Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

Ungdomsliv. Ny undersøgelse viser, at pres fra mange sider stresser mange af landets gymnasieelever.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver fjerde elev i gymnasiet sover dårligt

En presset hverdag giver mange gymnasieelever søvnproblemer og besvær med koncentrationen. Det er et større pres end sundt er for at lære mest muligt, siger rektorer og eksperter.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bunker af lektier, lange skoledage og en kamp om at fremstå klogest i timerne. Langt fra alle unge synes, det er en fest at gå i gymnasiet.

I en ny undersøgelse, som Danske Gymnasieelevers Sammenslutning står bag – og som godt 5.000 elever på det almene gymnasium fra hele landet har deltaget i – svarer hver anden, at de »dagligt« eller »ofte« føler sig presset i hverdagen.

Stærkt bekymrende, siger formand for gymnasieeleverne Phillip Dimsits Lerer.

Han peger på, at det oplevede pres kommer fra mange fronter – også fra eleverne selv: »Det er ikke et spørgsmål om, at der er nogle, der står og pisker os, når vi kommer i skole. Det er et selvudløst pres, der bunder i de forventninger, som vi føler, at samfundet har til os«.

LÆS OGSÅ

Men det er »ikke nødvendigvis negativt«, at eleverne føler sig pressede, siger formanden for Gymnasieskolernes Rektorforening Anne-Birgitte Rasmussen.

»Den ideelle situation er, hvis eleverne oplever, at de bliver udfordret og skal stå på tæer for at kunne håndtere de krav, der bliver stillet. Det er den gode læring. Det skal være besværligt, men eleverne skal kunne komme i mål med det«, siger hun.

Rektorformanden er dog overrasket over, at 32 procent af eleverne dagligt eller ofte oplever koncentrationsbesvær, og at 28 procent døjer med søvnløshed på grund af en presset hverdag:

»Presset er dårligt, hvis det virker ind på elevernes almene tilstand. Så vi skal tage det alvorligt, og lærerne skal tale med eleverne i fællesskab om det ude i klasserne«.

Vær hip, in, slank og dygtig
Jens Christian Nielsen, ungdomsforsker ved Aarhus Universitet, er enig. Og gymnasieeleverne er udsat for et særligt pres i forhold til tidligere, siger han:

»De skal begå sig socialt på en række fronter, gå på det hippe gymnasium, være in i venneskaren, passe deres krop og være den dygtige elev, der klarer sig godt«.

Ifølge elevformand Phillip Dimsits Lerer er det også udfordringer, som ligger efter gymnasiet, der presser de unge. Han henviser til de politiske krav om, at flere unge skal have en uddannelse og gennemføre den hurtigere. Som også medfører, at stadig flere videregående uddannelser har høje adgangskrav:

De skal begå sig socialt på en række fronter, gå på det hippe gymnasium, være in i venneskaren, passe deres krop og være den dygtige elev, der klarer sig godt»Når så mange unge føler sig presset, er der behov for politisk handling«.

Og ungdomsforskeren giver ham ret i, at uddannelsespolitikken er med til at presse de eleverne.

»Der er gennemgående et stort fokus på, at de unge skal sørge for komme hurtigere igennem den uddannelse, der vente efter gymnasiet, og at de hurtigt skal vælge en karriere«, siger Jens Christian Nielsen.

Alvorlige konsekvenser

Følelsen af at skulle præstere på flere områder på én gang, kan få alvorlige konsekvenser, siger Johanne Bratbo, der er psykolog og arbejder med sårbare unge. »Man kan nemt komme til at skabe en stemning af, at alle unge er stressede i gymnasiet. Det, som for alvor er et problem, er hvis der er tale om en langvarig uoverensstemmelse mellem de krav, der bliver stillet og de ressourcer, som den unge har. For nogle kan den tilstand føre til en meget alvorlig belastning, som påvirker motivation, koncentration, selvværd og generel trivsel«, siger hun.

LÆS OGSÅ Phillip Dimsits Lerer medgiver, at man godt kan føle sig presset uden, at det behøver være et problem. »Men det at gå på en uddannelse skulle først og fremmest gerne være sjovt og lærerigt. Jeg er også med på, at mange andre end gymnasieelever føler sig presset dagligt. Men det er for alvor et problem, hvis følelsen af at være presset rammer helt unge mennesker«, siger han. Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) er enig i, at gymnasieelever ikke skal have søvnproblemer, fordi de føler sig pressede. Men han vil ikke bløde op på uddannelseskravene til de unge.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden