0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Musikere: Heldagsskolen ødelægger musikskoler

Musikskolerne bør sikres en central plads i heldagsskolen, siger Dansk Musiker Forbund op til skoleforhandlingerne. Det er ministeren enig i.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thea Grav Rosenberg(Arkiv)
Foto: Thea Grav Rosenberg(Arkiv)

Energiforladt. Hvis heldagsskolen bliver en realitet, vil det få store konsekvenser for børnenes energi til andre aktiviteter udenfor skoletiden, advarer DMF.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Dødtrætte elever drænet for energi efter en hel dag i skolen, som ikke kan koncentrere sig om at spille bongotrommer eller klaver.

Det er frygten i Dansk Musiker Forbund (DMF). Foreningen frygter, at regeringens skoleudspil vil suge kræfterne ud af tilslutningen til landets musikskoler.

Ingen energi til musik
Derfor vil de have politikerne til at forpligte folkeskoler og musikskoler til at arbejde sammen om at sikre, at de musiske fag får en plads i heldagsskolen.

»Vi er bange for, at heldagsskolen vil betyde, at musikundervisningen bliver klemt. Hvis vi skal slås med skolerne om de samme børn i det samme tidsrum, vil det føre til, at færre børn vælger musikken. Dermed mister en hel generation af unge et sprog og en kreativ tilgang til livet«, siger Anders Hvidberg, formand for musikundervisningsudvalget i DMF.

LÆS OGSÅ

Regeringen foreslår, at alle elever fremover skal gå længere i skole. Indtil 3. klasse skal de fremover gå i skole fra klokken 8 til 14. For elever i 4. til 6. klasse skal skoledagen slutte klokken 15, mens de ældste elever først får fri 15.30.

»Man får ikke de helt små elever til at komme til musik efter 15. Der hænger de simpelthen ikke sammen, og de kan ikke transportere sig selv rundt«, siger Anders Hvidberg, der vil have et lovgrundlag, fordi »mange kommuner ikke forstår nødvendigheden af musikundervisning«.
Dårlige erfaringer

I Svendborg har kommunen indført heldagsskole. Efterfølgende har Svendborg Musikskole mistet en del af de yngste elever, der nu er i skole længere end tidligere, siger musikskolens souschef, Thorkild Borup Nielsen.

»Skolerne bruger lokalerne længere, og børnene er mere trætte, når de får fri. Derfor fravælger flere forældre musikundervisningen«, siger han og understreger, at intet er ændret omkring prisen eller de lærere, der underviser på musikskolen.

På Christiansborg deler Dansk Folkeparti musikforeningernes bekymring. Derfor vil kultur- og undervisningsordfører Alex Ahrendtsen have, at der i forbindelse med skolereformen etableres et forpligtende samarbejde mellem folkeskoler og musikskoler, så musikundervisningen i folkeskolen sikres. »Heldagsskolen vil være katastrofal for musikskolerne. Uden et forpligtende samarbejde vil den ødelægge grundlaget for musikskolerne, unges musikalske dannelse og musikmiljøet«, siger han. LÆS OGSÅ Både DF og musikerne møder dog forståelse fra børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S), der kalder musikskolerne »en rigtig vigtig del af at tænke skoledagen anderledes«: »Vi vil åbne for, at foreningslivet, herunder musikskolerne, bliver en del af den længere skoledag. Fordi musikskolerne bekymrer sig, tager jeg et møde med kulturministeren om, hvordan de kan blive en del af den længere skoledag«.Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere