Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

12-tals-studerende møder hård konkurrence på CBS

Studiet med det højeste karakterkrav er fyldt med målrettede studerende, der skal vænne sig til ikke kun at få 12.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man kan have mange fordomme om den videregående uddannelse, som har Danmarks højeste karakterkrav for at blive optaget. Og det er der mange, der har.

Så mange fordomme om ’stræberne’ på studiet i international business er i omløb, at det faktisk tog lidt tid at få CBS overbevist om, at de kan være trygge ved at lukke os ind for at få et nærmere kig på de studerende på uddannelsen, hvor det sidste år krævede rekordhøje 12,1 i snit fra en gymnasial uddannelse at blive optaget på kvote 1.

Altså et snit, der sprænger karakterskalaen, hvilket kan lade sig gøre, fordi studenter kan gange deres gennemsnit op, hvis de starter på en videregående uddannelse mindre end to år efter deres studentereksamen, eller hvis de har taget ekstra højniveaufag.

LÆS OGSÅ

At IB-studiet er specielt, fortæller en studerende på sjette semester os om, inden vi tager på besøg. Sandra Mulvad er mentor for de yngre årgange af studerende, og hun fortæller, at studiets mentorer arbejder systematisk på at »menneskeliggøre« miljøet på uddannelsen.

Vi er ikke stræbere, men man kan godt mærke, at vi er et sted, hvor folk er meget målrettede og engagerede. Det er anderledes end i gymnasiet.

»Mange af de nye studerende skal vænne sig til, at her kommer de ind med et snit på over 12, og på IB kommer de ind i en klasse med 179 andre, som også er sådan. Det kan godt give nogen en følelse af at lide nederlag, hvis de får karakterer, som ikke er 10 eller 12 hver gang. Der prøver vi mentorer at sige til dem, at de skal huske, at vi har mange eksamener, så hvis de får en dårlig karakter undervejs, kan de godt gøre det rigtig godt på studiet alligevel«, fortæller Sandra Mulvad.

»Jeg har snakket med studerende, som har meget svært ved, at deres karakterer ikke er så gode, som de plejer at være, og de vil helst ikke tale højt om det«.

Skal lære at være gennemsnit
Mentorerne holder løbende sessioner, hvor de taler med de studerende om læseteknikker, eksamensteknikker, og hvordan man skal håndtere, at alt ikke altid går lige efter bogen. Faktisk går det godt med at få boret nogle huller i opfattelsen af, at alt skal være perfekt og karaktererne i top, fortæller Sandra Mulvad. Det siger også Bersant Hobdari, der er lektor og leder af studiet.

»Mange af vores studerende er vant til at være nummer 1 eller 2 i deres klasse, og nu skal de vænne sig til at være gennemsnitlige på IB-holdet. Det kan være udfordrende for mange. Vi prøver meget bevidst at fokusere på deres læringsproces og på deres faglige udvikling frem for på deres karakterer. For eksempel sammenligner vi aldrig de studerendes karakterer. Men vi har altså meget engagerede studerende, som har været vant til at måle deres præstationer ud fra karakterer hele vejen igennem gymnasiet«, siger han.

Bacheloruddannelsen i international business bevæger sig ind over flere fagområder og lærer de studerende om økonomi og handel på internationalt niveau. Det indebærer blandt andet undervisning i markedsføring, statistik, regnskab, virksomhedsstrategi og erhvervsret. Når de er færdige med uddannelsen og en kandidatoverbygning, finder de typisk arbejde i bank- eller finansverdenen, i konsulentvirksomheder eller inden for marketing og kommunikation.

20 procent udlændinge
Omkring 20 procent af de studerende er udlændinge, og resten betragter det som helt naturligt at tage en del af deres studie i udlandet eller at finde arbejde uden for Danmarks grænser, når de er færdige. Med andre ord er det ikke mennesker, der søger tryghed i Danmarks kendte andedam eller gør sig umage for ikke at skille sig ud fra resten af flokken, som sidder på stolerækkerne i auditoriet på Frederiksberg, den dag Politiken kigger forbi. Tværtimod.

Alligevel ligner de stort set alle andre studerende ved danske universiteter: et par sideskilninger, slips og pelse, men også hullede jeans, T-shirts, gummisko, ja, endda et par hættetrøjer og en kasket er at finde i rummet. Der er forelæsning i makroøkonomi, i dag med en gennemgang af blandt andet noget, der hedder IS-LM-modellen, som kan bruges til at forudsige, hvordan markeder reagerer på forskellige former for finanspolitik. De fleste af de 180 studerende lytter koncentreret til underviseren og tager noter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En af dem er 20-årige Julie Simone Jensen. Hun blev student i sommer med et snit på 12,3 og flyttede fra Esbjerg til København for at begynde på IB-uddannelsen. Det har hun ikke fortrudt:

»Det er den bedste beslutning, jeg har taget. Jeg kendte ingen i København, men det har overrasket mig, hvor hurtigt jeg har fået venner«, fortæller hun. I begyndelsen læste Julie fra klokken 7 til 22 hver dag. Nu er hun blevet bedre til at læse og holder som regel fri om aftenen.

»Jeg vil også gerne have plads til at se mine veninder og min kæreste, gå til fester og til fitness. Samtidig er jeg også god til at tage hjem til Esbjerg og besøge familien«.

Det lyder som mange ting, du skal nå. Bliver du ikke stresset?

»Nej, jeg er vant til, at der skal ske noget. Jeg gider ikke have en masse tid, som jeg ikke bruger på noget. Jeg kan godt lidt at strukturere tingene, så jeg når det hele«.

Ikke stræbere

I en pause i undervisningen sidder et par fyre og sludrer om det, der lige er blevet gennemgået om valutakurser. De går tydeligvis op i stoffet og bruger gerne pausen på at forstå det.

»Vi er ikke stræbere, men man kan godt mærke, at vi er et sted, hvor folk er meget målrettede og engagerede. Det er anderledes end i gymnasiet. Der var man altid den, der tog teten, hvis der var gruppearbejde. Her er der kamp om det. Det er fedt«, siger 20-årige Rasmus Lauritzen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det betyder ikke, at der er en ubehagelig konkurrencestemning, siger hans kammerat 19-årige Christopher Broe Hansen.

»Det betyder, at du lærer noget hele tiden. Det gælder hele tiden om at blive bedre, men det handler ikke om at blive bedre end de andre«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden