Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Unge fra hele landet var mødt talstærkt op til en demonstration mod regeringens bebudede nedskæringer på uddannelsesområdet. Kilde: Politiken.tv / Foto: Finn Frandsen / Klip: Johannes Skov Andersen

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De hopper og råber, når de viser deres utilfredshed

Op mod 30.000 protesterede i dag over regeringens planer om at spare på uddannelserne.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Er det TV2 News-helikopteren?«, siger en af de unge mænd, inden han tager svaret for givet og konstaterer: »Så er det stort!«.

En af de andre mænd i gruppen er Pelle Sommerlund. Han blev færdig med gymnasiet sidste år. Han har igennem de sidste fire uger været med til at arrangere dagens demonstration mod nedskæringer på uddannelserne.

Pelle Sommerlund har primært haft ansvaret for logistikken omkring bustransport af de mange deltagere. Han har derfor delvist sluppet tøjlerne under selve demonstrationen.

Alligevel er han nervøs.

»Jeg har allerede fået kuldegysninger fem gange i dag. Jeg har været meganervøs, og jeg fatter ikke, at der er kommet så mange«, siger han, da Politiken møder ham foran Københavns Rådhus.

STUDENTERFORMAND

Initiativet til demonstrationen er taget, fordi der i finansloven er lagt op til, at man vil skære to procent af uddannelsesinstitutionernes budgetter og dermed sænke udgifterne på uddannelserne med 8,7 milliarder kroner, ligesom man vil spare på forskning.

Demonstrationen favner bredt

Klokken 16, hvor demonstrationen skal begynde foran Københavns Rådhus, må de fremmødte flere gange gøre plads til at flere kan komme ind på pladsen.

Mange af de unge mennesker er i højt humør. Drikker øl. Og vidste man ikke bedre, skulle man tro, at der har været tilbud på spiritusflasker med gajolsmag, som flere af de unge mennesker har taget med sig til demonstrationen. Måske for at holde sig varme.

De mange unge er samledes under parolen: Stop milliardnedskæringer. Hæv kvaliteten. Invester i fremtiden.

Og det har tilsyneladende ramt bredt. Det er både unge gymnasieelever, unge fra erhvervsskolerne og lærere fra alle institutionerne, der deltager.

Pelle Sommerlund er da også tilfreds.

»Det har ramt bredt, og det er fedt, at så mange der er enige. Men det er jo heller ikke så mærkeligt«, siger han.

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) har allerede før demonstrationen været ude at sige, at han ikke er enig i kritikken. Alligevel føler demonstranterne, det er meningsfuldt at gå på gaden.

»Besparelserne forringer kvaliteten. Regeringen snakker om vækst, men hvis ikke de tør investere i vores uddannelser, så nytter det ikke noget«, siger Mads Barfoed, der er 17 år og går i 2. g på gymnasium i Roskilde.

Mads Barfoed har malet et skilt med farverige bogstaver. På skiltet står der: »Jeg er meget sur«.

Til spørgsmålet om, hvorfor han er sur, smiler han og fægter vildt med armene, inden han svarer.

»Regeringen sparer på vores fremtid, når de sparer på uddannelserne. Det gør mig sur«, siger han.

Men Undervisningsministeren har allerede sagt, at jeres kritik ikke får nogle betydning. Er det ikke en ligegyldig gåtur du er ude på, selvom du er sur?

»Det er vores demokratiske ret og pligt at vise vores utilfredshed. Det er den måde, vi kan vise, at vi er utilfredse med beslutningerne«, siger Mads Barfoed.

Demonstration i højt tempo

Da demonstrationen forlader Rådhuspladsen, går turen mod Christiansborgs Slotsplads.

Tempoet er højt, og det tager ikke længe, før demonstrationen ender på Christiansborgs Slotsplads.

På de tekniske skoler er besparelserne meget konkrete. Det indtryk får man i hvert fald, hvis man spørger et par af demonstrationens deltagere.

»De har lige fyret otte lærere fra vores skole i Rødovre«, siger Adam Seit, der er i tømrerlærer og er 19 år.

»De mange lærerfyringer svækker undervisningen. I går blev vi sendt hjem fra undervisning, fordi der ingen lærere var. I dag mødte vi flere timer senere, fordi der ikke var nogen til at undervise os«, siger Adam Seit, mens gruppen omkring ham nikker og griner. De er alle sammen i lære som tømre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

SE TV

Kilde: Ritzau

De unge drenge har tydeligvis også fået et par bajere. Men Adam Seit mener det alvorligt.

»Vi er på den sidste del af vores uddannelse, og vi kan ikke få ordentlig undervisning, fordi der mangler lærere. Det er et problem«, siger han.

Høj musik

På Rådhuspladsen blev de unge demonstranter bedt om at hoppe i protest mod uddannelsesministeren.

»Dem der ikke hopper, de elsker Esben«, råbte de unge mennesker i kor.

Efter gåturen til Slotspladsen, og trods det høje tempo, hopper de unge nu igen.

»Dem der ikke hopper, de elsker Esben«, råber de igen.

Bagerst står et par farverige ladcykler med store lydanlæg. De har været på arbejde det meste af dagen.

»Der har været fordemonstrationer, hvor vi kørte med, og så samledes vi til den store demo«, fortæller Christohopher Lux med stolthed i stemmen.

»Det der er 'Stridsvognen', det der er 'Karmakanonen' og det der er 'Sneglen'. Den sidste er lavet til Christiania, og den der er lavet til Vesterbro«, siger Christopher Lux og peger på en ladcykel, der står lidt længere væk, og har en stor højtaler med et V omkring sig.

»Da vi samledes, brugte vi en stor sender til at strømline musikken«, siger han og forklarer, hvordan det hele er lykkedes.

Christopher Lux er begejstret for projektet. Nu skal gruppen af folk, der har cyklet cyklerne, tilbage til værkstedet, hvor de skal snakke dagen igennem.

»Vi er apolitiske, men når det kommer til besparelser på uddannelse, er vi selvfølgelig med«, siger Christopher Lux. Kort efter triller cyklerne ud mod værkstedet på den anden side af Knippelsbro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den unge medarrangør Pelle Sommerlund er forsvundet i menneskemyldret, da mørket falder på.

På en sms skriver han kortfattet »godt«, da Politiken på sms spørger ham, hvordan han synes, demonstrationen gik.

Udover demonstrationen i København var der også demonstration i Aarhus.

Politiet vurderer, at der var 15.000 til demonstrationen i København. Arrangørerne siger, at 30.000 deltog i København, samt 10.000 i Aarhus.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden