Farvel. En af de skoler, der har fået mange opsigelser, er Skolen på Islands Brygge. I løbet af året har 10 lærere af 68 forladte skolen. De seneste 4 år har der ellers ikke været lærere, der har forladt skolen, ud over hvis de skulle på pension. Billedet er fra første skoledag i 2012 på Skolen på Islands Brygge.
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Farvel. En af de skoler, der har fået mange opsigelser, er Skolen på Islands Brygge. I løbet af året har 10 lærere af 68 forladte skolen. De seneste 4 år har der ellers ikke været lærere, der har forladt skolen, ud over hvis de skulle på pension. Billedet er fra første skoledag i 2012 på Skolen på Islands Brygge.

Uddannelse

Folkeskolens lærere flygter fra deres arbejde

Lærerne siger især op på grund af skolereformen og nye arbejdstidsregler.

Uddannelse

Samtidig med at folkeskolerne står over for en af de største omvæltninger og udfordringer nogensinde med skolereformen, oplever skoler lærere, der siger op på stribe.

I København var der ifølge nye tal fra kommunen fra 1. januar i år og frem til slutningen af juli en lærerafgang, inklusive lærerafgang grundet pension, på 581 personer.

Det er 155 personer mere – eller en stigning på 36,4 procent – end i samme periode i 2012.

I forhold til sidste år er stigningen 15 procent.

Udviklingen bekymrer Jan Trojaborg, der er formand for Københavns Lærerforening. Han genkender tallene fra de tilbagemeldinger, han har fået fra skolernes tillidsmænd.

»Tendensen er klar. Der er tale om en stor stigning. Vi må konstatere, at skolereformen og arbejdstidsreglerne har haft den her effekt. Det er en vanskelig situation, fordi det er endnu et trin op ad problemstigen«, siger Trojaborg og tilføjer:

»Skolelederne bruger meget energi på skolereformen, og opsigelserne er en ekstra belastning, men jeg vil ikke klandre lærerne for at sige op. Opsigelserne betyder, at der ryger god viden ud fra den pågældende arbejdsplads. Der kommer selvfølgelig nye lærere ind, men de skal sættes ind i en ny kultur og lære forældre og elever at kende«.

Eleverne skal være klogere, stærkere og gladere. Men har lærerne overhovedet tid til forberede sig? Anders Legarth Schmidt interviewer Anders Bondo Christensen. Kilde: Politiken TV / Peter Vintergaard

Ifølge Jan Trojaborg er de fleste opsigelser knyttet til reformen og arbejdstidsreglerne:

»Nogle har forladt folkeskolen på grund af selve reformen, andre har skiftet skole, fordi deres ledelse har tacklet opgaven med reformen dårligt, mens det for nogle har været et spørgsmål om, at de fik en for lang arbejdsdag på grund af transporttid og de ændrede arbejdstider. Og så er der dem, der har set reformen som en lejlighed til at tage noget mere uddannelse«.

10 lærere af 68 har sagt op eller søgt orlov

En af de skoler, der har fået mange opsigelser, er Skolen på Islands Brygge. Fra juni og frem til nu har 10 lærere af 68 sagt op eller søgt om orlov. De seneste 4 år har der ellers ikke været lærere, der har forladt skolen, ud over hvis de skulle på pension.

Tillidsmand på skolen Stinne Lorenz beskriver situationen således:

»Nogle har endnu ikke fået nyt job, andre skal noget helt andet, og flere har søgt job på en anden folkeskole uden for København, hvor der ikke er fuld tilstedeværelsespligt. Derudover er der 9 lærere, som jeg har kendskab til, der aktivt søger job, og det handler om de omvæltninger, som reformen har ført med sig. Mange af dem, der har sagt op, er folk, der har været mange år på skolen og ubetinget er nogle af de rigtig dygtige lærere«, fortæller tillidsmanden.

Så mange opsigelser er problematisk, mener også Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen.

»Der, hvor der er en massiv udskiftning som 8 til 10 lærere på én gang, giver det nogle forstyrrelser i kulturen på skolen, og det er ikke nødvendigvis en positiv ting. Der vil komme til at mangle noget kontinuitet, fordi mange nye lærere vil komme ind på skolen, og der vil være viden, der går tabt«.

Men Thomas Horn, leder på Grøndalsvængets Skole, der siden marts har haft 4 opsigelser – og 2, der er gået på pension – ser ikke opsigelserne på sin skole som et problem.

»I år er det 2 mere end normalt, der er kommet før sommerferien og har banket på døren for at sige op. Men jeg ser ikke noget problem i det, for vi har masser af ansøgere, der gerne vil være her. Jeg ser det, som om vi nu får tilført ny energi. Skolereformen har måske dannet grundlag for en lille folkevandring af folkeskolelærere, og det tror jeg egentlig er sundt nok«, mener han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

SE OGSÅ

Eleverne skal være klogere, stærkere og gladere. Men har lærerne overhovedet tid til forberede sig? Anders Legarth Schmidt interviewer Anders Bondo Christensen. Kilde: Politiken TV / Peter Vintergaard

København er ikke det eneste sted i landet, hvor flere lærere end normalt har sagt farvel til deres arbejdsplads. Det samme er tilfældet i Egedal Kommune.

»En af de grundlæggende forklaringer er, at der ikke er indgået en aftale mellem lærerne og kommunen, og at der derfor er fuld tilstedeværelsespligt og ingen fleksibilitet overhovedet. Så det er et spørgsmål om arbejdstiden og dårligere arbejdsvilkår generelt«, siger Steen Herløv Madsen, formand for Egedal Lærerkreds.

Også i Slagelse er der stor udskiftning af lærere, fortæller Per Haugaard, formand for Slagelse Lærerkreds:

»51 lærere har forladt kommunen i år, og det er en del højere, end det plejer at være. Udskiftningen af lærergruppen kan blive for stor, og især for de mindre børn, hvor trygheden er vigtig. Men det allervanskeligste er nok, at man på en skole, hvor mange siger op, taber kultur«.

Rettelse: I en tidligere version af artiklen fremgik det, at 10 ud af 68 lærere på Skolen på Islands Brygge har sagt op. Men blandt de 10 er også lærere, der har søgt orlov.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce