SANKTIONER. Kl. 16 igår eftermiddag kom politiet forbi blokaden af Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på KU for at fortælle de studerende, at hvis de bliver, kan de blive permanent ekskluderet fra universitetet.
Foto: Aktionsgruppen 'Et andet universitet'

SANKTIONER. Kl. 16 igår eftermiddag kom politiet forbi blokaden af Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på KU for at fortælle de studerende, at hvis de bliver, kan de blive permanent ekskluderet fra universitetet.

Uddannelse

Københavns Universitet truer studerende med politi og udsmidning

I Aarhus bakker ledelsen op om studenterblokade, mens Københavns Universitet vil ekskludere studerende.

Uddannelse

De studerende, der i øjeblikket har blokeret dele af Aarhus og Københavns Universitet, bliver mødt med vidt forskelligt reaktioner fra ledelsen på universiteterne.

I Aarhus oplever de studerende, at de bliver mødt med opbakning fra både ledelse og ansatte.

I København blev politiet i går tilkaldt, og de studerende er flere gange blevet oplyst om, at hvis blokaden fortsætter, kan de blive smidt ud fra universitetet for altid. Det bekræfter Kristian Boye Petersen, som er fakultetsdirektør på det blokerede Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på KU:

»Hvis de vedbliver at opføre sig på en sådan måde, at de er til gene for de øvrige studerende, kan vi jævnfør KU’s ordensreglement, smide dem ud fra universitetet. Og det er ikke noget, kun politiet har fortalt dem. Det har jeg også selv fortalt dem, når vi har talt sammen«, siger han.

Studerende fra Københavns og Aarhus Universitet har siden i går demonstreret og blokeret deres universiteter i protest over nedskæringer på kandidatuddannelserne, et øget fokus på erhvervsrelevans på universiteterne og fremdriftsreformen, der betyder, at de studerende skal blive hurtigere færdige.

Studerende: der skærende kontrast imellem ledelsen på AU og KU

Den konsekvente tone fra ledelsen på det blokerede fakultet, kommer bag på Rasmus Madsen, der er studerende på KU og talsperson for gruppen 'Et andet universitet', som de blokerende og demonstrerende studerende er organiseret under:

»Det voldsomme er ikke politiet. Det voldsomme er, at de truer os med at blive ekskluderet fra universitetet. Vi protesterer netop, fordi vi elsker og vil værne om universitetet. Det vil være et stort personligt tab, hvis vi ikke kan få lov til at fortsætte vores uddannelse«, siger han og fortsætter:

»Samtidig gør det os også enormt vrede, at ledelsen synker så dybt, at de går efter os som personer i stedet for at anerkende vores politiske kamp«.

Søren Mau, der er talsperson for den aarhusianske del af blokaden, er også overrasket:

»Det er en skærende kontrast imellem, hvordan ledelsen har taget imod i København og her. Den måde, KU’s ledelse har håndteret sagen, virker meget aggressiv. Vi er blevet taget godt imod af vores ledelse. Under demonstrationen i går kom prorektor ud og bad om at få ordet og tale på rektors vegne. Vi er også blevet budt på kaffe, ligesom flere ansatte har sagt, at det er super godt, at vi protesterer«, siger Søren Mau.

Ifølge Jyllands-Posten takkede prorektor ved Aarhus Universitet, Berit Eika, i går de studerende i blokaden for deres initiativ, ligesom hun deler deres bekymring over reformerne.

Fakultetsdirektør: Var blokaden andetsteds, var vores holdning måske anderledes

Flere af de ansatte på Aarhus Universitet deltog ved gårsdagens demonstration, der blev afholdt i forbindelse med blokaden, hvor også en ansat forsker holdt tale - og prorektor spontant bad om at få ordet, forklarer Søren Mau.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når måden, man har mødt de studerende på, har været så forskellige, skyldes det fysiske omstændigheder, forklarer Kristian Boye Petersen, som er fakultetsdirektør på det blokerede fakultet i København:

»Der, hvor de blokerer i Aarhus, er en særskilt bygning, hvor rektoratet og universitetets øverste administration sidder – og hvor der ikke umiddelbart sidder studieadministration - derfor generer det ikke de andre studerende i lige så høj grad«, siger Kristian Boye Petersen og fortsætter:

»I København blokerer de administrationsgangen på et institut, der ligger midt inde i hjertet af vores bygninger. Det er en væsentlig forskel. Hvis de havde blokeret et eller andet isoleret, så havde vores holdning måske været anderledes og mere lig den holdning, de har på AU. I går opfordrede vi dem til at demonstrere steder, der var mere velanbragte, f.eks. ved Uddannelsesministeriet. De klager jo ikke over os, så var det ikke mere relevant, at blokere derinde?«

Så det er geografiske omstændigheder, der gør, at I tackler det som I gør?

»Ja. Fordi blokaden er placeret, hvor den er, har vi ikke mulighed for den luksus, at udtrykke sympati for deres handling, som de har gjort det i Aarhus«.

Men har I sympati for dem?

»Det har jeg ikke nogen mening om. Jeg er administrator og skal have en praktisk virkelighed til at fungere, så derfor har jeg ikke nogen holdning til det«.

Gør det indtryk, at de studerende frygter at blive smidt ud?

»Ja, selvfølgelig. Jeg håber, det får dem til at tænke sig om. Vi har også i går fortalt de studerende, at uagtet de mener, at fremdriftsreform og dimensioneringsplan er et dårligt kompromis, så har der siddet en masse mennesker og arbejdet for at finde frem til en model, man finder tålelig. Det er der lagt en masse arbejde i, og når de (studerende i blokaden, red.) reagerer, som de gør, kaster de vrag på de løsninger, universitetets ledelse har opnået«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Talsperson: Blokaden fortsætter

Rasmus Madsen, der er talsperson for de studerende bag blokaden i København, fortæller, at blokaden fortsætter »så længe, det er nødvendigt«.

Kristian Boye Petersen, der er fakultetsdirektør på det blokerede fakultet på KU, fortæller, at universitetsledelsen på KU i eftermiddag tager stilling til, hvordan de videre vil forholde sig til blokaden.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden