Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

UDDANNELSESYDELSE. Morten Østergaard landede her til aften en reform af SU'en. Den betyder skærpede krav til de unge, men kontant bonus til de hurtige.
Foto: JENS DRESLING

UDDANNELSESYDELSE. Morten Østergaard landede her til aften en reform af SU'en. Den betyder skærpede krav til de unge, men kontant bonus til de hurtige.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Østergaard afviser kritik: Højere fribeløb forsinker ikke studerende

SU-reformen betyder, at studerende næste år må tjene 1.500 kr. mere om måneden. I 2015 endnu mere.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selvom SU-reformen åbner for, at studerende må tjene mere ved siden af studierne, mener uddannelsesminister Morten Østergaard (R) ikke, at det får betydning for de unges hastighed.

Vi skærer lidt på de hjemmeboendes SU, og så kommer nye studerende til at mærke stærkere krav til, at man studerer, og at man ikke kan være så meget forsinket på sin SU og får en bonus, hvis man starter tidligere

Med et stort flertal bag sig har han og regeringen her til aften fremlagt en SU-reform, der skal få studerende hurtigere gennenm uddannelsessystemet. Reformen betyder blandt andet, at studerende fra næste år må tjene 1.500 kroner mere om måneden uden at blive trukket i SU. I 2015 stiger det beløb til 2.500 kroner.

»Der var nogle, der gerne ville helt af med fribeløbet, men det ville ikke give mening, fordi det givetvis ville føre til forsinkelse. Sammen med de andre tiltag i reformen vurderer vi, at et fribeløb på det her niveau vil betyde, at man stadig gennemfører på normeret tid«, siger Morten Østergaard til politiken.dk.

Vigtigt med opbakning

Reformen betyder også, at studerende fremover kun kan være seks måneder forsinket, før SU-betalingen stoppes og studerende, der er hurtigt færdige, får udbetalt en bonus.

FAKTA

»Vi har lavet en SU-reform, som samlet set bidrager med 2,2 milliarder kroner til muligheden for at skabe vækst og beskæftigelse i Danmark og samtidig bevarer et SU-system, som sikrer, at man kan få en uddannelse i Danmark uanset hvilken opvækst, social baggrund og økonomiske muligheder, man har«, siger Morten Østergaard.

Regeringen har opbakning fra Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, og det er således en bred forligskreds, der står bag.

»Det er vigtigt, at de studerende ved, at så mange partier slutter op. Det betyder, der er stabilitet omkring SU-systemet. Og det er vigtigt, at de studerende ved, hvilke forhold de kan regne med, når man beder flere om at tage en uddannelse. Det kan de nu«, siger uddannelsesministeren.

Hvem går det ud over?

»Det handler primært om at reducere forsinkelsen. Det gøres både ved tiltag i uddannelsessystemet, men også ved at skærpe kravene til de studerende, så de må være mindre forsinkede og kommer hurtigere igang«, siger Morten Østergaard.

»Vi skærer lidt på de hjemmeboendes SU, og så kommer nye studerende til at mærke stærkere krav til, at man studerer, og at man ikke kan være så meget forsinket på sin SU og får en bonus, hvis man starter tidligere«.

Morten Østergaard fremhæver, at SU-systemet er bevaret i sin kendte form.

»Vi har sikret, at det bliver et SU-system, som vi kender det, og at der både er SU til udeboende og hjemmeboende, og der bliver mulighed for at få det ekstra SU-år, hvis man starter inden for to år efter endt ungdomsuddannelse. Og det er det, der gør, at vi kan sige, at SU-systemet er det, vi kender«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden