Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LINE ØRNES SØNDERGAARD /Line Ørnes Søndergaard
Foto: LINE ØRNES SØNDERGAARD /Line Ørnes Søndergaard

Opgør. Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen vil ændre den metode, der afgør, hvor mange penge de forskellige uddannelser får fra staten.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen varsler opgør med universiteternes penge-model

Uddannelserne skal ikke længere automatisk have penge pr. elev.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen lægger op til at droppe taxametersystemet, der tildeler uddannelsesinstitutionerne penge alt efter, hvor mange studerende de uddanner.

Det fortæller uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse, hvor han varsler et helt nyt bevillingssystem.

Der er dog ikke nogen ny model klar endnu, men det nuværende system skal ændres, så det »i højere grad understøtter høj kvalitet i uddannelserne og uddanner til beskæftigelse«, lyder det.

Et nyt system skal også sørge for, at der udbydes videregående uddannelser i hele landet.

»For regeringen er det vigtigt, at de penge, staten investerer i uddannelse, bruges på en måde, så de fører til uddannelser af høj kvalitet. Desuden skal statens investeringer understøtte, at vi udbyder uddannelser, som samfundet har brug for. Og så skal vi naturligvis sikre, at man fortsat kan tage en videregående uddannelse uanset, om man bor i Horsens eller i Hovedstaden«, siger Esben Lunde Larsen i pressemeddelelsen.

»Det nuværende taxametersystem er ikke indrettet til at styre i forhold til disse kriterier. Derfor skal det ændres«.

Omkostningsneutralt

Det nuværende taxametersystem fordeler pengene forskelligt, alt efter hvilken type institution der er tale om.

Institutionerne får et tilskud for hvert årsværk, de studerende gennemfører på uddannelsen. Hvis der optages flere studerende, der vel at mærke består eksamen, stiger tilskuddet.

Universiteterne får også en bevilling til forskning, mens der på professionshøjskolerne og erhvervsakademierne er en undervisningstakst, en bygningstakst, en færdiggørelsestakst og, hvis det er relevant, en praktiktakst.

Det nye tilskudssystem skal være »omkostningsneutralt for staten i overgangsåret«, står der i pressemeddelelsen. Over for Ritzau understreger ministeren, at et nyt bevillingssystem ikke er en spareøvelse.

»Der er en øvelse i at fordele beløbet, som vi bruger, på en klogere måde«, siger han.

Regeringen planlægger i forvejen at spare milliarder på uddannelsesområdet. I alt foreslår regeringen at skære uddannelsesområdet med 8,7 milliarder kroner de næste 4 år, fremgår det af regeringens finanslovsforslag.

Ministeren vil nu nedsætte en arbejdsgruppe i sit eget ministerium og en gruppe bestående af repræsentanter for uddannelsessektoren og erhvervslivet, der skal finde frem til, hvordan pengene skal fordeles fremover. Ifølge Ritzau skal det nye system træde i kraft i finansåret 2018.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden