Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nedskæringer. Tillidsrepræsentant frygter, at de studerende får dårligere undervisning.
Foto: SISSE DUPONT (arkiv)

Nedskæringer. Tillidsrepræsentant frygter, at de studerende får dårligere undervisning.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kriseramt universitet fyrer flere hundrede

Aarhus Universitet skærer ned på undervisere, forskere og administration.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kniber med at få enderne til at mødes på Aarhus Universitet. Derfor kan næsten 200 videnskabelige og administrative medarbejdere mellem mandag og onsdag i næste uge forvente at få en fyreseddel i hånden.

Aarhus Universitet vil af hensyn til medarbejderne ikke oplyse, hvordan fordelingen af fyringerne bliver, men Aase Pedersen, der er tillidsrepræsentant for de teknisk-administrative medarbejdere, oplyser til Politiken, at det drejer sig om 138 administrative medarbejdere og 58 videnskabelige medarbejdere.

Lige så mange medarbejdere fratræder frivilligt eller får en seniorordning, og dermed mister næsten 400 medarbejdere deres arbejde som følge af universitetets besparelser, som samlet er på 225 millioner kroner.

LÆS OGSÅ

Reduceret forskning
Men medarbejderne er ikke de eneste, der kommer til at betale prisen, mener Per Dahl, der er tillidsrepræsentant for de videnskabelige medarbejdere. Han frygter, at nedskæringerne også vil ramme de studerende.

»Jeg tvivler på, at universitetet kan sikre de studerende samme kvalitet i undervisningen«, siger han.

Per Dahl frygter, at medarbejderne skal løbe hurtigere, og at de studerende får mindre vejledning og undervisning i større hold.

»Selvfølgelig kan man effektivisere undervisningen, men det tager lang tid. Indtil da, bliver man nødt til at bede de ansatte om at arbejde mere«, siger han.

»Når man fjerner så stor en del af de videnskabelige medarbejdere bliver forskningen naturligvis reduceret, og de forskere, der bliver tilbage, bliver mere pressede«, siger han.

Per Dahl kritiserer ledelsen på Aarhus Universitet for ikke at udvise rettidig omhu.

»Jeg synes, det er for dårligt. De besparelser, som Finansministeriet for år tilbage pålagde administrationen, har ledelsen tilsidesat og bevidst skubbet foran sig. Hvis ikke den havde gjort det, var vi kommet lempeligere ud af den her situation. Man kunne have klaret sig igennem ved naturlig afgang og ved ikke at nyansætte«, siger han.

Kan ikke løse de samme opgaver
Begge tillidsrepræsentanter på Aarhus Universitet mener, at ledelsen bør strække besparelserne over endnu et år, for dermed at finde en del af pengene ved, at nogle medarbejdere naturligt fratræder i 2016.

»Jeg synes, det er dårlig planlægning og dårlig ledelse. Vi er 11.000 ansatte på universitetet, så der er hele tiden naturlig afgang. Ledelsen må lade være med at nyansætte, og i stedet reducere udgifterne ved frivillige aftrædelse. Hvorfor skal det gå så stærkt?«, siger Aase Pedersen.

Hun er spændt på, hvilke opgaver, der skal falde bort for de administrative medarbejdere på universitetet, som hun repræsenterer.

»Jeg går ikke ud fra, at ledelsen forventer, at vi skal løse de samme opgaver med færre medarbejdere«, siger hun.

Skærer i gæsteforelæsninger

Rektoren på Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen, kan ikke sige, hvilke administrative opgaver, der vil blive nedprioriteret eller forsvinde som følge af besparelserne.

Han oplyser, at en del af universitetets forskning vil forsvinde med de forskere, som bliver afskediget.

Universitetet vil også spare penge ved at skære i antallet af gæsteforelæsere og i stedet skal sætte flere fuldtidsforskere til at undervise.

»Nogle af de forskere, vi har tilbage, kommer til at undervise mere«, siger han.

LÆS OGSÅ

Det er for tidligt for rektoren at sige, om de studerende kan forvente undervisning i større hold eller mindre vejledning, men Brian Bech Nielsen mener, det er realistisk, at kvaliteten af undervisningen bliver den samme efter fyringerne.

»Jeg forventer ikke, at de studerende kommer til at mærke besparelserne i et betydeligt omfang. Jeg kan i hvert fald garantere, at vi vil gøre vores for, at det ikke kommer til at ske«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden