Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Enighed. Regeringen og Venstre vil med nye adgangskrav hæve anseelsen af erhvervsuddannelserne.
Foto: Rasmus Baaner (arkiv)

Enighed. Regeringen og Venstre vil med nye adgangskrav hæve anseelsen af erhvervsuddannelserne.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thorning og Løkke: Skoler skal have adgangskrav

Mens statsministeren åbner for adgangskrav på erhvervsuddannelserne, bliver hun presset af Lars Løkke: Beståede eksaminer er »et mindstemål«.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsministeren og oppositionens leder krydser klinger om et af efterårets centrale politiske spørgsmål – reformen af erhvervsuddannelserne.

I et interview med Politiken åbner Helle Thorning-Schmidt (S) for første gang for at indføre adgangskrav til erhvervsuddannelserne.

LÆS OGSÅ

»Jeg er optaget af, at vi åbner en diskussion af adgangskrav, så vi er sikre på, at dem, der kommer ind, er i stand til at gennemføre uddannelsen. De kan indrettes på mange forskellige måder, og det må vi jo så tage senere hen. Men det vigtigste nu er et signal om, at det kan vi godt samle os om«, siger Helle Thorning-Schmidt.

Thorning: Vi skal skabe prestige
Hun ønsker dog ikke at give konkrete bud på adgangskravenes indhold.

Statsministeren ser et akut behov for at få hævet anseelsen af erhvervsuddannelserne, som de senere år har været kendetegnet ved faldende ansøgertal – og samtidig stigende frafald.

Det er altså temmelig alvorligt, og det hænger sammen med, at det at blive håndværker har mistet prestige over årene

»Det er altså temmelig alvorligt, og det hænger sammen med, at det at blive håndværker har mistet prestige over årene. Vi skal have skabt noget mere prestige. Dem, der kommer ind, skal måske kunne lidt mere«.

Reformen bliver af regeringen betragtet som en af efterårets vigtigste opgaver.

Og oplægget lyder – ligesom de øvrige 2020-reformer – at et bredt flertal i Folketinget skal samle sig om aftalen.

Løkke: To-tal er et mindstemål
Vigtigste forligspartner bliver dermed atter Venstre.

Formand Lars Løkke Rasmussen »kvitterer positivt« for statsministerens melding. Men han kræver, at der sættes helt håndfaste krav til de unge, hvis de fremover skal gøre sig håb om at blive mekaniker, smed eller håndværker.

LÆS OGSÅ

»Det er vigtigt, at den basale adgangsbillet til erhvervsuddannelserne er, at man har fundamentale færdigheder på plads i dansk og matematik«, siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til det to-tal, som er lig med en bestået eksamen.

»Men det er kun et mindstemål, et basalt adgangskriterium. Og så forestiller jeg mig, at man kan bygge videre derfra. Hvis ikke man har færdighederne på plads i dansk og matematik, skal man ikke på erhvervsskole«.

Enighed fra LO og DA

Spørgsmålet om adgangskrav har længe været det mest kontroversielle spørgsmål i forbindelse med reformen.

Oprindelig havde regeringen nedsat en arbejdsgruppe, hvor arbejdsmarkedets parter skulle komme med konkrete anbefalinger . Men i begyndelsen af juni brød arbejdet sammen i det, der blev betegnet som en ny trepartsfiasko for regeringen:

I en sjælden alliance var LO og Dansk Arbejdsgiverforening enige om, at eneste gangbare løsning i fremtiden er at sætte to-tallet fra folkeskolen som adgangskrav. LÆS OGSÅ Derfor er direktør i DA, Henrik Bach Mortensen, også opløftet over de seneste politiske vinde. »Det er meget positivt, at der nu bredt fra politiske hold er en forståelse for, at det stiller meget store krav at gennemføre en erhvervsuddannelse. De skal være på et meget højt niveau, fordi uddannelserne skal sikre Danmarks konkurrenceevne internationalt. Det er afgørende, at man har bestået dansk og matematik – men også at man har en afklaret holdning til, hvad man vil«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden