Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Uddannelse

Unge: »Vi risikerer at blive dårligere uddannet end vores forældre«

Onsdag lagde studerende sidste hånd på deres forberedelse af den store demonstration i dag mod Venstres varslede milliardnedskæringer på uddannelsesområdet.

Uddannelse

To piger sidder i skrædderstilling og dupper hvid maling på lilla stykker stof med en opvaskesvamp. ’Nej tak til milliardnedskæringer’ står der på bannerne, som et for et bliver hængt til tørre på snoren ved siden af. På væggen hænger en søjle af røde A4-ark med overskriften ’Antal deltagende på Facebook’.

’10.000 deltagere’ og ’11.000 deltagere’ står der på de røde ark, efterhånden som papirsøjlen og deltagerantallet kryber op ad væggen. Ved 12.000 deltager nåede de loftet, men deltagerantallet stiger stadig på Facebook.

»Det er spændende, hvor mange vi bliver ved demonstrationen«, siger Yasmin Davali, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd (DSF), da hun tager imod på Uddannelsesalliancens kampagnekontor over Studenterhuset i København.

Her har elever og studerende i en lille måned forberedt bannere, løbesedler og en stor demonstration mod uddannelsesnedskæringer.

Demonstrationen foregår torsdag på Rådhuspladsen i København og havde i aftes 13.000 tilmeldte deltagere på Facebook. Sideløbende er der demonstrationer i Aarhus og Aalborg. Bag demonstrationen står Uddannelsesalliancen, som DSF-formand Yasmin Davali er talsperson for.

De er en paraplyorganisation, som opstod for godt en måned siden som modreaktion på Venstres varslede milliardbesparelser.

Går besparelserne igennem, skal hver uddannelsesinstitution spare 2 procent om året, hvilket skønnes at betyde, at uddannelsesområdet får 8,7 milliarder kroner mindre til rådighed.

»Vores bagland var så sure, at vi ikke kunne lade være med at gøre noget«, forklarer Yasmin Davali.

»Da vi først præsenterede Uddannelsesalliancen, var vi 24 organisationer. I dag er vi 38«, siger hun og peger på en væg med logoer. LO-ungdom’ og ’Metal Ungdom’ står der på to af dem. ’Djøf Studerende’ og ’Lærerstuderendes Landskreds’ står der på to andre. Alle er de med i alliancen.

Målet er det samme

Men Rasmus Dedenroth, der er formand for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, mener ikke, at organisationernes åbenlyse forskelligheder overskygger det fælles mål.

»Vi er forskellige, men vores hovedmål er det samme: at man ikke må skære på uddannelseskvaliteten«.

»Det handler om, at man prioriterer fremtiden – både for de studerende og samfundet. Og det virker paradoksalt, at man på den ene side siger, at Danmark skal være et videnssamfund, men samtidig sparer på forskning og uddannelse«, siger Rasmus Dedenroth.

Det handler om, at man prioriterer fremtiden - både for de studerende og samfundet

Imens summer kampagnekontoret hen ad eftermiddagen af forventningsglæde og diskussion om, hvor mange de mon bliver i morgen. Deltagerantallet på Facebook tjekkes. Der bliver ringet frem og tilbage mellem de mange studenterformænd og lokale elevråd. Og jævnligt bliver der råbt en status på, hvilke gymnasier der nu også deltager.

Pelle Sommerlund, der er næstformand i Danske Gymnasieelever, er kortvarigt gået omkuld på en blød madras. Han har siden kampagnestart været ansvarlig for at organisere de mange busser, der gratis skal køre elever og studenter fra hele landet til demonstrationerne i København og Aarhus.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lærere mangler tid

Han fortæller, at de p.t. er oppe på 65 busser med plads til 4.500 studerende. Pelle frygter – ligesom flere af andre i rummet – at de varslede nedskæringer vil betyde lærerfyringer og mindre feedback på opgaverne:

»Lærerne har i forvejen ikke tid nok til forberedelse. Hvis der bliver skåret yderligere, får man måske kun en karakter eller få linjers kommentarer om sin opgave. Det lærer man ikke så meget af til næste gang«.

»Jeg frygter også, at man lukker lektiecafeerne – som i hvert fald på mit gymnasium, Mulernes Legatskole i Vollsmose, var meget brugt. Det kan betyde, at elever, som er fagligt udfordret, men alligevel kunne tage en gymnasial uddannelse, ikke vil være i stand til det nu«.

Lasse Sjøbeck, der ligger på maven og maler ved siden af, supplerer: »Der er en risiko for, at vi bliver en generation, der er dårligere uddannet end vores forældre. Og det går stik imod, at politikerne snakker om, at vi skal være et uddannelsessamfund. Nogle vil måske kalde os forkælede, fordi vi får SU og gratis uddannelser. Men når vi demonstrerer nu, handler det jo bare om, at vi går op i, hvordan vores samfund vil udvikle sig«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce