Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

2.100 praktiksøgende erhvervsskoleelever meldte enten afbud eller mødte simpelthen ikke op, da deres skole kaldte dem til samtale. Arkivfoto.
Foto: JANUS ENGEL

2.100 praktiksøgende erhvervsskoleelever meldte enten afbud eller mødte simpelthen ikke op, da deres skole kaldte dem til samtale. Arkivfoto.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske Erhvervsskoler: Inaktive praktikansøgere skal streges fra praktiklister

Kun 800 ud af 2.900 elever mødte op til praktiksamtale på deres skole.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De praktiksøgende elever på landets erhvervsskoler, som ikke møder op, når skolen indkalder dem til samtaler, skal slettes fra listen over praktiksøgende.

Det mener direktør for foreningen Danske Erhvervsskoler Lars Kunov.

Det var nemlig kun 800 ud af knap 2.900 elever, der mødte op, da erhvervsskolerne i novmber indkalde de praktiksøgende til en samtale. Det skriver Altinget.dk.

De resterende 2.100 elever meldte enten afbud eller mødte simpelthen ikke op. Samtidigt havde cirka halvdelen af eleverne ikke været i kontakt med en virksomhed for at finde en praktikplads inden for de seneste to uger. En fjerdedel havde ikke søgt en plads i en måned.

Dansk Arbejdsgiverforenings chefkonsulent på uddannelsesområdet, Simon Neergaard-Holm, siger til Altinget, at skolerne bør strege de elever fra listen, som ikke er aktive. Og det er Lars Kunov fra Danske Erhvervsskoler enig i.

»Vi synes også, at man skal til en fornyet samtale, så de skal kaldes ind igen. Og den her gang skal der stå i brevet, at hvis man ikke møder op, så bliver man slettet som værende praktikpladssøgende. På den måde kan vi finde ud af, om de, der ikke møder op, reelt ikke er interesseret i en praktikplads, eller om det bare var fordi, at de ikke kunne finde ud af, at det var alvorlig ment. Hvis vi kunne få det, kunne vi få et klarere billede af, hvem der faktisk er søgende«, siger Lars Kunov.

Vil ændre reglerne for et nej til skolepraktik

Dansk Arbejdsgiverforening mener, at eleverne bør have et tilbud om at starte i skolepraktik, og skrives ud af uddannelsen og praktikpladskøen, hvis de takker nej til det.

Men det er Lars Kunov fra erhvervsskolerne ikke enig i.

»Jeg hører DA’s forslag sådan, at hvis de siger nej til skolepraktik, så kan de blive slettet af køen. Den går ikke. Man skal have lov til at sige nej til et praktikcenter og stadig være praktiksøgende. Der er også et økonomisk issue, for en del fremhæver, at grunden til, at de har fravalgt skolepraktikken, er økonomien. Den (lønnen red.) er også lavere end det, man kan tjene, hvis man går ud og får arbejde som ufaglært eller får en praktikplads«.

Et grundforløb på Hotel og Restaurant Randers har nedsat elevfrafald markant. Og det er blot en af grundene til, at alle skolens undervisere er blevet indstillet til Politikens Undervisningspris. Deriblandt faglærer Bo Laursen. Kilde: politiken.tv / Foto: Anders Skjoldjensen. Klip: Henrik Haupt

Men selvom Lars Kunov ikke vil afskrive de elever, der siger nej til skolepraktik, vil han gerne ændre lidt på reglerne.

»Der er rigtig mange af dem, der har været til samtale, som faktisk gerne vil i skolepraktitk. Men de fravalgte det første gang, de fik det tilbudt, fordi de troede, at de selv kunne finde en praktikplads eller ikke syntes, at det var så attraktivt. Nu har vi faktisk fået lavet praktikcentre, hvor kvaliteten er væsentligt øget, og samtidig er der en del, der har fundet ud af, at de faktisk ikke kunne finde en praktikplads selv. Derfor er de interesseret i at komme på praktikcenter nu. Der har reglerne været, at har man en gang sagt nej, så har man sagt nej. Og det er ærgerligt, når vi ved, at vi kommer til at mangle faglært arbejde i fremtiden«, siger han.

Praktikcenterchef: »Unge mennesker finder finder nye«

Praktikcenterchef på Tech College Aalborg Per Dennis Kristensen kan godt genkende billedet af de mange praktiksøgende, der ikke møder op. I Aalborg mødte kun 25 procent af eleverne op til samtalen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det får ikke panderynkerne frem hos praktikcenterchefen.

Jeg tror umiddelbart, det skyldes, at de unge mennesker i dag er fornuftige

»Jeg tror umiddelbart, det skyldes, at de unge mennesker i dag er fornuftige og ikke bare sætter sig på hænderne og venter på, at vi finder noget til dem. Unge mennesker finder nye veje. Så prøver de et job i Fakta eller bliver arbejdsmand et sted. Det er sådan, unge agerer i dag. Så er de stadigvæk praktikpladsøgende i vores system, men når de får en indkaldelse til et møde, tænker de, at det går fint og kommer ikke til samtalen«, forklarer Per Dennis Kristensen.

Hvis det at strege eleverne fra listen over praktiksøgende kan give et mere reelt billede af, hvor mange der faktisk mangler en praktikplads, synes han, at det vil være positivt.

»Det er fornuftigt nok at få nogle reelle tal på bordet. Men det er ikke altid, at den hele sandhed kommer frem, for der kan godt sidde nogle ved kassen nede i Netto, som stadigvæk godt kunne tænke sig en praktikplads«, siger han.

Også på Syddansk Erhvervsskole i Odense bekræfter kommunikationschef Lars Havelund, at omkring 60 procent af de praktiksøgende ikke mødte op, da skolen indkaldte dem til samtale. Han vil helst ikke gætte på årsagen, men fortæller, at eleverne vil blive indkaldt igen, og hvis de heller denne gang møder op, vil de bliver streget som praktiksøgende.

I Østjylland er problemet langt mindre, og her kan uddannelsesdirektør på Aarhus Tech Ib Kronborg ikke genkende billedet af de inaktive praktiksøgende. Han indkaldte ligesom de andre erhvervsskoler på Undervisningsministeriets opfordring de elever, som på papiret søgte praktik, til en samtale. Ud af 54 elever havde 7 fået en praktikplads, mens 4 ikke mødte frem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi er normalt i dialog med dem hver tredje måned enten på mail eller telefon for at høre, hvor mange uddannelsesaftaler, de har søgt, og hvad har de gjort. Nogle har for eksempel fået en lærerplads og glemmer at melde sig ud af praktik-køen«, siger Ib Kronborg.

De fire elever, der ikke mødte op til samtalen, vil blive kaldt til møde igen. Hvis de fortsat ikke viser sig, vil Ib Kronborg formentlig strege dem fra listen.

»Jeg tænker, at vi ikke vi kan have dem stående som praktikpladssøgende. Man skal jo gøre noget aktivt undervejs i forløbet, så når vi indkalder dem og hvis de udebliver, tænker jeg, at de ikke kan være søgende«, siger Ib Kronborg.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden