Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Professor: Om få år overhaler privatskolerne folkeskolerne

Folkets skole er presset, siger professor Ning de Coninck-Smith.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På bare 45 år er antallet af frie grundskoler og privatskoler fordoblet fra 250 til godt 500, og det skaber et opdelt skolesystem, hvor de ressourcestærke familier vælger folkeskolen fra.

Det siger professor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet Ning de Conick-Smith, der er ved at færdiggøre sidste bind om dansk skolehistorie med forskerne Iben Vyff og Lisa Rósen Rasmussen.

»Der bliver flere privatskoler og færre folkeskoler. Fortsætter tendensen, går der ikke mange år, før vi har flere privatskoler end folkeskoler. Forældrene reagerer, når kommuner lukker skoler, og det er relativt let at starte en skole. Det er ikke kun forældre, som er utilfredse, vi kan også se, at lærere, som er utilfredse i folkeskolen, får nogle frihedsgrader ved at komme ud i de frie skoler«.

Så det er store skoler, som får forældre til at vælge privatskoler?

»Ja, det er der ingen tvivl om. Men der er mange forklaringer. For i samme periode er der blevet skabt en mistillid til folkeskolen. Det er en lang fortælling, som lærerne og deres fagforening også har været med til at skabe med en lønarbejdermentalitet, som alle i dag fortryder. Det er et kald at gøre en forskel for vores børn. Det øjeblik, du lægger lønarbejde hen over, så rykker du ved billedet af den gode lærer«.

Vil folkeskolen overleve?

»Jeg kan ikke se et samfund uden et eller andet fælles skoletilbud. Men jeg kan desværre godt se et samfund, hvor niveauet på det fælles tilbud er meget afhængigt af, hvor vi er i landet. Man kan frygte, at med den nye reform er uligheden sat endnu mere i værk. Fordi reformen er så ambitiøs og krævende, og fordi flere forældre i en periode med mange startvanskeligheder måske vil vælge en fri grundskole«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden