Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Børnefabrik. Mange forældre frygter at voksen-barn-kontakten bliver dårligere i de nye kæmpeinstitutioner, som kommer til at rumme op til 560 børn.
Foto: Jacob Ehrbahn(Arkiv)

Børnefabrik. Mange forældre frygter at voksen-barn-kontakten bliver dårligere i de nye kæmpeinstitutioner, som kommer til at rumme op til 560 børn.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

København vil indføre fritidstilbud med 500 børn

Fritidstilbud skal lægges sammen for at spare. Ekspert advarer mod børnefabrikker.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børn, der går på fritidshjem eller sfo i København, vil med al sandsynlighed mærke markante ændringer i fremtiden.

Mens op til 20 fritidshjem står til at blive helt nedlagt, vil andelen af kæmpeinstitutioner i hovedstaden stige. I dag er der 8 fritidstilbud med 250 børn eller derover.

I fremtiden er planen, at 34 fritidstilbud skal kunne rumme mellem 250 og 560 børn. Det fremgår af et notat fra børne- og ungdomsudvalget i Københavns Kommune.

Samlet tilbud

Forældrene frygter, at voksen-barn-kontakten bliver mindre og dårligere i de nye konstruktioner.

»Vi siger ikke, at store institutioner nødvendigvis er dårlige. Men det er simpelthen ikke lykkedes politikerne at berolige forældrene, fordi de hverken kan svare på eller dokumentere, hvordan det store skal blive godt«, siger Nina Reffstrup presseansvarlig i Københavns Forældreorganisation.

Nogle løser det naturligvis bedre end andre. Men der er mange eksempler på, at børnene sejler rundt

Politikerne på Københavns Rådhus har sagt ja til, at børne- og ungdomsforvaltningen må undersøge, hvordan man bedst kan indføre de store institutioner i de lokale skoledistrikter.

Det kan enten foregå ved, at man laver et stort samlet tilbud, der ligger på skolen, et stort samlet tilbud uden for skolen eller et stort samlet tilbud, der også benytter andre matrikler væk fra skolen til at fordele de mange hundrede børn.

Børnefabrik

Børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev (V) forklarer, at økonomien tvinger kommunen til at lave sammenlægninger, fordi de små fritidshjem ikke længere er økonomisk rentable. Hun siger samtidig, at hun vil insistere på, at man kan have god pædagogik i store sfo’er.

Det tvivler Stig Broström på. Han er professor i pædagogik på Aarhus Universitet, og han anerkender de økonomiske fordele ved stordrift, men advarer mod, at det bliver en børnefabrik.

»Risikoen er, at det hurtigt bare bliver pasning. Nogle løser det naturligvis bedre end andre. Men der er mange eksempler på, at børnene sejler rundt. Jeg er ikke imponeret«, siger han.

Forvaltningen har givet forældre, institutioner og ledere til 6. februar til at komme med deres bud på de bedste lokale løsninger. Politikerne skal træffe den endelige beslutning 18. marts.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden