Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stordrift. Magnus og Signe skal formentlig vænne sig til, at der er flere børn at slås med. Politikerne i København vil lukke deres fritidshjem og i stedet flytte dem over på en ny institution med 336 børn.
Foto: Jacob Ehrbahn

Stordrift. Magnus og Signe skal formentlig vænne sig til, at der er flere børn at slås med. Politikerne i København vil lukke deres fritidshjem og i stedet flytte dem over på en ny institution med 336 børn.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Leder på fritidshjem: Intet viser, at store institutioner gavner børnene

De københavnske fritidstilbud skal snart samles i få store enheder.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Egzon Farizi står op ad væggen ude i køkkenet.

Han blev student i sommer, og nu læser han naturvidenskab og it på Københavns Universitet. Han er kommet tilbage til Fritidshjemmet Jyllandshuse i Vanløse for at hilse på.

»De har altid behandlet mig godt her, så jeg ville lige kigge ind forbi og sige hej. Jeg kan genkende mange af pædagogerne, men der er også kommet nogle nye, og køkkenet er lavet helt om«, siger han og peger rundt, mens børnene på skift kommer ind og henter et hvidt plastikkrus med ’abemad’ i.

Ikke rentabelt

Men står det til størstedelen af partierne i Københavns Kommune, skal der ikke i fremtiden passes børn her på Jyllandshuse.

Forklaringen er, at den længere skoledag giver børnene færre timer i deres fritidstilbud. Det giver færre penge i kassen, og derfor er de små fritidshjem, som i høj grad ligger i København, ikke længere økonomisk rentable.

Politikerne foreslår i stedet at samle børnene på nogle store institutioner med op til 500 børn.

Men det økonomiske ræsonnement ærgrer Inger Hansen, som er leder på Jyllandshuse. Hun har endnu ikke set noget pædagogisk belæg for, at større institutioner skulle være bedre for børnene.

»Det her ligner udelukkende en økonomisk prioritering. Vi har ikke set noget materiale, der viser, at store institutioner gavner børnene. Jeg kan frygte, at noget af nærheden går tabt. At pædagogerne ikke i samme grad som i dag har tid til at se børnene i øjnene. Når forældrene kommer her, er de glade for, at vi ved, hvor deres barn er, og hvordan hun har haft det i løbet af dagen. Det tror jeg går tabt på en stor institution«, siger hun.

Faglig dokumentation efterlyses

Inger Hansen har været på Jyllandshuse siden 1978. Institutionen er selvejende og har elever fra 0. til 3. klasse. Jyllandshuse er godkendt til 56 børn, som går på Hyltebjerg Skole lige rundt om hjørnet.

Det er endnu ikke besluttet, præcis hvad der skal ske med institutionen og de ansatte. Men som det ser ud nu, bliver både børn og voksne flyttet over til den nye store institution på skolen.

I øjeblikket er der fire forskellige fritidstilbud til 0.-3.-klasserne på Hyltebjerg Skole, men i det materiale, som Inger Hansen sidder og kigger i nu, lægger kommunen op til, at det hele skal samles i nye bygninger på skolen.

Når forældrene kommer her, er de glade for, at vi ved, hvor deres barn er, og hvordan hun har haft det i løbet af dagen. Det tror jeg går tabt på en stor institution

Børne- og undomsborgmester i København Pia Allerslev (V) lægger ikke skjul på, at sammenlægningen af fritidstilbuddene i Københavns Kommune er en økonomisk beslutning, men hun holder også fast i, at de store institutioner sagtens kan være en pædagogisk fordel for børnene.

Men både forældre og pædagoger efterspørger dokumentation for netop den påstand.

Videnskabeligt belæg mangler

Det er der ifølge Stig Broström professor på Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) på Aarhus Universitet en god forklaring på: Der er nemlig ikke nogen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der kan ikke bringes forskningsmæssigt belæg for, at hverken de store eller små institutioner skulle være en fordel eller en ulempe for børnene. Der er dog mange beskrivelser og vurderinger, der konkluderer, at store enheder skaber en større afstand mellem ledere, personale og børn. Det gør naturligvis forældrene bekymrede, og set fra barnets perspektiv kan man hurtigt føle sig som en lille brik på en stor børnefabrik«, siger han.

Borgmester Pia Allerslev og flere andre politikere i Københavns Borgerrepræsentation argumenterer med, at de store institutioner blandt andet kan dele børnene op og aktivere dem på forskellige måder i mindre grupper, så de kan opretholde den nære børnekontakt.

Stig Broström har før hørt de argumenter, men han tror ikke på det i praksis, selv om han anerkender, at nogle er bedre end andre til at få de store institutioner til at fungere.

»De siger, at barnet ikke mærker, at der er flere hundrede andre børn. Men det holder ikke i praksis. Når der er sygdom og afspadsering, rykker lederen naturligt rundt på pædagogerne, og så kommer børnene alligevel til at møde en masse voksne, de ikke kender, selv om intentionerne sikkert har været gode. Det går ud over trygheden«, siger han.

Radikale: Voldsom ændring

Det er endnu ikke endeligt besluttet, hvordan sammenlægningen skal implementeres i de forskellige lokale skoledistrikter inden for kommunen.

I skrivende stund sender institutioner, ledere og forældre bud til børne- og ungdomsforvaltningen på, hvordan de ser sammenlægningen løst i deres område.

De bud ser Tommy Petersen (R), der er medlem af børne- og ungdomsudvalget i Københavns Kommune, meget alvorligt på. Han savner en pædagogisk diskussion i forbindelse med stordriften på sfo-området.

»Det er en meget voldsom ændring, der er lagt op til. Man vil gå væk fra de små institutioner og over til store steder, der skal kunne rumme mange hundrede børn. Det problematiske er, at diversiteten forsvinder. Børn er forskellige, og tilbuddene skal eksempelvis også kunne rumme sensitive børn«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Inger Hansen synes, at Jyllandshuse er god til netop at håndtere »de skæve og sensitive børn«.

Derfor undrer hun sig over, at kommunen lægger op til, at Jyllandshuse skal nedlægges, når den nye storinstitution i stedet kunne gøre brug af lokalerne til at trække nogle elever væk fra hovedmatriklen.

»Vi vil gerne være med til at tænke nyt og tænke ud af boksen. Vi kan bare ikke forstå, at kommunen ikke vil gøre brug af de rammer, vi kan tilbyde. Vi er rigtig gode til at håndtere de skæve børn og børn med diagnoser, som der kommer flere og flere af«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden