Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Økonomi. Regeringen har foreslået at skære 8,7 milliarder kroner på uddannelsesområdet over de næste 4 år.
Foto: DITTE VALENTE (arkiv)

Økonomi. Regeringen har foreslået at skære 8,7 milliarder kroner på uddannelsesområdet over de næste 4 år.

Uddannelse

Bredt flertal vil skrotte uddannelses-taxameter

Flertal på Christiansborg vil revolutionere måden, uddannelser får penge på. Der er lagt op til at styrke uddannelser i provinsen.

Uddannelse

Universiteter og andre videregående uddannelsesinstitutioner skal ikke længere have en pose penge, hver gang en af landets knap 200.000 studerende har bestået en eksamen. Der tegner sig et klart politisk flertal for at ændre måden, uddannelser i de sidste 20 år har fået tildelt penge på.

Partierne fra SF til Liberal Alliance tager godt imod, at Venstre-regeringen nu vil droppe det såkaldte taxametersystem, som i årevis har været skældt ud for at reducere uddannelserne til pølsefabrikker, fordi de får penge for at presse studerende ind og ud gennem de lærde haller.

»Det er lige vand på SF’s mølle at gøre op med taxametersystemet, og det er et velkomment nybrud i forhold til, hvad Venstre normalt står for«, siger Jacob Mark, der er uddannelses- og forskningsordfører for SF.

Bredt udbud i hele landet

Socialdemokraterne er på samme linje.

»Alle er enige om, at taxametersystemet ikke fungerer godt nok i dag og har indbyggede problemer, som vi er klar til at diskutere«, siger Mette Reissmann, socialdemokraternes uddannelses- og forskningsordfører. Også Radikale Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti tager godt imod regeringens plan om at skrotte taxametersystemet.

Der er ikke nogen ny model klar endnu, og forandringen skal ske ved at nedsætte en arbejdsgruppe af embedsmænd og en anden af folk fra uddannelsessektoren. Det nye tilskudssystem må ikke koste mere end det, som kendes i dag, og det skal efter planen træde i kraft i 2018.

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) peger på tre områder, hvor han vil lave om på tildelingen af penge til uddannelser.

Det klinger hult at ville reformere bevillingssystemet, når det samtidig skæres ned til sokkeholderne

Bevillingssystemet skal give kvalitet og samtidig sikre, at studerende uddannes til jobs og ikke til arbejdsløshed. Endelig skal bevillingssystemet sikre et bredt udbud af uddannelser i hele landet, så studerende fortsat kan tage en uddannelse, uanset om de bor i Horsens eller i hovedstaden, som han udtrykker det.

Mens uddannelsesordførerne er enige med ministeren i, at et nyt system skal have fokus på kvalitet og sikre, at uddannelser i provinser får penge til at overleve, skilles vejene, når det handler om at give uddannelser penge efter jobchancerne efter sidste eksamen.

DSF: Klinger hult

Regeringen planlægger i forvejen at spare milliarder på uddannelsesområdet. I alt foreslår regeringen at skære 8,7 milliarder kroner de næste 4 år, fremgår det af regeringens finanslovsforslag.

»Det klinger hult at ville reformere bevillingssystemet, når det samtidig skæres ned til sokkeholderne«, siger formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, som i lighed med flere politikere på Christiansborg er skeptisk over for at knytte bevillinger med jobchancerne bagefter, fordi det risikerer at fastholde de ramte uddannelser i en negativ spiral og blive en selvopfyldende profeti.

Formand for Danske Universiteter og rektor for DTU Anders Bjarklev er enig i, at universiteterne har brug for ro.

»Med de udmeldte besparelser er der rigeligt på paletten lige nu. Men hvis politikerne gerne vil have en diskussion af uddannelsernes bevillingssystem, deltager vi gerne i den«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce