Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Studerende jubler over opgør med karakterbonus

For mange regler presser de studerende hurtigt igennem studierne, siger Danske Studerendes Fællesråd.

Uddannelse

Det er gode nyheder, at regeringen vil arbejde på at afskaffe reglen om at få ekstra bonus på karaktergennemsnittet, hvis man starter hurtigt på et studie.

Og når regeringen er i gang, er der flere andre regler, de også bør sløjfe.

Det siger formand for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali.

»Jeg synes, det er en rigtig god ide at afskaffe bonussen. Men jeg håber, det her er første skridt på vejen til, at politikerne erkender, at de har lavet nogle uheldige regler, hvor man har glemt at se på, hvordan man får de bedste studerende men fokuserer på, hvordan man får folk hurtigere igennem«, siger hun.

Flere regler skal ændres I dag kan ansøgere til videregående uddannelser få ganget deres karaktergennemsnit fra ungdomsuddannelsen med 1,08, hvis de begynder på videregående uddannelse inden for to år, efter studenterhuen er kommet på.

Det har ført til, at nogle uddannelser har adgangskvotient på over 12, og at de studerende i det hele taget fokuserer for meget på karakterer og for lidt på at lære, mener uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R). Hun vil nu lægge op til at sløjfe bonusreglen.

»Men jeg synes, Sofie Carsten Nielsen skal tænke lidt over, at 1,08-reglen bare er én ud af mange tiltag, som har til formål at få os hurtigere igennem studierne. Også fremdriftsreformen gør det svært at blive forsinket, uden at det får store følger for ens studieforløb. Og SU-reformen gør, at man får mindre i SU, hvis man holder mere end to års pause fra ungdomsuddannelse til videregående uddannelse, siger Yasmin Davali.

»Samtidig har ministeren gennemført en dimensioneringsplan, som giver færre studiepladser nogle steder, så det er klart, at presset for at få høje karakterer bliver større hele tiden«.

Enhedslisten: Det er en stor sejr

Enhedslisten har tidligere foreslået at sløjfe bonusreglen, og her er uddannelsesordfører Rosa Lund »virkelig, virkelig glad« for at høre om regeringens planer om at sløjfe bonussen.

»Det er noget, vi har rejst, lige siden reglen blev indført. Den er socialt skævvridende, og den presser karaktersnittene kunstigt i vejret. Så den regel skal bare væk. Det er en stor sejr, at regeringen nu også vil det«, siger Rosa Lund.

Trods rosen langer hun dog også ud efter regeringen. Bonusreglen, der giver gymnasieelever, som tager et ekstra fag på højniveau, lov at gange deres karaktersnit med 1,03, skal også afskaffes, mener Rosa Lund.

»1,03-reglen skal også væk. Den presser en masse gymnasieelever til at tage højniveaufag, som de ikke er rustset til. Og de elever, der i forvejen er meget stærke faglige og er forud for de andre, kommer endnu mere forud. Så den bør ministeren også afskaffe«, siger Rosa Lund.

Regeringen skal forhandle forslaget om af afskaffe bonusordningen for at begynde hurtigt på studier, i løbet af foråret. Venstre, der er forligsparti, skal være enig i ændringen, og her melder uddannelsesordfører Esben Lunde Larsen allerede, at partiet er imod ændringen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce