Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Farligt. Vicedirektør på Københavns Universitet, Hanne Harmsen, kan godt være lidt bange for, at den nye linje kan gøre i forvejen stressede studerende endnu mere stressede.
Foto: MIRIAM DALSGAARD (arkiv)

Farligt. Vicedirektør på Københavns Universitet, Hanne Harmsen, kan godt være lidt bange for, at den nye linje kan gøre i forvejen stressede studerende endnu mere stressede.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

KU: Regeringens forslag minder om det klassiske universitet

Regeringens nye talentsatsning er i virkeligheden et blik tilbage i tiden, mener vicedirektør på Københavns Universitet.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringens forslag om at styrke talentkulturen på alle uddannelser er en tilbagevenden til gamle dage på universiteterne. Det mener vicedirektør på Københavns Universitet, Hanne Harmsen.

»Det er tilbage til det klassiske universitet, hvor man dyrker det, som interesserer en, går i dybden med det og måske tager nogle flere fag, end man ellers ville have haft mulighed for. Men modsat dengang vil det i dag nok også handle om, at man har behov for at få det på beviset, så man kan differentiere sig fra de andre studerende«, siger Hanne Harmsen.

Regeringen lægger i dag op til at ændre loven, så ambitiøse studerende fremover kan tage flere fag og sætte flere såkaldte ECTS-point ind på eksamensbeviset. Det sker, når fem ministre i dag fremlægger ’Danmarks nationale innovationsstrategi’.

Stressede studerende I dag svarer en bacheloruddannelse til 180 såkaldte ECTS-point, mens en kandidatuddannelse er normeret til yderligere 120 ECTS-point. Som reglerne er i dag, er det ikke muligt at læse yderligere fag og få flere ECTS-point, men det vil regeringen nu lave om på gennem en lovændring.

Derudover skal talentfulde studerende kunne indgå i særlige forløb, hvor de kan udmærke sig. Inspirationen kommer blandt andet fra USA, hvor studerende kan få en tilføjelse på eksamensbeviset, hvis de udmærker sig særligt.

I Danske Studerendes Fællesråd er formand Torben Holm bange for, at talentsatsningen kan blive en glidebane, hvor man for at være en ægte studerende skal overarbejde. Og den bekymring deler Hanne Harmsen.

»De har fuldstændig ret. Vi har også haft diskussionen med vores studerende om, at det hurtigt kunne betyde, at det bliver normen at tage flere fag. Især på de konkurrenceprægede studier. Og det er jo relevant i forhold til snakken om, at vi allerede har stressede studerende på konkurrencefagene«, siger hun.

Radikale: Der bliver ikke noget a- og b-hold

I Enhedslisten frygter universitets- og forskningsordfører, Pernille Skipper, at regeringen med sin talentsatsning laver en parallel eliteuddannelse, der går ud over de almindelige studerende på universiteterne.

LÆS OGSÅ

Men det afviser Radikale Venstres forskningsordfører, Sofie Carsten Nielsen.

»Jeg er ikke bange for, at man skaber et a- og b-hold af studerende. Vi ønsker både en bredere og en stærkere talentkultur blandt studerende. Det skal ikke være sådan, at der er et a-hold, der skal sidde og terpe teori. Vi vil gerne gøre det mere virksomhedsmålrettet, så det også handler om, hvad vi har brug for på både arbejdsmarkedet, i virksomhederne og i forskningen«, siger Sofie Carsten Nielsen.

»Det vigtige er, at uddannelsessystemet bliver mere fleksibelt, så man både kan tage flere fag og kurser og tage dem på tværs af uddannelser«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden