Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

opsang. Den nye radikale uddannelsesminister, Sofie Carsten Nielsen, er ikke tilfreds med resultaterne i en ny analyse, som dumper omkring halvdelen af universitetsuddannelsernes fokus på jobrelevans.
Foto: Jens Dresling(Arkiv)

opsang. Den nye radikale uddannelsesminister, Sofie Carsten Nielsen, er ikke tilfreds med resultaterne i en ny analyse, som dumper omkring halvdelen af universitetsuddannelsernes fokus på jobrelevans.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skuffet minister om uddannelser uden jobrelevans: »Det er ikke godt nok«

Ny uddannelsesminister, Sofie Carsten Nielsen, beder universiteterne stramme op.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var en skuffet uddannelsesminister, som i dag fik nyheden om, at næsten halvdelen af universitetsuddannelserne ikke er relevante for arbejdsmarkedet.

»Det er helt åbenlyst, at når næsten halvdelen af uddannelserne vurderes ikke at være relevante eller ikke inddrager relevansen for arbejdsmarkedet i forhold til, hvordan de uddanner, så er det åbenlyst, at der er noget, som ikke bliver gjort godt nok«, siger Sofie Carsten Nielsen (R).

Danmarks Akkrediteringsinstitution (Ace) har i en ny analyse gennemgået 99 nye og 331 eksisterende uddannelser på universiteter fra 2010 til 2012 - af dem mangler knap halvdelen arbejdsmarkedsrelevans.

LÆS OGSÅ

Den nye minister er i øjeblikket på studietur i USA for netop at indhente inspiration til, hvordan kvaliteten af de danske uddannelser kan løftes. Hun påpeger, at regeringens kvalitetsudvalg er på trapperne med en række anbefalinger til at løse problemerne, men de aktuelle problemer er ikke regeringens, understreger hun.

»Det er ganske enkelt universiteternes arbejde at sørge for, at det, de tilbyder de unge, er efterspurgt på arbejdsmarkedet. Vi forventer af de unge, at de uddanner sig højt, og så må vi som minimum forvente, at man får noget ud af studierne«, siger Sofie Carsten Nielsen.

Aftagerpaneler bliver ikke taget alvorligt
Den uddannelsespolitiske tænketank Dea har i en ny kortlægning vurderet universiteternes arbejde med de såkaldte aftagerpaneler. Panelerne er sammensat af universiteterne og kan bestå af en række interessenter, der skal vurdere den konkrete uddannelses relevans for arbejdsmarkedet.

Konklusionen er, at der er stor forskel på panelernes værdiskabelse. Nogle aftagerpaneler spiller en afgørende rolle i udviklingen af uddannelser og uddannelsesstrategier, mens andre har en mere legitimerende funktion, som sikrer, at lovgivningen overholdes, skriver Dea om kortlægningen.

Det er ifølge Sofie Carsten Nielsen skuffende.

»Målretningen mod arbejdsmarkedet er aftagerpanelserne et vigtigt element i, og hvis universiteterne ikke fokuserer på det i tilstrækkelig grad, så er det et wake up-call, der vil noget. Det er ikke godt«, siger hun.

Politisk chef i Dea, Jannick Schack, ser også aftagerpanelerne som en del af løsningen.

»Det er én blandt flere ting, som universiteterne skal gøre for at sikre, at deres kandidater kommer hurtigere i arbejde«, siger Jannick Schack til Politiken og fortsætter:

»Men det er nødvendigt med en løbende dialog med aftagerne. Det er ikke nok at indkalde aftagerpanelerne to eller fire gange om året og tro, at den hellige grav er velforvaret. Det kræver en aktiv indsats fra universiteternes side, men der skal to til tango, og det kræver også at både de offentlige og private aftagere interesserer sig for, hvad der sker på universiteterne«.

Aftagerpaneler skal prioriteres

Aftagerpanelerne fungerer bedst, der hvor universiteternes ledelser satser på dem og har placeret dem højt i det interne hierarki, fortæller Jannick Schack.

»De virker bedst, når ledelsen prioriterer dem strategisk i den måde, uddannelsen bliver udviklet og planlagt på, og når man får de rigtige mennesker ind i aftagerpanelerne«.

LÆS OGSÅ

Universiteterne kan blive langt bedre til at udvælge andre og bedre deltagere i aftagerpanelerne, mener Jannik Schack.

»Der er en udfordring for universiteterne i at komme længere ud og komme tættere på virksomhederne og eksempelvis opdyrke nye virksomheder og offentlige aftagere, som de måske ikke har talt med før og som kan udvikle uddannelsen i en ny retning«.

»Arbejdsmarkedet ændrer sig hele tiden, så universiteterne er nødt til også at snakke med nye interessenter«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden