Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Talent. Talentfulde studerende skal belønnes for at studere mere end andre studerende. (Arkiv)
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Talent. Talentfulde studerende skal belønnes for at studere mere end andre studerende. (Arkiv)

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen vil favorisere elitestuderende

Ambitiøse studerende skal have lov til at udmærke sig, siger regeringen. De studerende frygter en glidebane.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Talentfulde studerende skal belønnes for at studere mere end andre studerende.

Det mener regeringen, som torsdag fremlægger ’Danmarks nationale innovationsstrategi’.

»Vi vil lave en særlig indsats for talenterne. Vi skal fremelske en talentkultur, hvor det skal kunne betale sig at være dygtig og virkelig gøre en indsats. Det er også det, virksomhederne efterspørger. De vil gerne se mere sult og drive fra de studerende«, siger Sofie Carsten Nielsen, der er radikal forskningsordfører.

Studerende skal kunne tage flere fag Helt konkret lægger regeringen op til, at studerende skal have bedre muligheder for at udmærke sig.

Både ved at give mulighed for, at studerende kan tage ekstra fag og flere kurser for at dygtiggøre sig og ved at lave særlige forløb, der giver en udmærkelse på eksamensbeviset.

I dag svarer en bacheloruddannelse til 180 såkaldte ECTS-point, mens en kandidatuddannelse er normeret til yderligere 120 ECTS-point. Som reglerne er i dag, er det ikke muligt at læse yderligere fag og få flere ECTS-point. Derfor kræver regeringens forslag formentlig en lovændring, oplyser Uddannelsesministeriet.

»Danmark er ikke længere et af de bedst uddannede lande i verden. Vi er på vej ned i forhold til både vores nabolande. Derfor er vi nødt til at blive bedre uddannet og gøre de bedste endnu bedre«, forklarer Sofie Carsten Nielsen.

Risikerer at blive en glidebane
Talentstrategien skal ikke kun gælde boglige fag og handle om gode karakterer. Også kreative fag og studerende, der udmærker sig inden for eksempelvis innovation skal kunne afslutte uddannelsen med en særlig udmærkelse, der skal gøre dem mere attraktive på arbejdsmarkedet.

Men de studerende er ikke vilde med forslaget og signalet, det sender.

»Fuld tid er fuld tid, og så nytter det ikke at sige, at skal man være en ægte studerende, så skal man overarbejde. Og hvis regeringen mener, at de studerende kan læse mere, så erkender de, at de ikke tilbyder fuld tid nu«, siger Torben Holm, formand for Danske Studerendes Fællesråd, og henviser til rigsrevisionsrapporten fra august, som viste, at de studerende ikke får tilstrækkelig undervisning.

»Det er en fin idé at udmærke dygtige studerende. Men det skal være på samme vilkår som andre. Det må handle om at få det bedste ud af den tid, de er der. Ellers risikerer det at blive en glidebane uden ende på studietiden. Der er nu store problemer med at fylde uddannelserne ud, så måske burde de fokusere på det. Det svarer til at putte mere gær i brødet, end man behøver, så det ser større ud, men egentlig bare er det samme«, siger han.

KU: Går det ud over resten?

Vicedirektør Hanne Harmsen fra Københavns Universitet er positiv over, at regeringen vil øge fleksibiliteten for de studerende.

Men hun er bekymret over, hvordan udspillet skal finansieres.

»Lige nu er det dog svært at sige, hvordan vi skal udmønte det, for vi ved ikke, om det er finansieret. Og følger der ikke penge med til talenterne, så betyder det jo, at man tager fra de andre studerende«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden