Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

tomt. Studerende og elever forlader landets auditorier i protest.
Foto: MARTIN LEHMANN (arkiv)

tomt. Studerende og elever forlader landets auditorier i protest.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Elever går i aktion mod karakterkrav

Studerende og gymnasieelever over hele landet protesterer mod karakterkrav til ungdomsuddannelser og forkortelse af universitetsuddannelser.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I morgen klokken 13.40 klapper gymnasieelever landet over deres bærbare computere sammen og forlader klasseværelserne.

Eleverne boykotter resten af dagens undervisning og går i samlet flok til Christiansborgs Slotsplads, hvor de sammen med andre elever og studerende vil protestere mod karakterkrav til ungdomsuddannelser og forkortelse af universitetsuddannelser.

»Vi mener ikke, at karakterkrav er den rigtige måde at vurdere eleverne på. Det handler om at motivere eleverne. Det bliver de ikke ved at blive afvist på baggrund af et tal«, siger en af initiativtagerne til aktionen, Luna Wassini fra 2. g på Rysensteen Gymnasium i København. Elevrådet på gymnasiet har vedtaget aktionen, og Luna Wassini venter, at alle Rysensteens elever vil deltage.

Protest mod karakterkrav på 2

Ifølge formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning Philip Dimsits vil elever fra 15-20 gymnasier og 4 handelsskoler landet over følge Rysensteens eksempel – blandt andre Det Frie Gymnasium og Gladsaxe Gymnasium.

Ud over de elever, som boykotter undervisningen, vil elever og studerende fra hele landet demonstrere på Christiansborg Slotsplads.

Gymnasieeleverne protesterer dels mod karakterkravet på 2 i dansk og matematik fra skolernes afgangsprøve, som er vedtaget, dels mod de karakterkrav til de øvrige ungdomsuddannelser, der for øjeblikket diskuteres blandt Christiansborgs politikere.

Eleverne deltager fra klokken 16 i en samlet demonstration på Christiansborg Slotsplads, imod at stoppe elever på vej ind i en ungdomsuddannelse og imod at forkorte universitetsuddannelserne ved at afskaffe det såkaldte retskrav til en kandidatuddannelse.

Ændrer ikke på kravet

Regeringens kvalitetsudvalg har foreslået, at retskravet fjernes, så to ud af tre nye studerende på universiteterne højst kan få en bacheloruddannelse på fire år.

På Christiansborg gør elevernes aktion ikke det store indtryk.

Uddannelsesordfører for Konservative Lene Espersen siger, at aktionerne ikke ændrer partiets ønske om, at elever skal have karakteren 4 i dansk og matematik fra skolens afgangsprøve for at komme ind på gymnasiet.

»Det er til elevernes eget bedste. Der er for mange gymnasieelever, som ender med så lave eksamener, at de skal klare sig som ufaglærte på arbejdsmarkedet. Eller de tager en erhvervsuddannelse bagefter og på den måde uddanner sig dobbelt«, siger hun og kalder demonstrationerne forventelige, fordi mange unge er »optaget af selvrealiseringens projekt. De skal forstå, at uddannelse er blodig alvor«.

DF: Det er kun rimeligt

DF’s kultur- og uddannelsesordfører, Alex Ahrendtsen, ønsker et karakterkrav på 7 for nye gymnasieelever:

»Det er fint, at eleverne engagerer sig i debatten, men jeg forstår ikke helt deres modstand mod karakterkrav. Når reformen af erhvervsuddannelsen er gennemført, bliver det sværere at gennemføre en erhvervsuddannelse end gymnasiet. Det må være rimeligt, at der også stilles krav til gymnasierne«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden