Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dukse. Dagens miljøteam i 6. b på Stenlille Skole fejer bl.a. borde og gulve og tømmer skraldespande. Gevinsten er rene toiletter. Hver femte elev i 5.-8. klasse går slet ikke på toilettet i skoletiden, fordi toiletterne er uhumske.
Foto: Peter Klint

Dukse. Dagens miljøteam i 6. b på Stenlille Skole fejer bl.a. borde og gulve og tømmer skraldespande. Gevinsten er rene toiletter. Hver femte elev i 5.-8. klasse går slet ikke på toilettet i skoletiden, fordi toiletterne er uhumske.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Elever i krig mod klamme toiletter

I Sorø hjælper skoleelever rengøringsdamen med at holde deres klasse fin. Så får hun mere tid til at rengøre toiletterne.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hvad for en fejer skal vi vælge?«, spørger Mads Nielsen ivrigt, mens han på strømpefødder glider let hen over linoleumsgulvet til det ene hjørne af klasselokalet.

’Miljøvæg’, står der med fede grønne bogstaver foran ham og hans fire kammerater. Under versalerne er der tegnet seks grønne ringe med et billede indeni af, hvad eleverne skal gøre. ’Rydde op’, ’Tørre borde og karme af’, ’Sætte stole op’, ’Swiffe klasse og gang’, ’Tørre tavlen ren’, ’Tage skrald ud’. Under cirklerne hænger rengøringsgrejet på sin faste plads. Koste og swiffere lige til at gribe fat i.

De fem elever i 6. b på Stenlille Skole i Sorø går i gang med dagens lette rengøring, der varer cirka 5 minutter og er uden rengøringsmidler. I dag er det dem, der er det såkaldte miljøteam. For at få rene folkeskoler – og slippe af med de uhumske toiletter, der ofte er et problem på landets skoler – har Sorø Kommune indført miljøteams på alle skolerne.

»Eleverne gør klar til rengøringsassistenten, og et lille mirakel sker: Så kan hun faktisk nå at gøre rent i klassen og samtidig nå omkring toiletterne to gange om dagen i stedet for kun en gang. Problemet er, at når 500 børn skal bruge x antal toiletter, er toiletterne under pres og bliver hurtigt beskidte og ulækre, og så går børnene ikke på toilettet, når de trænger. Så holder de sig, til de kommer hjem, hvilket betyder, at de bliver utilpas, får ondt i maven og bliver ukoncentrerede«, forklarer skolens leder, Steen Windfeldt.

Han mener, at en høj standard på toiletterne kun er blevet endnu mere aktuel, efter at eleverne med reformen har fået en længere skoledag: »De fleste elever her har halvanden time mere om dagen, og det er lang tid ekstra at gå og holde sig«.

Undgår at drikke for at holde sig

Over hele landet er mange skoletoiletter i stykker. De lugter, og ofte mangler der både sæbe, toiletpapir og papirhåndklæder. Det dokumenterede forskningsprojektet Hi Five sidste år med en spørgeskemaundersøgelse blandt 8.443 elever fra 43 skoler. Hver femte elev i 5.-8. klasse går slet ikke på toilettet, og 8 procent siger, at de undgår at drikke, mens de er på skolen, for at slippe for toiletbesøg, viser undersøgelsen.

Præcis det har man gjort op med på Stenlille Skole, der har haft miljøteams i godt to år.

»Det skal være rent og trygt at gå på toilettet. Også når man går i skole. Når vi har opmærksomheden på det, får børnene det også. Også når der sker uheld, for det gør der. Det kan være en dreng, der tror, at han kan tisse længere, end han egentlig kan. Så kommer han måske 20 centimeter for langt fra, og så begynder det at blive klamt. Når det er sket, vil vi gerne have, at de giver besked, og så får vi det klaret«, smiler skolelederen.

»Vores standard på toiletterne på skolen er væsentlig bedre, end den har været tidligere. Og vores standard på toiletterne er under lup hele tiden netop for at undgå, at børnene går og holder sig«.

Proppede toiletter

Inde i 6. b bliver bøger og kladdehæfter på reoler og borde løftet, støvet under dem fejet væk, og gulvet bliver kigget grundigt efter for nullermænd. Eleverne her er glade for at hjælpe deres rengøringsdame, Kavitha, hvis billede hænger under de grønne cirkler med et mobilnummer – hvis nu eleverne skulle få brug for nye rengøringsredskaber.

»Det var meget klamt, der var nogle gange tis på gulvet. Så gik jeg igen. Der var tit, hvor jeg ikke kom på toilettet en hel dag«, fortæller Mikkel Falkenberg.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De andre nikker.

»Nogle gange var der ikke skyllet ud, og der var tis og lort. Så havde jeg ikke lyst til at være her«, tilføjer hans kammerat Matias Lynge Jensen. De to drenge har haft rare toiletter i flere år nu, men deres nye kammerat Mille Pedersen kommer fra noget helt andet.

»Toiletterne var virkelig ulækre på min gamle skole, der lå papir på gulvene, og nogle gange var toiletterne helt proppet. Så holdt jeg mig. Her er det meget bedre«.

Hærværk

Det billede, som Mille beskriver, er det gængse på folkeskolerne, fortæller Miranda Wernay Dagsson, formand for Danske Skoleelever. Faktisk er uhumske toiletter noget af det, der bliver talt allermest om ude i elevrådene. Elevformanden mener, at kommuner og skoler skal være langt bedre til at »investere i ordentlige toiletter«, men pilen peger i høj grad på eleverne selv, erkender hun.

»Problemet er også, at vi ikke har nok ansvarsfølelse for den skole, vi går på. Så bliver der lavet hærværk og bevidst tisset ved siden af. Det er rigtig fornuftigt, at eleverne hjælper lidt til, som de gør i Sorø. De får noget ansvar for at holde klassen fin, så rengøringsdamen kan ordne toiletterne. Det er sådan noget, der skal til«.

Det er formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, enig i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det vil være tåbeligt at bruge flere penge på toiletterne til ekstra rengøring, fordi eleverne tror, de kan svine, som de vil. Det vil ikke være rimeligt. Det lyder som en god løsning, man har fundet i Sorø«.

Men ikke alt er elevernes skyld, som mangel på papir, varme, sæbe og i det hele taget gamle og slidte toiletter?

»Nej, sæbe og papir skal der være. Og kommunerne og skolerne bør også prioritere penge til at renovere gamle og meget slidte toiletter«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden