Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Farvel. En af de skoler, der har fået mange opsigelser, er Skolen på Islands Brygge. I løbet af året har 10 lærere af 68 forladte skolen. De seneste 4 år har der ellers ikke været lærere, der har forladt skolen, ud over hvis de skulle på pension. Billedet er fra første skoledag i 2012  på Skolen på Islands Brygge.
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Farvel. En af de skoler, der har fået mange opsigelser, er Skolen på Islands Brygge. I løbet af året har 10 lærere af 68 forladte skolen. De seneste 4 år har der ellers ikke været lærere, der har forladt skolen, ud over hvis de skulle på pension. Billedet er fra første skoledag i 2012 på Skolen på Islands Brygge.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Folkeskolens lærere flygter fra deres arbejde

Lærerne siger især op på grund af skolereformen og nye arbejdstidsregler.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Samtidig med at folkeskolerne står over for en af de største omvæltninger og udfordringer nogensinde med skolereformen, oplever skoler lærere, der siger op på stribe.

I København var der ifølge nye tal fra kommunen fra 1. januar i år og frem til slutningen af juli en lærerafgang, inklusive lærerafgang grundet pension, på 581 personer.

Det er 155 personer mere – eller en stigning på 36,4 procent – end i samme periode i 2012.

I forhold til sidste år er stigningen 15 procent.

Udviklingen bekymrer Jan Trojaborg, der er formand for Københavns Lærerforening. Han genkender tallene fra de tilbagemeldinger, han har fået fra skolernes tillidsmænd.

»Tendensen er klar. Der er tale om en stor stigning. Vi må konstatere, at skolereformen og arbejdstidsreglerne har haft den her effekt. Det er en vanskelig situation, fordi det er endnu et trin op ad problemstigen«, siger Trojaborg og tilføjer:

»Skolelederne bruger meget energi på skolereformen, og opsigelserne er en ekstra belastning, men jeg vil ikke klandre lærerne for at sige op. Opsigelserne betyder, at der ryger god viden ud fra den pågældende arbejdsplads. Der kommer selvfølgelig nye lærere ind, men de skal sættes ind i en ny kultur og lære forældre og elever at kende«.

Eleverne skal være klogere, stærkere og gladere. Men har lærerne overhovedet tid til forberede sig? Anders Legarth Schmidt interviewer Anders Bondo Christensen. Kilde: Politiken TV / Peter Vintergaard

Ifølge Jan Trojaborg er de fleste opsigelser knyttet til reformen og arbejdstidsreglerne:

»Nogle har forladt folkeskolen på grund af selve reformen, andre har skiftet skole, fordi deres ledelse har tacklet opgaven med reformen dårligt, mens det for nogle har været et spørgsmål om, at de fik en for lang arbejdsdag på grund af transporttid og de ændrede arbejdstider. Og så er der dem, der har set reformen som en lejlighed til at tage noget mere uddannelse«.

10 lærere af 68 har sagt op eller søgt orlov

En af de skoler, der har fået mange opsigelser, er Skolen på Islands Brygge. Fra juni og frem til nu har 10 lærere af 68 sagt op eller søgt om orlov. De seneste 4 år har der ellers ikke været lærere, der har forladt skolen, ud over hvis de skulle på pension.

Tillidsmand på skolen Stinne Lorenz beskriver situationen således:

»Nogle har endnu ikke fået nyt job, andre skal noget helt andet, og flere har søgt job på en anden folkeskole uden for København, hvor der ikke er fuld tilstedeværelsespligt. Derudover er der 9 lærere, som jeg har kendskab til, der aktivt søger job, og det handler om de omvæltninger, som reformen har ført med sig. Mange af dem, der har sagt op, er folk, der har været mange år på skolen og ubetinget er nogle af de rigtig dygtige lærere«, fortæller tillidsmanden.

Så mange opsigelser er problematisk, mener også Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen.

»Der, hvor der er en massiv udskiftning som 8 til 10 lærere på én gang, giver det nogle forstyrrelser i kulturen på skolen, og det er ikke nødvendigvis en positiv ting. Der vil komme til at mangle noget kontinuitet, fordi mange nye lærere vil komme ind på skolen, og der vil være viden, der går tabt«.

Men Thomas Horn, leder på Grøndalsvængets Skole, der siden marts har haft 4 opsigelser – og 2, der er gået på pension – ser ikke opsigelserne på sin skole som et problem.

»I år er det 2 mere end normalt, der er kommet før sommerferien og har banket på døren for at sige op. Men jeg ser ikke noget problem i det, for vi har masser af ansøgere, der gerne vil være her. Jeg ser det, som om vi nu får tilført ny energi. Skolereformen har måske dannet grundlag for en lille folkevandring af folkeskolelærere, og det tror jeg egentlig er sundt nok«, mener han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

SE OGSÅ

Eleverne skal være klogere, stærkere og gladere. Men har lærerne overhovedet tid til forberede sig? Anders Legarth Schmidt interviewer Anders Bondo Christensen. Kilde: Politiken TV / Peter Vintergaard

København er ikke det eneste sted i landet, hvor flere lærere end normalt har sagt farvel til deres arbejdsplads. Det samme er tilfældet i Egedal Kommune.

»En af de grundlæggende forklaringer er, at der ikke er indgået en aftale mellem lærerne og kommunen, og at der derfor er fuld tilstedeværelsespligt og ingen fleksibilitet overhovedet. Så det er et spørgsmål om arbejdstiden og dårligere arbejdsvilkår generelt«, siger Steen Herløv Madsen, formand for Egedal Lærerkreds.

Også i Slagelse er der stor udskiftning af lærere, fortæller Per Haugaard, formand for Slagelse Lærerkreds:

»51 lærere har forladt kommunen i år, og det er en del højere, end det plejer at være. Udskiftningen af lærergruppen kan blive for stor, og især for de mindre børn, hvor trygheden er vigtig. Men det allervanskeligste er nok, at man på en skole, hvor mange siger op, taber kultur«.

Rettelse: I en tidligere version af artiklen fremgik det, at 10 ud af 68 lærere på Skolen på Islands Brygge har sagt op. Men blandt de 10 er også lærere, der har søgt orlov.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden