Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Immatrikulation. I de forgangne fem år har universiteterne udvidet og oprettet nye studier og studiepladser til de mange interesserede. Det betød, at mere end 13.000 flere blev optaget på et bachelorstudie på universitetet sidste år end i 2008.
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Immatrikulation. I de forgangne fem år har universiteterne udvidet og oprettet nye studier og studiepladser til de mange interesserede. Det betød, at mere end 13.000 flere blev optaget på et bachelorstudie på universitetet sidste år end i 2008.

Uddannelse

Færre unge søger ind på universiteter

De unge har lyttet til politikernes ønske om, at færre vælger en klassisk universitetsuddannelse.

Uddannelse

Antallet af unge, der søger om at blive optaget på et af Danmarks universiteter, er vokset år efter år. Men i år er der for første gang siden 2008 færre, der har søgt ind på et universitetsstudie, end året før.

Helt præcis har 40.744 ansøgere angivet en universitetsuddannelse som første prioritet, da de søgte ind via Den Koordinere Tilmelding. Det er 523 færre end sidste år – et lille fald, men alligevel vidne om en ny tendens, siger professor og uddannelsesforsker Palle Rasmussen fra Aalborg Universitet.

»Det er meget små bevægelser, vi taler om, men jeg tror, det er et signal om, at de unge faktisk lytter til, hvad der bliver diskuteret offentligt«, siger han.

Meldingerne fra regering og Folketing i de seneste år har været, at de unge bare skulle sørge for at få sig en uddannelse, men i det seneste års tid er der sket ændringer i den politiske tone, siger professoren.

»Meldingen hedder nu: Der kommer måske for mange af jer i fremtiden, så pas nu på. Det tror jeg faktisk, at de unge retter sig efter«, siger Palle Rasmussen.

Mens universiteterne oplever en tilbagegang på 1 procentpoint i ansøgningerne, er det især erhvervsakademikerne, som har fået 13 procent flere ansøgninger end sidste år, de unge vælger.

Dermed følger de netop ønsker fra for eksempel Produktivitetskommissionen og uddannelsesministerens Kvalitetsudvalg, der taler om, at der skal sættes prop i, hvor mange akademikere der uddannes.

Regeringen har sat som mål, at 25 procent af en ungdomsårgang skal have en kandidatgrad, men de nyeste fremskrivninger viser, at endnu flere – 29 procent – vil gøre det.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) er på ferie og ikke til at træffe, men skriver i en udtalelse, at hun glæder sig over skiftet:

»Vi skal have gjort op med forestillingen om, at en universitetsuddannelse er det bedste eller fineste. Vores unge skal netop vælge forskellige typer uddannelser og opnå forskellige profiler med solid viden og innovative færdigheder inden for deres felt, så de kan supplere hinanden på arbejdsmarkedet«.

Forholdene er blevet dårligere

I de forgangne fem år har universiteterne udvidet og oprettet nye studier og studiepladser til de mange interesserede. Det betød, at mere end 13.000 flere blev optaget på et bachelorstudie på universitetet sidste år end i 2008.

At ansøgertallet falder i år, foruroliger ikke Københavns Universitets rektor, Ralf Hemmingsen, der også er formand for universiteternes rektorkollegium.

»Det ser ud til, at de studerende tager bestik af både deres interesser og en vurdering af, hvilke studier der giver mulighed for job bagefter. Det er ikke noget, vi er kede af. På mange studier har vi stadig mange flere ansøgere, end der er plads til, og det er ikke sådan, at universiteterne bliver affolket, fordi folk søger andre steder hen«, siger Ralf Hemmingsen.

Ifølge de studerende skyldes ansøgernes skepsis omkring universiteterne først og fremmest, at forholdene er blevet dårligere for de studerende på universiteterne. Den såkaldte fremdriftsreform, der sætter turbo på, hvor mange kurser og eksamener de studerende skal tage, har skabt en usikkerhed om studierne, siger formand for Danske Studerendes Fællesråd Jakob Ruggaard.

»Det er ærgerligt, for folk skulle helst ikke blive skræmt væk af universiteterne, men hellere vælge aktivt, om de hellere vil være socialrådgiver end jurist«, siger han. Samtidig roser han de nye studerende for at tage ansvar.

»Faldet viser, at vi unge faktisk er relativt orienteret mod de grundlæggende debatter og forandringer, der foregår omkring uddannelserne i Danmark«.

Hvor mange af ansøgerne, der rent faktisk får en plads på drømmestudiet, bliver først klart 30. juli.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce