Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARKUSSEN TOBIAS SELNÆS
Foto: MARKUSSEN TOBIAS SELNÆS
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tilbage til skolen: Her er syv af de skøreste ting i den nye reform

Løbediktat, James Bond-træning og det nye fag temaskugrafik. Skolen er i gang.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skolereformen har set dagens lys i hele Danmark i dag, og meget vil være anderledes i folkeskolen fremover.

For eksempel skal eleverne have engelsk fra 1. klasse, elever i 7.-9. klasse skal gå i skole i i 35 timer om ugen, fra 7. klasse kan eleverne vælge at blive undervist i tre fremmedsprog.

Men den nye skolereform fører også andre, måske overraskende, nyskabelser med sig. Her er et udpluk.

Smæk en ordklasse

En væsentlig del af folkeskolereformen handler om, at motion og bevægelse fra nu af bliver integreret i alle elevers skoledag i gennemsnit 45 minutter hver dag. Derfor skal lærerne være fantasifulde, når de skal have børnene til at lære, mens de udøver fysisk aktivitet.

Skoleelever skal derfor fremover dyrke for eksempel 'Sjippediktat', 'Løbelæsning', 'Mim et verbum' og 'Smæk en ordklasse'. I sidstnævnte får en af eleverne - ifølge Undervisningsministeriets læringsportal - udleveret en konvolut med ord i de tre ordklasser navneord/substantiver, udsagnsord/verber og tillægsord/adjektiver. Han eller hun læser et ord højt, hvorefter to elever løber ad gangen og dyster om først at ramme den rigtige ordklasse på tavlen med deres fluesmækkere.

Mød i skole klokken 07.25

På diverse hjemmesider og facebooksider florerer allerede nu en del elevers skoleskemaer, som bekymrede forældre har lagt op. Her kan man blandt andet se, at forældrenes største bekymring er de længere dage, som deres børn skal have i skolerne.

En far har bl.a. lagt et skema op, som viser, at hans børn to gange om morgenen skal møde klokken 07.25.

En mor har sendt sit barns skema til TV 2. Skemaet, der er for en 4. klasse, viser, at barnet en dag om ugen først skal møde i skole i 4. lektion klokken 10.30 og sidde alene hjemme det meste af formiddagen.

TEMASKUGRAFIK og skydning på skemaet

På Bakkevejens Skole i Bramming har man indført ovenstående valgfag, der nok ikke bliver det letteste at udtale. TEMASKUGRAFIK står for TEGNING - MALING - SKULPTUR - GRAFIK og lanceres således af skolen:

»Vil du have sat fantasien i sving? Kan du lide at skabe noget? Kan du lide at se, hvad andre har skabt? Kan du lide selv at være med til at bestemme, hvad der skal ske i timerne? Og er du ikke bange for snavsede fingre og pletter på tøjet? Så er TEMASKUGRAFIK faget for dig! TEMA-skugrafik - her arbejder vi i temaer«.

Bakkevejens Skole tilbyder i øvrigt også 'alternativ idræt', hvor eleverne kan dyrke alternative idrætsaktiviteter såsom tennis, skøjteløb og skydning.

FAKTA

Nyt valgfag i skolen: Brandmand

I det vestjyske kan elever i 7. til 9. klasse fremover få et valgfag som brandmand. Ringkøbing-Skjern Kommune vil tilbyde de ældste skoleelever at blive uddannede i et ungdomsbrandkorps og håber, at det kan gøre det lettere at hverve nye brandfolk, skriver branchesitet Beredskabsinfo.

Der er tale om et så eftertragtet fag, at der ikke bliver plads til alle interesserede.

James Bond-oplæring i valgfag

Fem skoler i det sydlige Aarhus er sammen med lokale fritidscenter- og ungdomsskoletilbud gået sammen om at skabe et stort udbud af valgfag for 7.-10.-klasseeleverne.

Her kan eleverne blandt andet vælge valgfag som robot, fluefiskeri, knallertkørekort, gentlemanship/James Bond, mindfulness og skolebridge.

Rend og hop

Et andet valgfag, der optræder i katalogerne over muligheder for understøttet undervisning er 'Parkour - en visuospatial guldgrube', som det hedder i Hvidovre Ungdomsskoles tilbud til områdets folkeskoler og elever.

Den tilbyder også eleverne og skolerne muligheder for at blive undervist i yoga.

Ung med de unge

At der er stor bredde i de fag og temaer, eleverne kan møde i skoletiden, ses blandt andet af Københavns Kommunes ungdomsskole, som i et idékatalog til byens folkeskoler tilbyder et kursus i »utraditionel billedjournalistik fra et hiphop-perspektiv«, et forløb, der kan indgå i samfundsfag, dansk eller i medieundervisning. Forløb som skolerne kan bruge som valgfagsforløb til eleverne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden