Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Besparelser. Uddannelseslederne mener, at regeringen skyder sig selv i foden.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Besparelser. Uddannelseslederne mener, at regeringen skyder sig selv i foden.

Uddannelse

Uddannelsesledere: Milliardbesparelser rammer de svageste

Grønthøsterbesparelser rammer de mest udfordrede elever på uddannelserne, siger uddannelsesfolk samstemmende.

Uddannelse

Regeringens annoncerede besparelser på såvel videregående uddannelser som ungdomsuddannelserne får langvarige konsekvenser for kvaliteten og rammer især de svageste elever.

Sådan lyder reaktionen fra formanden for Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen, der også er rektor på Det Åbne Gymnasium i Valby.

»Uddannelse er en langsigtet investering, og vi arbejder alle målrettet mod at få flere igennem på et højere uddannelsestrin. Det er ikke et arbejde, vi kan fortsætte med så store besparelser. Det er ærgerligt, for vi har brug for, at alle unge får en uddannelse«.

Færre unge på skolebænken

Hun er tillige rektor på Det Åbne Gymnasium i Valby, hvor man nu vil være nødt til at gå alle aktiviteter igennem med en tættekam.

»Vi har for eksempel opprioriteret at have tilbud til unge med sociale eller faglige udfordringer. Så besparelserne vil gå ud over de tilbud til unge, som af den ene eller den anden grund har sværere ved at gennemføre«.

Alle skal spare. Hvorfor ikke uddannelser?

»Uddannelse er bare det dårligste sted at spare. Vi ved jo også fra fattige lande, at hvis man investerer i uddannelse, løfter det landet på langt sigt. Man ender altid et dårligere sted, hvis man sparer på uddannelse«.

Man ender altid et dårligere sted, hvis man sparer på uddannelse

Direktør i Danske Erhvervsskoler Lars Kunov kalder besparelserne »noget møg«. De går i en helt anden retning end den erhvervsuddannelsesreform, som er vedtaget, siger han:

»Reformen satser på kvalitet og på at tiltrække flere elever. Der er kun ét sted, vi kan finde så store besparelser, og det er ved, at der bliver flere elever per lærer. Det går ud over alle elever, men mest over for de elever, som har sværest ved at klare uddannelsen«.

Hanne Pontoppidan, der er formand for Uddannelsesforbundet, er enig og mener, at regeringen skyder sig selv i foden.

»Det vil få konsekvenser for de mest udsattes læring for eksempel på erhvervsuddannelserne. Det fører til, at færre unge får en ungdomsuddannelse – altså det modsatte af, hvad regeringen ønsker«, siger hun.

Flere studerende i klasselokalet

Også de videregående uddannelser må berede sig på at spænde livremmen ind. Harald Mikkelsen, rektor på VIA University College og formand for Danske Professionshøjskolers rektorkollegium, siger, at det vil gå ud over kvaliteten af uddannelserne:

»Selvfølgelig kan vi proppe flere studerende ind i klasseværelserne, men vi når efterhånden et niveau, hvor vi sakker bagud i forhold til udlandet, når uddannelsesstøtten ikke regnes med«.

Om konsekvensen siger han: »Vi må se på, om uddannelserne kan udbydes så mange steder, som de bliver i dag. Desuden får besparelserne konsekvenser for de svageste blandt de studerende, hvor vi i dag gør meget for at understøtte dem«.

Formand for Danske Studerendes Fællesråd Yasmin Davali, kalder det »helt ubegribeligt«, at regeringen vælger at spare på det her område.

»Mange uddannelser er i for vejen pressede, og kvaliteten halter mange steder ved, at studerende får for få timer og der ikke er afsat tid til feedback på de studerendes præstationer. Så med de her besparelser risikerer vi at ryge helt ud over kanten«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce