Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Universitet til topchefer: Skru ned for timer i studiejobbet

Studerende med job ved siden af studiet, skal højst ansættes 12 timer om ugen, lyder opfordring fra dekan på Københavns Universitet. Ellers risikerer de at blive smidt ud af studiet.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I den kommende uge vil et brev dumpe ind ad brevsprækken hos departementschefer, direktører og andre topchefer, som har ansvar for de institutioner og virksomheder, som har studerende ansat i studiejobs.

I brevet beder den øverste ansvarlige for Københavns Universitets Samfundsvidenskabelige Fakultet, dekan Troels Østergaard Sørensen, arbejdsgiverne om at skrue ned for deres studentermedhjælperes timetal og holde ansættelserne på 8-12 timer ugentlig.

»Hvis man beskæftiger studerende mere end 15 timer per uge, indebærer det en stor risiko for, at de slet ikke bliver kandidater«, skriver dekanen, som har omkring 6.500 studerende i statskundskab, sociologi, økonomi, psykologi og antropologi under sine vinger.

»Det er dyb alvor«

Årsagen til dekanens opfordring er den såkaldte fremdriftsreform, der fra næste studieår træder i kraft for alle studerende på videregående uddannelser.

Med reformen skal alle studerende være fuldtidsstuderende, og samtidig indskrænkes deres muligheder for at tage et fag eller en eksamen om.

»Jeg mener, det er vigtigt for de studerende, at arbejdsgiverne er klar over, at det nu er fuldtidsstudier, de går på. Fra september ryger man ud og får ikke sin uddannelse, hvis man ikke følger sit studie. Det er dyb alvor«, siger Troels Østergaard Sørensen.

Der er opstået en konkurrence blandt de studerende om at have så meget erhvervserfaring som muligt på cv’et

De fleste jobopslag efter studentermedhjælpere i offentlige jobbanker er til stillinger på 15-20 timer om ugen. Ifølge en undersøgelse, fagforeningen Djøf har foretaget blandt sine studerende medlemmer, har 66 procent af de kandidatstuderende et studierelevant job.

»Der er opstået en konkurrence blandt de studerende om at have så meget erhvervserfaring som muligt på cv’et. Det kommer til at gå ud over studierne. Når de studerende hører om en medstuderende, der har tre jobs, tænker de, at de skal have fire. Det har taget overhånd«, siger Troels Østergaard Sørensen.

Industri: Opfordring går for vidt

Moderniseringsstyrelsen, som har personaleansvar for statens medarbejdere, skriver i en kommentar, at studiejobs generelt er til glæde både for de studerende og staten. Men styrelsen vil ikke regulere ansættelserne.

»Det er den enkelte studerendes ansvar ikke at påtage sig jobs, som er svære at forene med at passe studierne. Samtidig bør statslige arbejdsgivere selvfølgelig være opmærksom på intentionerne i studiefremdriftsreformen«, skriver styrelsen.

Københavns Universitets opfordring går for vidt, mener de private arbejdsgivere hos Dansk Erhverv og Dansk Industri.

»Jeg synes, dekanen sætter timetallet for lavt. I mange virksomheder har studentermedhjælpere vigtige arbejdsopgaver. Hvis de kommer ned på 8 timer om ugen, kan vi risikere, de ender med at få piccolinearbejde, og det er de for kvikke til«, siger underdirektør i Dansk Industri Charlotte Rønhof.

Hun vil trods dekanens opfordring fortsat råde DI’s medlemmer til at ansætte studerende omkring 15 timer om ugen, som de gør i dag.

Modsatrettede krav

De studerende på KU’s Samfundsvidenskabelige Fakultet er glade for dekanens brev til arbejdsgiverne. For når de både mødes med krav om at være fuldtidsstuderende og at træde hurtigt og effektivt ud på arbejdsmarkedet, er det svært at komme det hele i møde. Det siger Alexander Bergeon, der er formand for de studerendes råd på fakultetet.

»Der er mange krav lige nu, og mange af dem kan godt føles modsatrettede, så man som studerende kommer i tvivl om, hvor man mest hensigtsmæssigt skal lægge sin indsats«, siger han.

Der findes ingen generelle retningslinjer for, hvor mange timer om ugen et studiejob må være. Men både dekanen og Dansk Industri opfordrer til, at det bliver gjort klart, hvad Uddannelsesministeriet anbefaler. Det afviser uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R).

»Selvfølgelig skal studierne være hovedprioritet, når man er studerende. Men jeg synes ikke, det er op til mig at vurdere, om en studerende kan klare 12 eller 15 timers studiejob. Det tror jeg, at de sagtens selv kan administrere«, siger ministeren.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden