UDDANNELSESYDELSE. Morten Østergaard landede her til aften en reform af SU'en. Den betyder skærpede krav til de unge, men kontant bonus til de hurtige.
Foto: JENS DRESLING

UDDANNELSESYDELSE. Morten Østergaard landede her til aften en reform af SU'en. Den betyder skærpede krav til de unge, men kontant bonus til de hurtige.

Uddannelse

Østergaard afviser kritik: Højere fribeløb forsinker ikke studerende

SU-reformen betyder, at studerende næste år må tjene 1.500 kr. mere om måneden. I 2015 endnu mere.

Uddannelse

Selvom SU-reformen åbner for, at studerende må tjene mere ved siden af studierne, mener uddannelsesminister Morten Østergaard (R) ikke, at det får betydning for de unges hastighed.

Vi skærer lidt på de hjemmeboendes SU, og så kommer nye studerende til at mærke stærkere krav til, at man studerer, og at man ikke kan være så meget forsinket på sin SU og får en bonus, hvis man starter tidligere

Med et stort flertal bag sig har han og regeringen her til aften fremlagt en SU-reform, der skal få studerende hurtigere gennenm uddannelsessystemet. Reformen betyder blandt andet, at studerende fra næste år må tjene 1.500 kroner mere om måneden uden at blive trukket i SU. I 2015 stiger det beløb til 2.500 kroner.

»Der var nogle, der gerne ville helt af med fribeløbet, men det ville ikke give mening, fordi det givetvis ville føre til forsinkelse. Sammen med de andre tiltag i reformen vurderer vi, at et fribeløb på det her niveau vil betyde, at man stadig gennemfører på normeret tid«, siger Morten Østergaard til politiken.dk.

Vigtigt med opbakning

Reformen betyder også, at studerende fremover kun kan være seks måneder forsinket, før SU-betalingen stoppes og studerende, der er hurtigt færdige, får udbetalt en bonus.

FAKTA

»Vi har lavet en SU-reform, som samlet set bidrager med 2,2 milliarder kroner til muligheden for at skabe vækst og beskæftigelse i Danmark og samtidig bevarer et SU-system, som sikrer, at man kan få en uddannelse i Danmark uanset hvilken opvækst, social baggrund og økonomiske muligheder, man har«, siger Morten Østergaard.

Regeringen har opbakning fra Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, og det er således en bred forligskreds, der står bag.

»Det er vigtigt, at de studerende ved, at så mange partier slutter op. Det betyder, der er stabilitet omkring SU-systemet. Og det er vigtigt, at de studerende ved, hvilke forhold de kan regne med, når man beder flere om at tage en uddannelse. Det kan de nu«, siger uddannelsesministeren.

Hvem går det ud over?

»Det handler primært om at reducere forsinkelsen. Det gøres både ved tiltag i uddannelsessystemet, men også ved at skærpe kravene til de studerende, så de må være mindre forsinkede og kommer hurtigere igang«, siger Morten Østergaard.

»Vi skærer lidt på de hjemmeboendes SU, og så kommer nye studerende til at mærke stærkere krav til, at man studerer, og at man ikke kan være så meget forsinket på sin SU og får en bonus, hvis man starter tidligere«.

Morten Østergaard fremhæver, at SU-systemet er bevaret i sin kendte form.

»Vi har sikret, at det bliver et SU-system, som vi kender det, og at der både er SU til udeboende og hjemmeboende, og der bliver mulighed for at få det ekstra SU-år, hvis man starter inden for to år efter endt ungdomsuddannelse. Og det er det, der gør, at vi kan sige, at SU-systemet er det, vi kender«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce