Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rekruttering. 24-årige Clara Barfod Parellada er i et lægevikariat på Nykøbing Falster Sygehus. Hun oplever, at det er en vigtig måde for sygehusene at rekruttere kommende læger til yderområderne på.
Foto: Finn Frandsen

Rekruttering. 24-årige Clara Barfod Parellada er i et lægevikariat på Nykøbing Falster Sygehus. Hun oplever, at det er en vigtig måde for sygehusene at rekruttere kommende læger til yderområderne på.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Reform kan give stor lægemangel

Når fremdriftsreformen træder i kraft til sommer, får studerende sværere ved at tage et lægevikariat, vurderer organisation.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arne Cyron, der er sygehusdirektør på Nykøbing Falster Sygehus, har i årevis haft studerende i læge- eller sygeplejevikariater på hospitalet, og det meste af tiden har det lydt, at der var for få pladser til rådighed. Men når fremdriftsreformen træder i kraft til sommer, er sygehuset i fare for ikke at få besat de vante vikariater.

»Det vil få en særdeles negativ konsekvens, hvis vi ikke er i stand til at kunne ansætte studentervikarer. Vi vil have meget svært ved at kunne bemande vores afdelinger tilstrækkeligt, og vi vil få svært ved at klare dagligdagen med vores patientarbejde«, siger sygehusdirektøren.

Op mod 2.500 vikariater for læger, sygeplejersker og social- og sundhedspersonale risikerer at forsvinde, i takt med at reformen kræver en reducering af studietiden. Det viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL).

Tyve vikarer om sommeren

Medicinstuderende vil efter reformen automatisk blive tilmeldt alle eksaminer uden mulighed for at framelde sig. Det gør det svært for dem at skabe et rum mellem to semestre til at tage et vikariat, vurderer Foreningen af Danske Lægestuderende (FADL).

»Vi kræver orlov af mange årsager, men det er primært for at få mere erfaring og perspektiv. Det vil være ærgerligt at miste for den enkelte studerende«, siger Kasper Kjær Gasbjerg, der er formand for FADL.

På Nykøbing Falster Sygehus er fem lægestuderende lige nu ansat i et lægevikariat. I sommermånederne er der tale om godt tyve vikarer.

Fælles for alle vikarer er, at de deltager i det daglige arbejde på sygehuset på lige fod med de andre læger – og uden dem vil der være »en massiv lægemangel«, forklarer Arne Cyron:

»Universiteterne er ikke forpligtede til at forsyne os med arbejdskraft, men vi er dybt afhængige af dem. Det vil blive et meget stort problem, og det vil ramme rigtig mange sygehuse, især i provinsen. Derudover vil det blive endnu sværere for os at rekruttere nye læger. Mange af dem, der har været i et vikariat hos os, kommer tilbage. De vender tilbage, fordi de har fået et godt kendskab til stedet«, siger han.

Også på Aabenraa Sygehus vil puslespillet om ledige læger blive sværere at lægge efter sommerferien. Selv om sygehuset ikke har brug for samme antal vikarer som tidligere, er de ifølge Søren Aggestrup, der er lægelig direktør på Aabenraa Sygehus, stadig afhængige af at kunne ansætte studerende i vikariater.

»Lige nu har vi ti studerende ansat på vores sygehus, som vi er rigtig glade for. De er super motiverende, og det ville være en skam at undvære dem«.

Lægevikariat giver større ansvar

Regeringen åbnede i sidste uge for, at en treårig bacheloruddannelse på universitetet ikke med det samme behøver at blive fulgt af en 2-årig kandidatuddannelse.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) meddelte, at studerende på landets universiteter skal have mulighed for at holde en pause i op til to år efter deres bachelorgrad.

Men Søren Aggestrup tror ikke på, at regeringens udspil har nogen god effekt.

»Det hjælper ikke medicinstuderende at tage fri mellem bachelor og kandidat, da de først har mulighed for at tage et vikariat efter 8. semester på kandidaten. Mange af de studerende finder under vikariatet ud af, hvad de gerne vil specialisere sig i. Det afkorter den tid, der går fra deres basisforløb, til de påbegynder speciallægeuddannelse. Vi får altså hurtigere de speciallæger, vi har brug for«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En af de lægestuderende, der har påtaget sig et lægevikariat, er 24-årige Clara Barfod Parellada, som går på 9. semester på Københavns Universitet. Hun er ansat på Nykøbing Falster Sygehus’ akutafdeling i et 5-måneders vikariat.

»Jeg kan blive skræmt ved tanken om at skulle stå med et andet menneskets liv, men ved mit lægevikariat kan jeg meget bedre forberede mig på det ansvar. Samtidig har jeg fundet ud af, at jeg godt kan lide praktisk arbejde. Jeg føler mig mere klar, mere sikker og mere robust til at vælge mit speciale«, siger Clara Barfod Parellada, der lige nu overvejer at blive fødselslæge efter at have fulgt og assisteret en fødselslæge til et kejsersnit.

»Det var meget fascinerende. Det satte helt sikkert nogle tanker i gang, som jeg ikke ville have fået på skolebænken«.

Uddannelsesminister: Venter på reelle erfaringer

Kasper Kjær Gasbjerg hører ofte om lignende historier.

»Hvis det bliver sværere at tage et vikariat, mindsker det muligheden for den enkelte studerende at finde sin vej som læge. Det er et vigtigt instrument, hvor flere mulige veje bliver afklaret«, siger han.

Hvorfor er det ikke bedre, at studerende kommer hurtigere igennem deres uddannelse?

»Det er en maskinel tanke. Uanset om de studerende vil tage vikariater eller ej, er tvangstilmeldingen et problem. Hvis studerende ikke har mulighed for at læse ordentligt op på teorien, men i stedet bliver tvunget videre, løser det ikke problemet. Det griber ind i muligheden for at kvalificere sig for at blive en god læge«, siger Kasper Kjær Gasbjerg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men ifølge uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) bør studerende, sygehuse og FADL vente med deres opråb, til regeringen har fået »reelle erfaringer« med fremdriftsreformen.

»Vi ved ikke, hvordan reformen kommer til at influere på det. Det skal vi følge. Vi må se på, om der er nogle konkrete ting, vi skal justere. Det kunne være, om orlov skal tælle med eller ej. Men jeg synes lige, at vi skal have nogle reelle erfaringer med reformen og se på, om det giver de udfordringer eller ej«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden