger, at hvis ikke partierne kan blive enige om en overgangsordning, så blive reformen gennemført uden.

Fornuftigt at afstå fra ny hasteløsning

Der var på forhånd lagt op til, at reformen skulle udskydes.

Både uddannelsesminister Morten Østergaard, Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti udtalte sig positivt og tilkendegav støtte til, at udskyde reformen i dagens Politiken.

Studiefremdriftsreform betyder, at de studerende fremover automatisk er tilmeldt kurser svarende til 60 ECTS-point om året med tilhørende eksamener.

Samtidig vil det fremover kræve særlige omstændigheder - for eksempel sygdom - at framelde sig en eksamen. Og så forpligter universiteterne sig til at nedbringe de studerendes studietid med i gennemsnit 4,3 måneder.

Især i de seneste uger er kritikken af reformen taget til og har blandt andet gået på, at reformen kvæler fagligheden og fordybelsen, og at de studerendes engagement bliver erstattet af en hård pisk.

LÆS OGSÅ

Også de indkomne høringssvar har været kritiske: Reformen vil gøre det mindre attraktivt at læse i udlandet, den giver for meget bureaukrati, rammer socialt skævt og har en urealistisk tidsplan, står der.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden