Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Miriam DALSGAARD (arkiv)
Foto: Miriam DALSGAARD (arkiv)

Undersøgelse. 62 procent af de medicinstuderende svarer, at de har oplevet psykiske problemer som eksamensstress, social afskærmning, uoplagthed eller træthed.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommende læger trives dårligt

Medicinstuderende er i vidt omgang ramt af stress og træthed. Universiteter giver ny reform skylden.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Medicinstudiet er kendt for et stort pensum, udenadslære og mange svære eksamener.

Men studielivet er blevet så hårdt, at flere kommende læger når bristepunktet undervejs på uddannelsen, lyder det fra foreninger og universiteter.

I en undersøgelse, som Foreningen af Danske Lægestuderende (FADL) har foretaget, svarer 62 procent af de studerende, at de har oplevet psykiske problemer som eksamensstress, social afskærmning, uoplagthed eller træthed. Hver anden i en sådan grad, at vedkommende har fået hjælp til at håndtere problemerne fra professionelle eller venner. Knap 2.800 medicinstuderende fordelt ud over de fire universiteter, der tilbyder uddannelsen, har deltaget i undersøgelsen.

»Det er forståeligt, at der er pressede perioder på et studie, men det her er alarmerende«, siger Thomas Ehlers, der er formand for FADL’s hovedforening. Den holdning deles af Lægeforeningen.

Alarmklokkerne bimler, for medicinstuderende er robuste studerende

Trivselsundersøgelser på Aarhus Universitet har vist, at stressniveauet blandt studerende på de sundhedsvidenskabelige uddannelser er steget »eklatant« de seneste år, fortæller dekan Allan Flyvbjerg.

»Alarmklokkerne bimler, for medicinstuderende er robuste studerende. De plejer også at have et godt socialt miljø, hvor de hanker op i hinanden, så når flere undersøgelser viser, at der er et øget stressniveau, skal vi tage det alvorligt«.

Både studerende og universiteter peger på, at de studerende har et stigende fokus på også at have forskning og lægevikariater på cv’et, inden de efter seks år forlader universitetet. Derudover er en kilde til stress den nye fremdriftsreform, der dikterer, at studerende automatisk tilmeldes fag og eksamener.

»Det er en helt ny kultur på universiteterne, og det er virkelig stressudløsende. De studerende er hunderæd for at dumpe en eksamen, for så skal de til reeksamen, samtidig med at de skal lære et nyt og krævende fag«, siger Hans Henrik Saxild, der er prodekan for uddannelse på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Prodekanen erkender, at undersøgelsens resultater også kunne tyde på, at universitetet halter bagefter i sin indsats.

Det er afgørende vigtigt for den studerende at vide, at når man studerer, er studiet ens hovedbeskæftigelse

»Vi prøver at følge med og snakke med de studerende om, hvad vi kan gøre. Det eneste, vi ikke kan, er at gøre det nemmere fagligt«, siger han og fortæller, at universitetet har ansat ekstra mandskab til at hjælpe og rådgive de studerende.

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) har meddelt, at regeringen ønsker at ændre fremdriftsreformen, men ikke hvordan. De studerende skal holde fokus på studiet, lyder det.

»Det er afgørende vigtigt for den studerende at vide, at når man studerer, er studiet ens hovedbeskæftigelse, og så skal man ikke alt muligt andet, hvis det bidrager til en uoverskuelig hverdag. Der er nogle år, hvor man studerer, og det er førsteprioritet«, siger ministeren.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden