Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Modstand. Fremdriftsreformen, der træder i kraft på landets universiteter efter sommerferien, har mødt voldsom protest. Nu ser den ud til at blive ændret.
Foto: JENS DRESLING

Modstand. Fremdriftsreformen, der træder i kraft på landets universiteter efter sommerferien, har mødt voldsom protest. Nu ser den ud til at blive ændret.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Radikale: Find et deltidsjob, og tag din kandidat på fire år

Alle partier bag omstridt fremdriftsreform for universiteter er nu klar til at ændre reformens krav.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skal være muligt at tage en kandidatuddannelse på deltid, hvis man kan forsørge sig selv med et job ved siden af.

Det mener uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R), som dermed vil give studerende mulighed for at bruge op til fire år på en kandidat, der normalt er normeret til 2 år. Dog skal man ikke have SU, men forsørge sig selv.

Vi vil gerne have flere kandidater med en tættere tilknytning til arbejdsmarkedet, som hurtigere kommer i beskæftigelse, når de er færdige.

»Det er for at sikre, at vi har kandidater, der er dygtige nok, og som har en tæt tilknytning til arbejdsmarkedet. Det er ikke et spørgsmål om at bløde op for noget«, siger ministeren og henviser til den fremdriftsreform, som blandt andet er blevet kritiseret for at gøre det svært at passe et arbejde ved siden af studierne.

Når reformen træder i kraft efter sommerferien, vil der blandt andet være krav om, at alle studerende skal være fuldtidsstuderende. Skal de radikales forslag realiseres, vil det derfor kræve en ændring af forliget om fremdriftsreformen - noget Sofie Carsten Nielsen tidligere har afvist, før den er fuldt implementeret.

Hun understreger, at det ikke i øvrigt ændrer ved kravene om fremdrift og fuldtidsstudier.

»Når man er fuldtidsstuderende, skal man være det. Vi vil gerne have flere kandidater med en tættere tilknytning til arbejdsmarkedet, som hurtigere kommer i beskæftigelse, når de er færdige. En af måderne er at knytte kandidatstuderende til en virksomhed, allerede mens de studerer«, siger Sofie Carsten Nielsen.

DF, SF og S bakker op om forslaget, og selvom V og K ikke gør, er også de klar til at justere reformen.

Dermed er der pludseligt skabt bred politisk enighed om at ændre på fremdriftsreformen.

Studerende frygter mere bureaukrati

I Dansk Erhverv ser uddannelseschef Mette Fjord Sørensen en deltidskandidat som en oplagt kobling mellem arbejde og uddannelse.

I stedet for at løse problemet, tror jeg, det kommer til at betyde mere bureaukrati

»De studerende vil de få en bedre forståelse af, hvilke kvalifikationer, der bliver efterspurgt«, siger hun.

Omvendt kalder Yasmin Davali, formand for Danske Studerendes Fællesråd, forslaget for en lappeløsning på fremdriftsreformen. Hun mener, at den har skabt bureaukrati og netop forhindrer, at man kan tage en kandidat samtidigt med, at man arbejder.

»I stedet for at løse problemet tror jeg, det kommer til at betyde mere bureaukrati, og potentielt kan det åbne op for en masse andre problemer«, siger hun.

Hun glæder sig dog over, at alle partierne bag fremdriftsreformen nu ønsker at lave ændringer.

Selvom Sofie Carsten Nielsen ikke vil diskutere andet end muligheden for en kandidat på deltid, vil hun gerne høre universiteterne meninger om, hvordan en sådan kandidat kan udformes.

»Jeg skal sætte mig sammen med universiteterne efter et valg – hvis jeg kommer tilbage i stolen – og se på, hvordan det kan tilrettelægges. Det skal gøres nemt og ubureaukratisk«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden