Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Godt. For nogen. Der skal mere fokus på de rigtig dygtige på universiteterne. Her er det studerende på Københavns Universitet, der undervises i en festssal på Geocenter.
Foto: MARIUS NYHEIM (arkiv)

Godt. For nogen. Der skal mere fokus på de rigtig dygtige på universiteterne. Her er det studerende på Københavns Universitet, der undervises i en festssal på Geocenter.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Erhvervsliv jubler over regeringens talentsatsning

Der er lutter glæde i Dansk Industri og Dansk Erhverv over, at regeringen nu vil favorisere elitestuderende.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Både Dansk Industri og Dansk Erhverv klapper i hænderne over, at regeringen i dag lancerer en ny innovationsstrategi, der skal skabe en stærkere og bredere talentkultur på de danske uddannelser.

Hos Dansk Erhverv kalder man initiativet for kærkomment og »et skridt i den rigtige retning«.

»Universiteterne herhjemme er ikke længere for eliten, og vi har i mange år bakset med at få mere kvalitet og talent ind på uddannelserne«, siger forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv, Jannik Schack Linnemann.

»Vi har brug for at få det maksimale ud af de unge, hvis vi skal klare os i konkurrence med de asiatiske vækstøkonomier. Vi har ikke længere patent på at være kreative, innovative og ekstra kloge. Det løb er ikke kørt, men vi er i skarp konkurrence med andre lande. Både tæt på os og længere væk«, siger han.

LÆS OGSÅ

Helt konkret lægger regeringen op til at ændre loven, så ambitiøse studerende kan tage flere fag og sætte flere ECTS-point på eksamensbeviset.

I dag svarer en bacheloruddannelse til 180 såkaldte ECTS-point, mens en kandidatuddannelse er normeret til yderligere 120 ECTS-point. Som reglerne er i dag, er det ikke muligt at læse yderligere fag og få flere ECTS-point. Det vil regeringen nu lave om på.

Derudover skal talentfulde studerende kunne indgå i såkaldte honours-forløb. Inspirationen kommer blandt andet fra USA, hvor studerende kan få en tilføjelse på eksamensbeviset, hvis de udmærker sig.

»Torskedumt ikke at pleje talenterne«
Hos Dansk Industri bakker man op om at give studerende, der kan og vil, bedre muligheder for at udnytte deres potentiale.

»Vi har i særlig grad brug for talenterne. Hvis vi ikke dyrker dem herhjemme, så rejser de væk. Derfor er det fremragende, at vi i Danmark sætter fokus på de talenter, vi har. Ikke mindst i en tid, hvor flere søger uddannelse, og der godt kunne være risiko for, at det hele blev mere leverpostej«, siger Charlotte Rønhof, der er forskningspolitisk chef i Dansk Industri.

Hun ærgrer sig over, at man i Danmark helst undgår at snakke om talenter og elite inden for uddannelsesverdenen. Ikke mindst fordi det ikke er sådan i kunstens og sportens verden.

»Det er talenterne, der driver værket ude på arbejdspladserne. Virksomhederne er afhængige af, at medarbejderne er dygtige. Det er det, de lever af. Derfor er det torskedumt ikke at pleje de talenter, der er i Danmark. Der har bare ikke rigtig været sat fokus på det tidligere herhjemme«, siger Charlotte Rønhof.

Dansk Erhverv: De studerendes tilgang skal ændres

I Dansk Erhverv håber man, at der herhjemme kommer en mere konkurrencepræget kultur på universiteterne, så de studerende får anerkendelse, når de gør en forskel. Ligesom i USA.

»Det er for nemt at sidde nede bagved, sætte automatpiloten til og stadig få et eksamensbevis. Og det er ikke til gavn for de studerende«, siger Jannik Schack Linnemann.

Han mener ikke, at særlig mange studerende bruger meget tid på at studere i dag. Og det er der en grund til:

»I dag bliver man ikke anerkendt, hvis man giver den en ekstra skalle. Man får ikke noget ekstra på sit eksamensbevis, og det bliver ikke tydeliggjort over for hverken andre studerende eller arbejdsgiverne. Derfor handler det her også om at ændre de studerendes tilgang til at studere«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden