Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gennemførselstid. Uffe Elbæk tog fejl, da han sagde, at kvote 2-studerende er hurtigere færdig end kvote 1.
Foto: NYHEIM MARIUS

Gennemførselstid. Uffe Elbæk tog fejl, da han sagde, at kvote 2-studerende er hurtigere færdig end kvote 1.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Elbæk erkender, han tog fejl om kvote 2-studerende

Uffe Elbæk havde ikke ret i, at kvote 2-studerende er hurtigere gennem studiet.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uffe Elbæk, hvad siger du til, at kvote 2-studerende er lige knap fem måneder længere om at gennemføre deres kandidatuddannelse end kvote 1-studerende?

»De har det samme problem som kvote 1-studerende i virkeligheden har. De er for lang tid om at gennemføre deres uddannelse. Derfor er det en generel ambition, at de studerende skal gennemføre deres uddannelse hurtigere, og gerne på normeret tid. Uanset om man er kvote 1- eller kvote 2-studerende«.

Du har tidligere sagt, at kvote 2-studerende er hurtigere om at komme igennem uddannelsen end kvote 1-studerende. Det er de så ikke. Hvad er din reaktion på det?

»Jeg er super glad for, at den undersøgelse blev foretaget. Den udsprang af diskussionen om, at jeg vurdere, at kvote 2-studerende var hurtigere. Det gjorde jeg, fordi jeg vidste, at kvote 2'erne har en lavere frafaldsprocent end kvote 1-studerende. Eftersom de også er ældre og derfor havde truffet et mere bevidst valg, vurderede jeg, at de nok kom hurtigere igennem systemet. Det viser undersøgelsen så, at det ikke hænger sådan sammen. Men jeg er kun glad for, at vi nu har den faktuelle dokumentation, for det manglede vi dengang, jeg sagde, som jeg gjorde«.

LÆS OGSÅ

Hvorfor sagde du så, at kvote 2-studerende havde kortere gennemførselstid end kvote 1-studerende?

»Det sagde jeg, fordi jeg, med de spredte informationer, vi havde om, at vi vidste, der var et lavere frafald blandt kvote 2'erne og mine egne erfaringer som uddannelsesmand, var et klart mønster om, at man havde truffet et mere bevidst valg og derfor gennemførte studiet inden for normeret tid. Ud fra de delinformation konkluderede jeg, at kvote 2-studerende gennemførte hurtigere end kvote 1'erne«.

Men det fremgik jo ikke af dine udtalelser dengang, at I manglede faktuel dokumentation...

»Jeg blev interviewet af Ritzau meget kort, og derfor blev historien også meget skarp. Da jeg fik mulighed for det på Detektor sagde jeg også, hvorfor jeg konkluderede, som jeg konkluderede. Sådan er livet jo. Vi konkluderer på de informationer, der er til rådighed. Men jeg er kun glad for, at vi har fået mere nuancerede informationer. Så tak, fordi det er kommet«.

Lavere frafald

Ærgrer det dig ikke, at du sagde noget, der var forkert?

»Nej. Der er jo ingen, der kan vide nøjagtigt, og der er mange informationer, som man først får, når man dykker ned i det. Jeg brugte de informationer, der var til rådighed og konkluderede på det. Jeg kan se, at kvote 2'erne har lavere frafald. Til gengæld tager det længere tid for den at gennemføre. Men nu ved vi, hvad der er at gøre godt med. Og det er jeg glad for«.

Giver de nye tal dig anledning til at ændre opfattelse af kvote 2-studerende?

»Overhovedet ikke. Det ændrer overhovedet ikke ved regeringens ambitioner. SU-reformen skal sørge for at få de studerende til at gennemføre inden for normeret tid eller så kort efter. Og det er uanset, om det er kvote 1- eller kvote 2-studerende«.

LÆS OGSÅ

Dengang du sagde, at kvote 2-studerende kom hurtigere igennem passede det jo meget godt med den SU-reform, I skulle lave og jeres beslutning om at give mulighed for at øge optaget af kvote 2-studerende...

»Der er overhovedet ikke nogen sammenhæng der. Det er sjovt, der kommer en historie om det. Jeg opsøgte ikke medierne, men svarede bare på et spørgsmål. Det indgik overhovedet ikke i en kontekst om hverken SU-reform eller regeringens ambition om at øge optaget til kvote 2. Der er ingen kobling«

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden