Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gymnasieelever lægger under selve eksamen opgaver ud på internettet, som andre laver for dem. Kilde: politiken.tv / Nima Hajarzadeh

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gymnasieelever bruger Facebook til eksamenssnyd

Gymnasieelever er fristet til at snyde, når de må bruge internettet til eksamen. Det er lærerne ved at være godt trætte af.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Matematiklærer Julian Bybeck Tosev fra Herlev Gymnasium og HF sukker, mens hans øjne glider ned over computerskærmen og de eksempler på snyd, som han har fundet på Facebook og Studieportalen de seneste par uger. 50 af dem er snyd til årsprøver og hverdagsafleveringer, mens 6 af dem er eksempler på gymnasieelever, der under deres skriftlige eksamen i matematik har lagt eksamensopgaver ud på Facebook for at få hjælp.

»Det er blevet så meget lettere at snyde. Det her er kun toppen af isbjerget, og det er næsten umuligt for censorerne at opdage snyd, da de ikke kender eleverne og derfor ikke undrer sig over, hvordan en elev, der plejer at få en lav karakter, pludselig får 10 til eksamen«, siger Julian Bybeck Tosev.

Også andre gymnasielærere er frustrerede. I facebookgruppen ’Matematiklærer i gymnasiet’ skriver lærerne her i eksamenstiden til hinanden med eksempler på snyd.

»Nogen, der kan hjælpe?, skal snart afleveres«, lyder et af eksemplerne, hvor en elev i en facebookgruppe efterlyser hjælp til at løse en matematikopgave.

Eksamensform bør ændres

Hvor mange gymnasieelever, der fupper, findes der ikke svar på. Men ved sommerterminen sidste år rejste gymnasiecensorerne ifølge Undervisningsministeriet 260 formodninger om snyd i relation til de digitale skriftlige prøver på gymnasiale uddannelser. I 2011 var tallet 190.

Matematiklærer Julian Bybeck Tosev ønsker ikke at »hænge elever ud«, men mener, at prøveformen bør ændres.

Den skriftlige eksamen i matematik bør kun være med papir, blyant og formelsamling

»Den skriftlige eksamen i matematik bør kun være med papir, blyant og formelsamling. Den mundtlige eksamen bør være todelt: en del, hvor eleven trækker et spørgsmål, og en mere eksperimentel del, hvor elever i par arbejder med alle hjælpemidler, hvor lærer og censor er i dialog med eleverne«, mener han.

Siden 2010 har der på gymnasier været holdt skriftlige prøver med adgang til internettet i blandt andet dansk, samfundsfag og matematik. Til nogle eksamener må eleverne surfe frit, til andre må de kun gå online efter bestemte ting, der har været brugt i undervisningen. Eleverne må dog ikke have »utilsigtet kommunikation« med andre.

Formanden for Gymnasieskolernes Lærerforening, Annette Nordstrøm Hansen, ser et »kæmpeproblem«, selv om hun vurderer, at snyderiet er begrænset. De skriftlige eksamener skal tænkes om.

»Ikke ved at holde internettet ude af eksamenerne, men ved at sammensætte nogle opgaver, hvor det er sværere at finde svarene på nettet og blot kopiere et facit i matematik eller et tekststykke fra en analyse af en novelle«, siger hun.

Fåtal der snyder

Ifølge Mathilde Lynggaard Vinther, der er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, er det »et fåtal« af eleverne, der snyder. »Men ja, der er et behov for at gennemtænke vores eksamensformer i forhold til den måde, vi vurderer eleverne på«.

Formanden for Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen, mener, at gymnasierne gør meget for at imødegå snyd.

»Men jeg er enig i, at der er en udfordring i at medtænke, hvordan vi bedre udnytter nettet til eksamen«, siger hun.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) kalder snyd »uacceptabelt«:

»Det her kommer Styrelsen for Undervisning og Kvalitet til at se på. Jeg er enig i behovet for nye prøveformer, så man kan bruge nettet til at løse mere selvstændige opgaver uden bare at kunne kopiere. Det bliver der også arbejdet på«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden