Gymnasieelever lægger under selve eksamen opgaver ud på internettet, som andre laver for dem. Kilde: politiken.tv / Nima Hajarzadeh

Uddannelse

Gymnasieelever bruger Facebook til eksamenssnyd

Gymnasieelever er fristet til at snyde, når de må bruge internettet til eksamen. Det er lærerne ved at være godt trætte af.

Uddannelse

Matematiklærer Julian Bybeck Tosev fra Herlev Gymnasium og HF sukker, mens hans øjne glider ned over computerskærmen og de eksempler på snyd, som han har fundet på Facebook og Studieportalen de seneste par uger. 50 af dem er snyd til årsprøver og hverdagsafleveringer, mens 6 af dem er eksempler på gymnasieelever, der under deres skriftlige eksamen i matematik har lagt eksamensopgaver ud på Facebook for at få hjælp.

»Det er blevet så meget lettere at snyde. Det her er kun toppen af isbjerget, og det er næsten umuligt for censorerne at opdage snyd, da de ikke kender eleverne og derfor ikke undrer sig over, hvordan en elev, der plejer at få en lav karakter, pludselig får 10 til eksamen«, siger Julian Bybeck Tosev.

Også andre gymnasielærere er frustrerede. I facebookgruppen ’Matematiklærer i gymnasiet’ skriver lærerne her i eksamenstiden til hinanden med eksempler på snyd.

»Nogen, der kan hjælpe?, skal snart afleveres«, lyder et af eksemplerne, hvor en elev i en facebookgruppe efterlyser hjælp til at løse en matematikopgave.

Eksamensform bør ændres

Hvor mange gymnasieelever, der fupper, findes der ikke svar på. Men ved sommerterminen sidste år rejste gymnasiecensorerne ifølge Undervisningsministeriet 260 formodninger om snyd i relation til de digitale skriftlige prøver på gymnasiale uddannelser. I 2011 var tallet 190.

Matematiklærer Julian Bybeck Tosev ønsker ikke at »hænge elever ud«, men mener, at prøveformen bør ændres.

Den skriftlige eksamen i matematik bør kun være med papir, blyant og formelsamling

»Den skriftlige eksamen i matematik bør kun være med papir, blyant og formelsamling. Den mundtlige eksamen bør være todelt: en del, hvor eleven trækker et spørgsmål, og en mere eksperimentel del, hvor elever i par arbejder med alle hjælpemidler, hvor lærer og censor er i dialog med eleverne«, mener han.

Siden 2010 har der på gymnasier været holdt skriftlige prøver med adgang til internettet i blandt andet dansk, samfundsfag og matematik. Til nogle eksamener må eleverne surfe frit, til andre må de kun gå online efter bestemte ting, der har været brugt i undervisningen. Eleverne må dog ikke have »utilsigtet kommunikation« med andre.

Formanden for Gymnasieskolernes Lærerforening, Annette Nordstrøm Hansen, ser et »kæmpeproblem«, selv om hun vurderer, at snyderiet er begrænset. De skriftlige eksamener skal tænkes om.

»Ikke ved at holde internettet ude af eksamenerne, men ved at sammensætte nogle opgaver, hvor det er sværere at finde svarene på nettet og blot kopiere et facit i matematik eller et tekststykke fra en analyse af en novelle«, siger hun.

Fåtal der snyder

Ifølge Mathilde Lynggaard Vinther, der er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, er det »et fåtal« af eleverne, der snyder. »Men ja, der er et behov for at gennemtænke vores eksamensformer i forhold til den måde, vi vurderer eleverne på«.

Formanden for Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen, mener, at gymnasierne gør meget for at imødegå snyd.

»Men jeg er enig i, at der er en udfordring i at medtænke, hvordan vi bedre udnytter nettet til eksamen«, siger hun.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) kalder snyd »uacceptabelt«:

»Det her kommer Styrelsen for Undervisning og Kvalitet til at se på. Jeg er enig i behovet for nye prøveformer, så man kan bruge nettet til at løse mere selvstændige opgaver uden bare at kunne kopiere. Det bliver der også arbejdet på«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce